”Lähin yli puolen hehtaarin viheralue on kaikkialla vain noin 300 metrin päässä” – pääkaupunkiseudun johtajat kannustavat turvallisesti lähiluontoon

Tiedote. Julkaistu: 09.04.2020, 10:00, Metsähallitus

Ulkoilu on ollut hyvin suosittua poikkeusaikana, ja pääsiäisviikonloppuna monet luontokohteet houkuttelevat. Viranomaisten antamat ohjeistukset pätevät niin luonnossa liikkuessa kuin kaupungeissakin ja ohjeiden noudattamiseen kannustetaan ulkoillessa.

Kaupunginjohtajat muistuttavat turvavälien pitämisestä ja kannustavat tutustumaan laajemmin luontokohteisiin. Ulkoilu luo poikkeustilanteessa hyvää vastapainoa, jota suositellaan kaikille.

– Ulkoilu korona-aikaan virkistää mieltä ja kehoa. Nyt tulee olla erityisen varovainen ja muistaa turvavälit, sanoo Helsingin pormestari Jan Vapaavuori.

– Noudatetaan ohjeita ja pidetään toisistamme huolta – Nuuksiossa kyllä riittää tilaa turvaväleihin, muistuttaa Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä.

– Ulkoilu on nyt erityisen tärkeää, ihan jo vastapainoksi kaikille poikkeustilanteen tuomille haasteille. Samalla ulkoillessakin on huomioitava muut ja pidettävä etäisyyttä. Kaikkien suosituimpien kohteiden ohella kannattaa valita myös maisemareittien ja luontopolkujen harvinaisempia helmiä. Niitä löytyy Vantaalta ja pääkaupunkiseudulta valtavasti, toteaa Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen.

Näin ulkoilet turvallisesti

Kaikille turvallinen ulkoilu tarkoittaa viranomaisohjeiden noudattamista ja hyvää retkeilyetiketin tuntemista. Tämä varmistetaan hyvällä ennakoinnilla: retkelle otetaan mukaan valmiit eväät, muistetaan turvavälit ja huomioidaan hygienia. Pidetään huolta ettemme jätä roskia luontoon ja muistetaan kunnioittaa keväistä ympäristöämme: ulkoilijoita on nyt liikkeellä paljon ja luonnon kulutus on siten kovempaa.

Pääkaupunkiseutu on hyvä paikka viettää pääsiäistä luontoillen. Lähin yli puolen hehtaarin viheralue on kaikkialla vain noin 300 metrin päässä ja laajempaan luontokohteeseen on vain vartin matka. Suosituimmat luontokohteen ruuhkautuvat helposti, joten kannattaa etsiä uusia luontokohteita ja lähteä retkeilemään esimerkiksi tavallista aikaisemmin aamulla tai myöhemmin illalla.

Metsähallituksen tiedote päättyy.

Retkipaikan 7 vinkkiä fiksuun retkeilyyn:

? Parkkeeraa autosi niin, ettei se takuulla ole kenenkään – esimerkiksi mahdollisten hälytysajoneuvojen – tiellä. Jos parkkipaikalla ei ole tilaa, etsi rauhallisempi kohde. Suosi lähikohteita, joihin pääsee jalan tai pyörällä. Voit etsiä kohteita myös kartaltamme.

? Pidä turvaetäisyys aina ja kaikissa tilanteissa. Yski tarvittaessa hihaan ja vie nenäliinasi mukanasi. Huolehdi hygieniasta. Jos olosi ei ole täysin terve, pysy kotona. Seuraa aina viranomaisten antamia ohjeita.

✨Jätä mahdolliset taukopaikat siistimmiksi lähtiessäsi kuin ne olivat saapuessasi. Retkeile täysin roskattomasti, eli kanna pienimmätkin roskasi pois luonnosta ja kierrätä ne. Lue lisää roskattomasta retkeilystä.

? Huomioi muut kulkijat sekä villieläimet ja niiden poikaset pitämällä koirasi kytkettynä. Koirien kiinnipitoaika on 1.3.–19.8., mutta esimerkiksi luonnonsuojelualueilla ja siten myös kansallispuistoissa koirat on pidettävä kytkettyinä aina. Katso koiraretken muistilista Luontoon.fi-sivuilta.

? Tee tulet vain virallisille tulipaikoille ja varmista ensin Ilmatieteen laitoksen sivuilta ettei metsä- tai maastopalovaroitus ole voimassa. Tulenteko ilman virallista tulipaikkaa on laitonta. Jos virallista tulipaikkaa ei ole tai metsä- tai maastopalovaroitus on voimassa, älä tee tulia. Täältä löydät koosteen retkiherkuista joihin ei tarvitse nuotiota.

ℹ️ Ota etukäteen selvää kohdealueesi säännöistä – esimerkiksi kansallispuistoissa jokamiehenoikeudet eivät sellaisenaan päde. Mm. kansallispuistojen ja retkeilyaleiden säännöt löydät helposti Luontoon.fi-palvelusta. Jos et ole varma, onko jokin sallittua, älä tee sitä.

? Ota luonnon hyvää tekevät vaikutukset vastaan. Lue vinkkimme kuinka nauttia lähimetsästä yksin.

Vinkkilistan koonnut Jonna Saari.

Metsissä on tilaa hengittää, kunhan ei pakkauduta kaikki samoihin paikkoihin. Nautitaan luonnosta turvallisesti, muut sekä luonto huomioiden!
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.