Kuukauden retkeilyblogi: Lähiluonnon huvituksia

kkblogikesakuuKesäkuun retkeilyblogivalintamme on mieleenpainuvan visuaalinen Lähiluonnon huvituksia, jonka luonteikkaan napakat retkikertomukset tempaavat helposti mukaansa todelliselle lukumaratonille. Hyvin nopeasti blogiin sukellettaessa huomaa, että niin linnut kuin taidokas luontokuvauskin ovat kirjoittajan sydäntä lähellä.

Henkeäsalpaavan kauniit maisema- ja eläinotokset paitsi pääkaupunkiseudun luonnosta, myös muualta Suomesta, vievät mennessään kenet tahansa.

Blogin kirjoittaja Antti Salovaara kertoo, että blogipostauksissaan hän pyrkii seurailemaan luontovuoden kulkua – lupaamatta kuitenkaan mitään.

Salovaara luonnehtii olevansa sammaloituva ikiopiskelija, joka on kiinnostunut niin yritysmaailmasta kuin viestinnästäkin. Maailman kulttuurien laitoksen maisterinpaperit ovat jo miehellä plakkarissa. Millainen kaveri tämän blogin takaa mahtaakaan löytyä?

”Blogi antaa tekosyyn kuvata ja kirjoittaa”

Salovaara on harrastelijakuvaaja, vaikka kuvien perusteella muutakin voisi kyllä olettaa.

– Olen viime vuosina yrittänyt tietoisesti kehittyä kuvaamalla enemmän, kuuntelemalla muita ja miettimällä tarkemmin, hän tunnustaa.

Kuvien ja tekstin yhteispeli blogissa on saumatonta, mikä on omiaan pitämään lukijan mielenkiintoa ja antoisaa tunnelmointia yllä. Salovaara toteaa joskus syyllistyneensä tekstin koukeroiseen tajunnanvirtaisuuteen, mutta sanoo yrittäneensä parantaa tapansa.

– Onneksi maailma on täynnä kirjoittajia, joilta ottaa oppia.

Salovaara kertoo pitävänsä blogia pääasiassa melko itsekkäistä syistä. Ehkä se onkin hyvä niksi, jota monien muidenkin kannattaisi kokeilla?

– Blogi antaa tekosyyn kuvata ja kirjoittaa sekä syyn raahata itsensä etsimään jotain, mitä kuvata tai mistä kirjoittaa.

AnttiSalovaara

Antti Salovaara Jurmossa toukokuussa 2016. Kuva: Anna Carlson

Lintujen ja ötököiden elämää – läheltä

Salovaaran valokuvat ja kertomukset linturetkiltä huokuvat tunnelmaa, vaikka hän luonnehtiikin olevansa lintuharrastajana laiska ja ailahtelevainen. Lintujen elämän sykli heijastuu Salovaaran blogiin.

– Linnut ovat kevään näkyviä ja kuuluvia airuita, joita odottaa sitä enemmän mitä niiden saapumisjärjestyksestä muistaa. Kesän tultua on rauhallisempaa, suloisia poikasia siellä täällä, ja pian moni laji on jo siirtynyt keskeltä hellettä suoraan syysmuutolle. Sitä jatkuukin melkein koko loppuvuosi. Talvella on hiljaisempaa, mutta se on myös arkisemmista havainnoista iloitsemisen ja kevään odottamisen aikaa, Salovaara miettii.

Lintujen lisäksi myös ötököiden elämä on ikuistunut lukuisiin valokuviin Salovaaran blogissa. Hän kertoo, että kaikessa rasittavuudessaankin öttiäisten kuvaaminen on kiehtovaa.

– Ötökkäfaunan monimuotoisuus on aivan uskomaton, joten tutustumalla ötököihin oma sivistys kasvaa kohisten. Ötökkämaailma tarjoaa myös mitä erikoisinta estetiikkaa – kiiltävästä kauhistuttavaan ja hymyilyttävästä hämmentävään – joka erottuu usein vasta läheltä katsomalla.

Vieras 1640 kilometrin päästä. Lauttasaari 21.3.2016

Vieras 1640 kilometrin päästä. Lauttasaari 21.3.2016

Retkikohdevinkkejä ympäri Suomen

Blogissaan Salovaara on esitellyt muun muassa uskomatonta Jurmon saarta useassa eri postauksessa. Satumaiset valokuvat yhdeltä Suomen erikoisimmista saarista saavat matkakuumeen nousemaan.

– Vaikka saari on pitkä ja kivinen, Jurmossa koko ympäristö elää aivan eri tavalla kuin missään muualla. Rantakalliolta voi paeta tervalepikkoon ja katajanummilta kylille. Itäisin ja läntisin piste ovat kuin eri maailmoista. Saari sopii niin luontoharrastajalle kuin laiskottelijallekin, eli kyseessä on minulle täydellinen yhdistelmä.

Myös lähiluonnostaan tämä helsinkiläisblogaaja osaa mainita monen monta kohdevinkkiä.

– Helsingissä suosikkejani ovat ykköslintukohde Vanhankaupunginlahden sekä kotoani nopeasti saavutettavan Lauttasaaren lisäksi esimerkiksi Mustavuoren–Porvarinlahden alue, Vuosaarenhuippuineen kaikkineen, Salovaara mainitsee.

Jurmon kylätiellä.

Jurmon kylätiellä.

Myös Suomenlinna, Meiko, Porkkalanniemi sekä Sipoonkorven kohteet kuten pieni ja sympaattinen Gumböle Träsk ovat miehen kestosuosikkeja. Hän kuvailee Porkkalanniemen kallioita A-luokan merelletuijottelupaikoiksi.

Uudeksi vakiokohteekseen Salovaara uumoilee juuri yleisölle avautunutta Vallisaarta, josta kertoo jo saaneensa ”rehevän ensipuraisun.” Pääkaupunkiseudun ulkopuolelta mies suosittelee muun muassa Petäjäjärven Natura-aluetta Pirkanmaalla, Seitsemisen seudulla.

– Tutustuttuaan eteläsuomalaisittain huikeaan metsäluontoon voi siirtyä Liinalamminnevalle viilentämään varpaitaan ja viettää yön laavussa, kallion laelta järvelle katsellen. Retkeä voi helposti jatkaa vaikka Seitsemisen kansallispuiston puolelle.

Jos suomalaisesta luonnosta pitäisi valita vain yksi kohde, Närängän seutu Kuusamossa olisi jo yhden reissun perusteella Salovaaran valinta.

– Tämä omaan rauhaansa jäänyt alue on täynnä vanhoja metsiä ja upeita avosoita. Kaiken kruunaa vaara, jonka maisemat peittoavat ehkä kaikki näkemäni.

katsoja

Kesäyön odottelua Närängänvaaralla.

Luonto-Liitosta kipinä luonnonsuojeluun

Salovaara liikkui perheensä kanssa luonnossa jo lapsena, ja aikuisiällä syttyi innostus luonnonsuojeluun. Tosirakkaus luontoon on roihahtanut Luonto-Liiton kautta: Salovaara huomasi yhtäkkiä muuttuneensa ympäristöjärjestöläiseksi yliopiston järjestökuvioiden kautta.

– Erityisesti Uudenmaan piirin hyvien ihmisten kanssa tuli koettua reilusti yli puolensataa luontoretkeä, Utsjoelta Tanskaan ja Laatokan Karjalasta Saaristomerelle. Luonnosta oppimisen lisäksi pääsin tätä kautta tutustumaan aitiopaikalta ympäristönsuojeluun ja järjestömaailman paikoin hektiseen arkeen, Salovaara kuvailee.

Hän huomauttaa, että voidakseen osallistua järjestötoimintaan ei todellakaan tarvitse tietää kaikesta kaikkea – kuten hän oli itse aiemmin kuvitellut.

– Ei tarvitse tietää kaikkea, eikä suurin osa muistakaan tiedä. Juuri erilaisten taustojen takia opittavaa riittää itse kullekin, Salovaara toteaa.

Hän toivoo blogillaan inspiroivansa suomalaisia retkeilemään ilman turhia ennakkoluuloja.

– Yritän parhaani mukaan olla myös esimerkki siitä, että jos tuo tyyppi pärjää vaikka vaelluksella, pärjää melkein kuka tahansa muukin. Retkeily ei ole rakettitiedettä, eikä luontoon tutustuminen vaadi mitään erityistä.

Salovaaran luontoretkiä fiilistelläksesi siirry oitis Lähiluonnon huvituksia -blogiin!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.