Piispanpolku ja Kalliomaanpolku mutkittelevat Simpsiön laskettelukeskuksen liepeillä Lapualla

Etelä-Pohjanmaan tasaisten lakeuksien keskellä Simpsiön laskettelukeskus on läntisen Suomen suurin monirinteisistä keskuksista. Laskettelurinteiden sekä K-55 -hyppyrimäen lisäksi alueella on talvisin monipuolisia hiihtolatuja korkeuseroineen. Keväisellä retkelläni kävin tutustumassa Piispanpolkuun ja Kalliomaanpolkuun. Sain nauttia metsä- ja kivikkomaaston lisäksi lammenrantamaisemista, pitkospuista sekä keväisen nevan tunnelmasta.

Lähtöpaikka kartalla (Simpsiörinteentie 28, Lapua)

Kierros 6 km

Kaksi laavua, useita penkkejä reitin varrella

Piispanpolku

Laskettelurinteen alapäästä lähtee myös patikointireitistöjä. Piispanpolku on reitti, joka lähtee rinnekeskukselta ja päättyy Simpsiön toisella reunalla olevalle hiihtomajalle.

Huhtikuun 2022 lopulla lunta ei enää paljoa ollut, mutta pitkospuiden suuresta määrästä johtuen osa reitistä oli hyvinkin liukas. Piispanpolku lähtee etenemään läpi havumetsän pitkospuita pitkin ja tulee pian sorapohjaiselle polulle. Vain alle 10 metrin jälkeen käännytään jälleen metsäistä rinnettä ylös nouseville pitkospuille. Pitkospuut päättyvät risteykseen, jossa voi valita kummin päin reitin kiertää. Itse valitsin myötäpäivään kiertämisen.

Edelleen nousten reitti etenee metsäisenä polkuna tullakseen louhikkoiseen rinteeseen. Tämä reitin osuus päättyy pururadalle, joka tässä vaiheessa ylitetään ja lähdetään kohti Rytilampea sekä hiihtomajaa. Sekametsässä edeten päädytään Rytilampea sivuavalle pitkospuureitille, joka näin ylittää kosteikon.

Pitkospuiden päätyttyä tullaan jälleen louhikkojen ja metsäpolkujen kautta vesitornin sivuuttaen hiihtomajalle, jonka edessä on kaksi erillistä lampea sekä pieni laavu. Tällä Hiihtomajan laavulla tällä kertaa kohtasin vastuuttoman retkeilyn jäänteitä laavun sivuun jätetyn roskamäärän muodossa.

Kalliomaan polku

Hiihtomajan laavulta lähtiessä reitti jatkuu Kalliomaanpolku-nimisenä ja kulkee alkumatkan pururadalla, jossa nyt oli vielä hyvin kattava lumipeite johtuen varmaan latukoneiden tamppaamasta pohjasta, joka sulaa hitaammin. Tässä kohdin on myös reitin jyrkin nousu näin päin kierrettäessä, ja yläpäässä onkin varoituskyltti, joka varoittaa vaarallisesta laskusta reitillä hiihdettäessä talvella.

Tullaan kohtaan, jossa reitti tulee uudestaan Rytilammelle ja tarkemmin sanottuna Rytilammen laavulle. Tällä kertaa laavulla oli perhe viettämässä keväistä ulkoilupäivää, joten sivuutin sen, asettaen jalkani jälleen lammen rantaa kulkeville pitkospuille.

Pitkospuiden päätteeksi tullaan kalliolle, johon on rakennettu pöytä ja penkit eväiden nauttimista varten. Sammakoiden kutuajasta johtuen ilman täytti satojen sammakoiden kurnutus niiden uiskennellessa lammessa oman retkeni aikana.

Yhdistelmä kallioilla hyppelemistä ja metsäpoluilla kulkemista on edessä täältä lähdettäessä, kunnes tullaan kohtaan, jossa viitta kertoo, että Rytinevalle on reitiltä 50 metrin pisto. Siellä kesää kohti heräävä nevan kasvusto odottaa taukopaikaksi levennetyn pirkospuureitin päässä.

Tämän jälkeen reitin laskeutuessa kohti rinnekeskusta olivat sulamisvedet jossain kohdin muodostaneet lammikoita, jotka piti kiertää.

Reitti yhdistyy Piispanpolun alkupään pitkospuureitistöön, jota pitkin tullaan takaisin lähtöpaikalle. Näin kiertäen reitin kokonaispituudeksi tulee noin 6 km.

Halutessaan voi käydä rinnekeskuksen yläpäässä, jonne pääsee autolla. Siellä odottaa upea näköalatorni sekä toisen puolen rinteiden kuntopolkuja.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.