Suitian 1500-luvulla rakennettu kartanolinna, Siuntio

Kerran jos toisenkin keskustelut olivat johtaneet Siuntiossa sijaitsevaan Suitian kartanolinnaan. Se oli ollut jo kotvan myynnissä. Valtio kun halusi päästä siitä eroon. 1540-luvulla rakennetun ja 1800-luvulla uudistetun päärakennuksen ylläpito – puhumattakaan lukemattomista sivurakennuksista, ei ole mitään ilmaista. Suitian kartanolinnaan kuuluu yli 60 rakennusta, 726 hehtaaria maata sekä sukuhautausmaa.

Paikalla oli siis päästävä käymään kartanon ollessa vielä julkista omaisuutta. Vierailun aika tuli toukokuun alkupuolella.

siuntio-6591Siuntiosta Lohjalle vievä tie on joskus kulkenut kartanon kautta. Nyt se oikaisee tuon mutkan , mutta pitkä tammien reunustama tienpätkä muistuttaa menneistä ajoista, joka sekin kiertää vielä kartanon sivuitse jättäen suurten tammien reunustaman kujanteen viemään aivan kartanolinnan tykö.

siuntio-6632Vaikka kevät olikin ollut kolea, sattui tuolle päivälle lämmin henkäys etelästä. Sen hellimänä sain kuvailla kartanon kylpyä iltapuolen auringossa.  Muita elävien kirjoissa olleita ihmisiä ei sillä hetkellä paikalla ollut, joten sain tutustua enimmäkseen omassa rauhassani.

siuntio-6579Pihassa, suuren navetan vieressä pysäköintialue.  Sen ja kartanon väliin jäi komea kiviaita. Toisella puolella kohosivat ylväät pihapuut.  Ne hallitsivat etupihaa. Muut maiseman elementit olivat hiekkainen ajopolku ja nurmi. Istutuksia oli hyvin niukasti.

siuntio-6583Seuraavaksi oli vuorossa itse kartanolinna. Siinä on alkuperäistä ensimmäinen kerros. Sitä ylemmät osat kuten myös rakennuksen tyylistä poikkeava torni ovat 1800-luvun tuotantoa.

Kartanon päärakennus oli yllättävän kapea. Sivusta katsoen etelään aukeavan julkisivun jyhkeys oli tiessään.

siuntio-6593Rakennusta toista kertaa kiertäessäni kohtasin jotain yllättävää. Joku oli saanut päähänsä kiertää vaihtelevilla enimmäkseen pyöreillä kivillä päällystetyn aivan rakennuksen viisisataavuotisten seinien vieressä kulkevan pengerryksen mustalla mersullaan. Yhdessä kohtaa oli rengas oli kaivanut historialliseen tantereeseen melkoisen montun! Toisella nurkalla näin sitten auton kyydissä olleen pariskunnan luikkivan auton kyytiin ja sitä myöten pois paikalta. Kaikkea sitä, portin pielessä olleesta muun kuin huoltoajon kieltävästä kyltistä huolimatta.

siuntio-6594Mersusta selvittyäni palasin tutkimaan eteläsivua. Voi pojat, että sitä kelpasikin katsella.

siuntio-6623Se on jylhine oviaukkoineen kenties kartanon julkisivuista edustavin siinä missä etupuoli koreilevine torneineen on hieman levoton.

siuntio-6625Tuolta etelän oviaukolta laskeutuvat pitkät portaat alas puutarhaan. Niiden alapäästä lähtevän polun toisessa päässä, puutarhan ja peltoaukean välimaastossa oli kuusiaidan reunustama kehä. Arvelin sieltä löytyvän aiemmin mainitsemani hautuumaan, kuten sieltä myös löytyi.

siuntio-6599Samainen hautuumaa oli selvästi myös alueen parhaiten ylläpidetty osanen.

siuntio-6608Alhaalta hautuumaalta aukesi komea näkymä itse kartanolle. Juuri tästä vinkkelistä pidin paikasta eniten.

siuntio-6609Ylös palatessani astelin verkkaisaan ja mietin, miltä viereeni jääneiden omena- ja päärynäpuiden sekä marjapensaiden rivistöt näyttäisivät kukkaan puhjetessaan ja myöhemmin kesällä kasvatettuaan täyden sadon.

siuntio-6616Tätä kirjoittaessa Antti Herlin on tehnyt kiinteistöstä tarjouksen yhdessä Rehnbergien kanssa. Näyttää siis siltä, että kartanon pitkä historia saa arvoisensa jatkon.

Lisää Siuntion matkailumahdollisuuksista.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6675732 E 344472

1 reply
  1. Pekka Sandberg
    Pekka Sandberg says:

    Kansallisomaisuutta taas realisoidaan ogligarkeille.Olisi mukava virkistäytymis kohde muuten vaikka kaikelle kansalle.

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.