Iso Vasikkasaari Espoo Kuva Tomi Pohja

Iso Vasikkasaari – Espoon saariston vanhimpia ja kauneimpia huvilasaaria

Kaupallisessa yhteistyössä Visit Espoo

Saaren ympäri kulkeva reitti noin 1,2 km
Mm. 3 keittokatosta, useita evästelypöytiä, 3 ulkokäymälää
Lähtöpaikka kartalla
Laivan reittiaikataulu

Valokuvat: Tomi Pohja

Iso Vasikkasaari Espoo Kuva Tomi Pohja

Lyhyt merimatka

”Nyt tunnen aallot”, tuumaa pieni poika onnellisena toiselle maatessaan vesibussin ylätasanteella auringon paisteessa. Merimatka Matinkylän Nokkalasta Isoon Vasikkasaareen on vain muutaman minuutin mittainen. Merisairaus ei ehdi puraisemaan pahintakaan maakrapua, mutta meri-ilma kylläkin. Ensimmäiset etsivät jo takin harteilleen, kun saavumme kivilaiturin kylkeen.

Samaiseen laituriin kiinnittyi myös nykyinen höyrylaiva Runeberg silloin, kun saaressa elettiin vilkkainta huvilaelämää. Tai kiinnittyi, jos saareen oli syytä pysähtyä. Tarina kertoo kiireisimpien kippareiden vain heittäneen postipussin kohti saarta, jos tuotavana ei ollut kirjekuoria raskaampaa tavaraa. Kerran postisäkki lennähti mereen ja viestit olivat ajateltua vetisempiä.

Iso Vasikkasaari Espoo Kuva Tomi Pohja

Laiturille astuessaan aistii menneen maailman romanttisen tunnelman, kun vanha kalastajatupa kurkistelee puiden lomasta. Tämä tulosuunnasta oikealla pilkottava punainen rakennus on saaren vanhin, rakennettu todennäköisesti 1800-luvun alkupuoliskolla ja laajennettu vuonna 1934. Tuvassa asui kalastaja Hompen Holmström yhdeksänpäisen lapsikatraan kanssa. Nyt kesäkahvilan ikkunasta saattaa kurkistaa joku saaren huvila-ajan asukkaiden jälkeläinen.

Olisiko tässä jo ensimmäisen jäätelöpysähdyksen aika?

Iso Vasikkasaari Espoo Kuva Tomi Pohja

Leveä ulkoilutie houkuttelee jatkamaan tutkimusretkeä. Tien vasemmalla puolella, kauniin kujan päässä on Röda Villan, saaren ensimmäinen huvila. Sen rakensi pankinjohtaja Abel Landen 1870-luvun lopulla. Röda Villan -huvilaa voi ihailla ulkoilutieltä käsin, mutta toiminta siellä on yksityisen espoolaisen Päivänselvä ry:n ylläpitämää. Päivänselvä edistää päihteetöntä elämää, siksi onkin hyvä tietää, että oikean peikon kerrotaan vartioineen huvilan viinikellaria.

Saaristoliikenteen aikataulu ja reitistö uudistuivat kesälle 2018. Ajantasainen aikataulu löytyy täältä 

Vesibussin lähtöpaikka on Nokkalassa Matinkylän rannassa.

Jo vesibussin kannelta huomio kiinnittyy läheisen kallioniemen rakennukseen. Siellä seisoo Poseidonin temppeliä jäljittelevä huvimaja. Vaikka näky houkutteleekin tarkempaan tutkailuun, on syytä kunnioittaa nykyisten omistajien toivetta: alue on yksityinen ja omistajien harras toive on, että saisivat pitää niin temppelin doorilaisine pylväineen kuin pihapiirinsäkin yksityisalueenaan. Ihailethan siis rakennusta vain laiturilta käsin!

Iso Vasikkasaari Espoo Kuva Tomi Pohja

Rantaniittyjä, tervalepiköitä ja mäntymetsää

Saaren etelärantaa koristavat kauniit rantaniityt, joiden kukkaloisto huumaa herkimmin heinäkuussa. Rantakukat ja -alpit, pietaryrtit, rantatädykkeet, virmajuuret ja mesiangervot vilkuttelevat rannan leveän ulkoilutien kulkijalle.

Rannoilla kasvavat tervalepät, mutta saaren korkea keskiosa on kuusten ja mäntyjen valtaamaa metsää. Polut risteilevät sammalkallioilla. Toivottavasti kulkija pysyttelee jo muodostuneilla poluilla, ettei koko saari muutu vuosien varrella yhdeksi tallotuksi tantereeksi.

Saaren itä- ja lounaisrannat ovat oikeita paikkoja kallioita kaipaavalle.

Iso Vasikkasaari Espoo Kuva Tomi Pohja

Eloisaa kartanoromantiikkaa

Huviloiden asukkaat eivät suinkaan olleet saaren ensimmäisiä asukkaita. Gräsan kartanon kalastajien tiedetään asustelleen saarella jo ennen huvilakautta.

Elokuun viimeisenä päivänä vuonna 1890 Augusti-myrsky kaatoi saariston puut Loviisasta aina Hankoon asti. Monitoimimies, kunnallisneuvos ja pankinjohtaja Abel Landén näki tilanteen ja perusti sahan, ja näin saivat alkunsa Ison Vasikkasaaren kaksi huvilaa, jotka Landén rakennutti tyttärelleen ja pojalleen.

Huviloiden väellä oli saaressa mukanaan aina ahkera joukko palvelusväkeä. Leivintuvassa leivottiin kerran viikossa, jolloin saaren lapset löysi takuuvarmasti tuvan lähistöltä lämpimäisiä kärkkymästä. Huviloiden herrat kävivät saaresta töissä Helsingissä. Matka taittui mahonkiveneillä tai höyrylaivalla.

Iso Vasikkasaari Espoo Kuva Tomi Pohja

Kaikuja huvila-ajasta kuulee Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen (syyskuu 2005) tarinoinnista:

”Lapsena Erik Allardt asui hienossa keltaisessa huvilassa, mutta naimisiin mentyään Allardt muutti leivintupaan. Kun vanha isoäiti kuuli, että Erik Allardt ja Sagi-vaimo olivat kolmen lapsensa kanssa ahtautuneet leipomoon, häntä nauratti. Kuinka te voitte mahtua sinne, isoäiti ihmetteli. Isoäiti oli asunut aina suuressa huvilassa. Leipomo oli piikojen paikka.”

Eikö tänne pitäisi järjestää romanttinen retki 1900-luvun alun tyyliin? Eväskorit täyteen ja röyhelöiset päivänvarjot olalle?

Iso Vasikkasaari Espoo Kuva Tomi Pohja

Monipuolista luontoliikuntaa

Huvila-asukkaat järjestivät kesäisin saaressa aina suuret olympialaiset. Saaren valtava nurmiaukeama tarjoaisi edelleen mahdollisuuden jos jonkinlaisten kesäkisailuiden järjestämiseen.

Valmiina luontoliikkujaa varten saaren metsissä on tarjolla ainakin kahden lajin määränpäitä. Vuonna 2015 saareen perustettiin metsäinen frisbeegolf-rata. Suunnistajille saaressa on kuusi kiintorastia. Kartan voi tulostaa veloituksetta Espoon Kulttuuri ja liikunta -sivustolta.

Mutta miten mahtoi omia taitojaan harjoitella saaren viimeinen vakituinen asukas, sirkustaiteilija ja surmanajaja Leo Paularinne?

Iso Vasikkasaari Espoo Kuva Tomi Pohja

Iso Vasikkasaari Espoo Kuva Tomi Pohja

Iso Vasikkasaari Espoo Kuva Tomi Pohja

Veneilijän rauhallinen yökohde

Viimeisen vesibussin vietyä kesäretkeilijät mantereelle, saari hiljenee. Vain luoteisnurkan retkisataman poijuihin kiinnittyneiden veneiden ulkoilmaihmiset jäävät ihastelemaan saaren luontoa yhdessä saaren muutamien kesäasukkaiden kanssa.

Gula Villan -ravintolan asiakkaat voivat yöpyä ravintolan omassa laiturissa, joka mahdollistaa pysähdyksen retkisatamaa suuremmille veneille (3 metrin syväys).

Iso Vasikkasaari Espoo Kuva Tomi Pohja

Kesäravintola Gula Villan

Abel Landénin pojan huvila, Gula Villan, seisoo edelleen vakaasti läntisellä niemellä. Vuodesta 1998 on huvilassa hemmotellut vieraita kesäravintola. Ravintolan toiminnasta vastaava Maija Pietilä kertoo:

– Kun ryhdyimme perustamaan tänne ravintolaa, ketunpojat touhusivat äitinsä kanssa tuossa halkovajassa. Ensimmäisestä päivästä lähtien grillatut valkosipulisilakat ovat olleet meillä listalla ja niitä tarjoamme edelleen. Raaka-aineet ovat pitkälti omalta pihaltamme – perunat ja vihannekset. Tarjoamme siis todellista lähiruokaa. Ja voi, häitä täällä juhlitaan joka kesä ties kuinka monesti!

(Huomautettakoon, että ketuilla on edelleen tilaa Isolla Vasikkasaarella: heti vajan takaa alkaa metsäalue, ja poikaset emoineen siirtyivät vähitellen metsän puolelle asustamaan.)

Iso Vasikkasaari Espoo Kuva Tomi Pohja

Ravintoloitsijan pojat ovat puoliksi makedonialaisia, siksipä ruokalistalta voi löytääkin mieluisan eksoottisia yllätyksiä. Vaikka kesä hemmottelisi terassikelillä, kannattaa huvilaan poiketa sisälle. Seiniä koristavat vilkkaan huvila-ajan valokuvat kertovat omia tarinoitaan.

Iso Vasikkasaari Espoo

Alueuutiset otsikoi 1.2.1987: ”Isosta Vasikkasaaresta virkistyskeidas”

Sellainen saaresta on todellakin tullut.

Isosta Vasikkasaaresta löydät:

Iso Vasikkasaari Espoo Kuva Tomi Pohja

Lue myös nämä:

Espoon saariston tärpit kesäretkeilijöille

Glimsinjoen luontopolku, paratiisi keskellä Espoon kaupunkia

Luukin rauhallinen kartanomiljöö Nuuksion kupeessa

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.