Entä jos suomalaiset palaisivat takaisin metsiin? Anna-Katri Hännisen pysäyttävän upea valokuvanäyttely joulukuussa Mikkelissä

Mikkelissä on joulukuun ajan esillä valokuvanäyttely, johon lämpimästi suosittelemme kaikkien seudulla liikkuvien luonnonystävien tutustumaan. Metsien kätkemässäkin nähdyn galleristi Anna-Katri Hännisen näyttely Ikijuuret sisältää nimittäin niin pysäyttäviä ja kauniita otoksia ihmisistä Suomen luonnossa, että siinä raavainkin retkeilijä hiljentyy ja saattaa jopa herkistyä.

Ikijuuret-näyttelyn kuvat, joista osa on mukana tässä artikkelissa, ovat peräisin kolmesta eri kuvasarjasta. Hänninen on kuvannut ne viimeisten muutaman vuoden aikana.

Ensimmäinen kuvasarjoista on Luontoni. Siinä Hänninen on etsinyt kuvattavia ja haastatellut heitä heidän luontosuhteestaan, selvittäen kultakin kuvattavalta, millainen on heidän sielunmaisemansa. Valokuvat jäljittelevät tuota jokaisen henkilökohtaista sielunmaisemaa niin sijainniltaan, tunnelmaltaan kuin vuodenajaltaankin.

Kuva: Anna-Katri Hänninen.

– Luontoni-kuvasarja sai alkunsa, kun olin ottanut itsestäni muutamia vastaavia kuvia, ja ihmiset innostuivat niistä. Aloin saada pyyntöjä muilta ihmisiltä, että ottaisin vastaavia kuvia heistä, Hänninen muistelee.

Toinen kuvasarja kantaa nimeä Katajainen kansa.

– Se on kuvasarja fiktiivisestä tilanteesta, joissa suomalaiset ovat kyllästyneet nykymaailman menoon ja palanneet takaisin metsiin ja järviin, todella alkeellisiin olosuhteisiin, Hänninen avaa.

Kolmantena kuvasarjana Ikijuuret sisältää talvisia kuvia Karhutunturilta Sallasta. Kuvasarjan nimi on Spirit of Naruska.

Metsien kätkemän toisen kauden Saimaa-jaksossa voit nähdä Hännisen haastattelun Astuvansalmella, ja lisäksi koko toisen kauden mainosvalokuvat ovat hänen käsialaansa.

”Luonnosta voi löytää yhteyden itseensä”

Ikijuuret-näyttelyn teokset pysäyttävät katsojan. Tunnelmaa huokuvissa kuvissa ihmisiä nousee kuntasta, nukkuu levollisesti kivillä, puissa ja puiden juurilla sekä nousee vedestä – onpa muuan nainen kokonaan veden allakin.

– Katsojaa on helppo shokeerata kuva-aiheilla, mutta se, että saa katsojan pysähtymään ja ajattelemaan kuvan sanomaa, on vaikeaa. Taide on mielestäni parhaimmillaan hetkeen pysähtymistä ja kuvallisen tarinan kertomista, Hänninen miettii.

Ja siinä hän todella on onnistunut: kuvien tunnelma on herkistävän kaunis ja rauhallinen, ja samalla ihmeellisen voimaannuttava. Jokaista kuvaa on suorastaan pakko jäädä fiilistelemään pidemmäksikin aikaa. Kuvista tulee hyvä ja rauhallinen olo, ja on mahdotonta olla miettimättä, millaisessa paikassa, tunnelmassa, säässä ja vuodenajassa sitä haluaisi itsestään otettavan oman voimakuvan. Pelkkä ajatuskin tuntuu inspiroivalta!

Kuva: Anna-Katri Hänninen.

Luontoni-kuvasarjan otokset ovat syntyneet tiiviissä yhteistyössä kuvattavien kanssa. Hänninen kertoo nauttineensa suuresti siitä, että on saanut kuulla ihmisten kertomuksia luontosuhteestaan ja omasta mielenmaisemastaan. Kuvien ottaminen ja valmiiden otosten näkeminen olivat vaikuttavia hetkiä niin kuvaajalle kuin kuvattavalle.

– Suomen luonto on minulle erityisen tärkeä ja pyhä asia. Luonnosta ihminen voi löytää yhteyden itseensä ja tähän maailmaan.

Jos sinua kiinnostaa saada itsestäsi voimakuva omassa sielunmaisemassasi, voit olla Hänniseen yhteydessä. Yhteystiedot löytyvät hänen kotisivuiltaan.

Suokukka. Kuva: Anna-Katri Hänninen.

Turvallisuus ennen kaikkea

Suuri osa näyttelyn kuvista on otettu rauhallisissa paikoissa ja tilanteissa, joissa kuvaaja on saanut olla kahdestaan kuvattavan kanssa. Myös muunlaisia tilanteita mukaan on kuitenkin mahtunut.

– Hirvivaara-kuva on otettu autotiellä, ja siinä meillä piti olla jo ihan kunnon järjestelyt, että kuvaaminen oli turvallista. Kuvaa ottaessa istuin itse pysäköidyssä pakettiautossa, ja meillä oli tiellä molemmissa suunnissa ihmiset heijastinliivien ja radiopuhelinten kanssa, jotta kuva saatiin otettua ilman mitään riskejä, Hänninen muistelee.

”Hirvivaara” kuvasarjasta Katajainen kansa. Kuva: Anna-Katri Hänninen.

Osassa kuvista oli läsnä toisenlainen riski: pakkanen. Kuvattava halusi tulla kuvatuksi alasti tykkylumipuun juurella.

– Kysyin häneltä, että ymmärtäähän hän varmasti, että pakkasessa voi herkästi tulla vakaviakin paleltumia. Pakkasta oli 25 astetta, ja siihen vielä viima päälle. Laitoimme kaiken valmiiksi kameran asetuksia ja rajausta myöten, joten itse kuvat oli loppujen lopuksi nopeasti otettu ja kaikki sujui hyvin.

Kuva: Anna-Katri Hänninen.

Ikijuuret-näyttely esillä GalleriArissa

Ikijuuret on joulukuun ajan esillä Mikkelissä GalleriArissa (Kasarminkatu 3). Galleriaan on vapaa sisäänpääsy.

4.–27. helmikuuta 2019 osa töistä on nähtävillä Kuusankoskitalolla (Kymenlaaksonkatu 1) Kouvolan Kuusankoskella, osana Kymenlaakson Opiston valokuvauslinjan 1999–2019 Virta-näyttelyä.

Hänniseen ja hänen töihinsä olet saattanyt törmätä aiemmin muuallakin, kuin Metsien kätkemän promokuvissa. Muusikoiden, taiteilijoiden ja kirjailijoiden kanssa työskentelevän Hännisen viimeisimpiä töitä ovat muun muassa A.W. Yrjänän esikoisroomani Joonaanmäen valaat -kirjan valokuvat, Ville Haapasalon Villen Keittiössä -kirjan kansi- ja annosvalokuvat sekä jazzvirtuoosi Heikki Ruokankaan Mono and dialogues -albumin valokuvat.

Katso vielä nämä

Hännisen haastattelu Metsien kätkemän 2. kauden Saimaa-jaksossa (Yle Areena)

Anna-Katri Hännisen kotisivut

GalleriArin kotisivut

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.