Malkakosken keskellä on ihmisten rakentama saari: Koskisodan päätepysäkillä saa virkistystä koko virran leveydeltä

Seinäjoki on tunnettu siitä, että se mikä kaupungista puuttuu, tehdään. Vuoren puutetta paikattiin rakentamalla Jouppilanvuori. Järven puute ratkaistiin rakentamalla tekojärvi.

”Lähi-idän Etelä-Pohjanmaa” Dubai on myös tunnettu suuruudenhulluista rakennushankkeistaan. Tästä esimerkkinä ympyränmuotoinen Jumeiran palmusaari. Seinäjoen pohjoisosasta, keskeltä Kyrönjokea, löytyy myöskin pyöreä saari. Tämäkin tietysti itse rakennettu.

Malkakosken patovalli lintuperspektiivistä. Kuva: Henrik Mujunen.

Malkakosken koskisaari keskellä virkistysaluetta

Malkakosken alue on erityisesti kalastajien ja melojien suosiossa. Kyrönjoen Koskihäjyt järjestävät koskella keväisin freestylemelontakilpailu Häjyrodeon.

Poikkesimme perheen kanssa Malkakoskella lokakuisena sunnuntaipäivänä. Muutama meloja uhmasi koleaa syyssäätä. Seurasimme melojia ja ihailimme leveää Malkakoskea sekä tekosaarta lintutornista.

Kylmä vesi ei kangistanut koskimelojia.

Malkakoski sopi vielä lokakuussakin koko perheen retkikohteeksi. Nuorempi lapsi keitteli leikkisangossaan käpykeittoa kosken rannassa, ja vanhempi heitteli koiralle keppejä veteen. Kesäaikaan lapset olisivat varmasti pulahtaneet koskeen uimaan hiekkarannalta tai laiturilta.

Laavun suojassa vietimme eväshetken ja paistoimme lopulta myös makkarat toisten retkeilijöiden nuotion hiilloksella. Kannattaa muuten ottaa omat nuotiopuut mukaan! Kosken rannalla on myös rantasauna ja ulkohuussi.

Etualalla Malkakosken kalatie.

Malkakoski syntyi pahojen tulvien vuoksi

Vesi virtaa Malkakoskeen Kyrönjoen pisintä suvanto-osaa pitkin. Lähes tasamaata mateleva joenpätkä on tulvinut tuhoisasti monia kertoja. Yli äyräidensä tulvinut joki on nostanut vettä rakennuksiin ja pelloille. Tulvien peitettyä 35 000 hehtaaria peltoa vuonna 1953, aloitettiin mittavat työt vedenpinnan nousujen tasaamiseksi. Kyrönjoen varteen on noussut tekojärviä ja muita vedenpintaa sääteleviä rakenteita. Eteläpohjalaisen sanonnan mukaan 1800-luvulla kesytettiin häjyt ja 1900-luvulla tulvat.

Kyrönjoen tulvansuojelutöistä aiheutui lähes 5 vuosikymmentä kestänyt kiista. Anssi Orrenmaa kuvailee kiistan vaiheita kirjassaan Kyrönjoen tulvasota. Sota päättyi Malkakosken valmistumiseen vuonna 2003. Malkakoski tekosaarineen muistuttaa luonnonkoskea niin paljon kuin pato vaan voi. Saaren suunnitellut Erkki Ojala palkittiin Vesihallituksen palkinnolla vuonna 1993.  Saareen on jätetty alkuperäiselle paikalleen vanha Ruotsin vallan aikuinen kilometripylväs.

Malkakoskella oli mukava käydä perheen kanssa. Virkistys- ja patoalue sopii hyvin vaikka puolipäiväretken kohteeksi. Koskista kiinnostuneille erikoinen luonnonpatoa muistuttava rakennelma on piristävä tutustumiskohde.

Lisää kuvia ja 360-video Malkakoskelta löytyy täältä.

Kartta. Sijainti: N=6986154.963, E=287417.275 (ETRS-TM35FIN)

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.