Juhannusruokaa tulilla

Juhannukseen kuuluvat mielestäni olennaisena osana tuli, vesi ja vehreä luonto, joten haluan juhannuksen ruuankin juhlistavan noita aiheita. Kolmen ruokalajin juhannusmenu valmistuu tulilla helposti, kunhan tekee vähän esivalmisteluja.

Juhannusmenu:

  • Nokkoskeitto
  • Paistetut uudet perunat, paistetut muikut ja kesäsoossi, ruisleipää
  • Nokipannukahvia, nuotiolettuja ja voikukkasiirappia

Nokkoskeitto on kätevintä valmistaa nuotiolla niin, että kotona kokkailee paksun nokkosmuhennoksen. Nuotiolla sitä laimennetaan niin, että syntyy keitto.

Kaikki alkaa siitä, että kerätään nokkosia ja käsitellään ne keittoon sopiviksi. Puhtaat nuoret nokkoset laitetaan kulhoon ja päälle kaadetaan kiehuva vesi. Nokkoset ovat vedessä 1–2 minuuttia, jonka jälkeen ne kaadetaan lävikköön ja kylmävesihanan alle. Vettä valutetaan niin kauan, että nokkoset ovat kylmiä. Sitten niistä puristetaan kaikki neste pois ja ne silputaan niin pieneksi kuin mahdollista.

juhannusherkku1

Nokkosten kaveriksi silputaan pienenpieneksi myös sipulia. Jos ruokailijoita on kaksi, riittää puolikas sipuli ja sama määrä käsiteltyä nokkossilppua. Sitten vaan voita kattilan pohjalle, sipulit ja nokkoset sekaan ja kuullottamaan.

Seos imee voita itseensä, sitä voi lisätä. Rasvaa pitää jäädä näkyviinkin vähän.

Kun kuullotus on hoideltu, lisätään vähän vehnäjauhoja ja hämmennellään sekaisin. Sitten loraus vettä, jotta mössö muuttuu pikkaisen notkeammaksi. Pikkuhiljaa sekoitellen lisätään seokseen kuohukermaa, minulla meni koko 2 dl purkki kahden hengen keittoon.

Maustoin muhennoksen suolalla, mustapippurilla ja pikkuruisella määrällä jauhettua muskottipähkinää.

juhannusherkku2

Nuotiolla laitoin kattilan pohjalle ensin pikkutilkan vettä ja lisäsin siihen muhennoksen. Lisäsin vettä, kunnes muhennos näytti keitolta.juhannusherkku3Keiton valmistuttua käydään pääruuan kimppuun. Kotona voi tehdä valmiiksi kesäsoossin, sen resepti löytyy tästä artikkelista.

Uudet perunat keitetään tilli-suolavedessä kotona kypsiksi, mutta varotaan keittämästä liikaa. Perunat halkaistaan keittämisen jälkeen kahtia ja ne laitetaan rasiaan. Rasiaan lisätään ohrajauhoja, timjamia, suolaa ja pippuria. Rasiaa voi heilutella varovasti niin, että jauhomausteseos tarttuu perunoihin tasaisesti.

juhannusherkku4

Muikkujen paistamista varten laitetaan muovipussiin ruisjauhoja ja suolaa. Nuotion äärellä muikut laitetaan pussiin ja heilutellaan niin, että jokainen muikku saa jauhokuorrutuksen.

Perunat ja muikut voi paistaa samaan aikaan esimerkiksi muurikassa, ne kypsyvät yhtä nopeasti. Ole tarkkana muikkujen kanssa, etteivät pala. Käännä jokainen muikku yksitellen, etteivät ne mene rikki.

juhannusherkku5

Kun perunoissa on nätti paistopinta ja muikut näyttävät melkein väkisin pyrkivän jo lautasta kohti, on aika asetella ne lautaselle. Reilusti soossia pottujen ja muikkujen kaveriksi, muuta ei tarvita. Tai no ehkä kuitenkin pala ruisleipää ja päälle rehellistä voita.

juhannusherkku6

Jälkiruuaksi voi paistaa lettuja nuotiolla. Letut nautitaan nokipannukahvin kanssa. Lettujen päälle voi laittaa ihan mitä haluaa, minä laitan voikukkasiirappia.

Maistuvaa juhannusta!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.