Nyt herkutellaan! Poimi tästä helpot ja hyvät eväsvinkit, joiden vuoksi ei tarvitse änkeytyä tulipaikoille

Kevään ja kevättalven retkeily sai yllättäen aivan uudenlaisia ulottuvuuksia koronavirustilanteen myötä. Luontoon kannattaa mahdollisuuksien mukaan yhä mennä, sillä siellä saa liikkua ulkona ilman ruuhkia, ja samalla luonto tekee voinnillemme hyvää. Retki johonkin omaan lähiseudun metsään voi olla mitä ihanin hetki rauhoittumiseen ja vaikka ihan oikeaan seikkailuunkin, kunhan mukana on hyvät eväät. Nyt voisi olla hyvä aika myös kokeilla uusia retkieväsreseptejä!

Metsähallitus on kehottanut välttämään kaikkein ruuhkaisimpia kohteita tämän poikkeuksellisen ajanjakson aikana. Myös luonnossa on syytä muistaa metrin turvaväli. Kokosimme listan herkullisista retkieväistä, jotka voit nauttia luonnossa omassa rauhassasi käytännössä missä tahansa ilman ruuhkautuneille laavuille tai muille tulipaikoille menemistä.

Kolme ensimmäistä eväsvinkkiä ovat tuottajamme Karoliina Säkön käsialaa, ja muut ihanat eväsvinkit on kirjoittanut Minna Jakosuo.

Karon reseptivinkit:

Ullan Rulla

Näiden tiiviiden wrapien nimi juontaa juurensa iltapäivään, jolloin sain ensimmäistä kertaa käteeni Ullan tekemän rullan. Valmista ennakkoon ennen retkeä ja nauti minkä tahansa kannon nokassa!

Ullan Rulla original (variointivaihtoehdot sulkeissa)

 • wrap- tai tortillalettuja (halutessasi gluteeniton tai runsaskuituinen vaihtoehto)
 • maustamaton tuorejuusto (kokeile myös maustettuja tuorejuustoja, sulatejuustolevitteitä, vegaanisia levitteitä, pestoa tai hummusta)
 • salaattia (kaikki saatavilla olevat salaatit käyvät, muuntele mielesi mukaan!)
 • kinkkua (meetvursti, vegaaniset leikkeleet, kalkkuna, kana)

Läästi tortillaletulle ohuelti tuorejuustoa. Lado kinkkuviipaleita esim. 2 kpl lätyn toiseen reunaan ja salaatin lehti siihen päälle. Rullaa tiiviiksi rullaksi. Varo, ettei mahdollinen päästä tursuava täyte sotke paikkoja. Kääri elmukelmuun tai folioon, ota mukaan retkelle ja nauti!

Tuorepuuro

Retkeilijän tuorepuuron pohja on vegaaninen ja gluteeniton, jota voi kuitenkin halutessaan muuttaa juuri omien mieltymysten mukaiseksi.

Tuorepuuron pohja:
1 osa chia-siemeniä ja 9 osaa nestettä.
(Yhdelle esim: 2 rkl chia-siemeniä ja 2 dl kaurajuomaa)

Sekoita ainekset, laita puuro tekeytymään yön yli jääkaappiin ja nappaa reppuusi mukaan aamulla lähtiessäsi. Muista pakata tiiviisti! Isolle porukalle voit valmistaa puuropohjaa reilusti ja pakata rouskuvat lisäaineet mukaan erillisiin purkkeihin, joista jokainen maustaa puuron makunsa mukaan.

Lisää energiaa puuroon näistä:

 • pähkinät, mantelit, siemenet ja siemensekoitukset
 • myslit ja granolat
 • kuivatut hedelmät ja marjat
 • kesällä tuoreet marjat suoraan metsästä!
 • hillot ja marjasoseet
 • suklaa, strösselit
 • kookoshiutaleet

Supertuutti

Pienellä viitseliäisyydellä loihdit hämmentyneen hymyn omalle ja kanssaretkeilijöiden kasvoille kun tarjoilet keskellä korpea supertuutin! Pakkaa tarvikkeet mukaan ja kokoat sekunneissa jokaiselle tyrmäävän jälkiruoan.

Tarvitset:

 • jäätelövohveleita (saa ainakin isommista ruokakaupoista)
 • painekermavaahtoa
 • valmista kartonkipakattua kinuski- tai suklaakastiketta
 • marjoja (mieluiten suoraan metsästä) tai hedelmiä (hedelmät kannattaa pilkkoa mahdollisimman pieniksi kuutioiksi jo kotona, tai sitten puukon avustuksella metsässä)
 • keksejä

Lado tuutti täyteen kaikkea ihanaa, pursota kermavaahtoa väleihin, kruunaa makealla kastikkeella ja koristele vaikka syötävillä orvokeilla!

Minnan eväsvinkkikooste:

Itse tehdyt kolmioleivät

Itse tehdyissä kolmioleivissä on tunnelmaa, ja ne on todella helppo ottaa retkireppuun mukaan. Jos nälkä pääsee yllättämään, on eväs heti saatavilla ja sen voi nauttia vaikka missä tahansa kannonnokassa. Täytevaihtoehtoja on erilaisia – katso resepti tästä.

Puhtipallot kahvihetken kaveriksi

Puhtipalloista saat paljon hyvää energiaa retkelle. Pakkaa kahvi valmiina termariin ja puhtipallot sopivaan rasiaan, niin pystyt retken aikana laittamaan oman pienen eväspaikkasi pystyyn silmänräpäyksessä. Resepti löytyy tästä. Vaihtoehto puhtipalloille ovat itsetehdyt energiapatukat.

Lihapiirakat ja liemi – täydellinen eväs keväthangille

Pohjoisessa lunta on vielä valtavat määrät, ja aurinko hellii hankia sekä hangilla liikkujia. Lumella liikuttaessa evään on hyvä olla tuhtia ja lämmintä. Ihana valinta siihen on kotona valmiiksi tehty lihapiirakka, jonka päälle voi juuri ennen syömään alkamista kaataa termarista kuumaa lihalientä. Katso resepti täältä!

Kantarellipiilot ja kaalipiiraat

Kantarellipiilot voit tehdä kotona valmiiksi, ja täytettä voi muunnella aivan oman mielensä mukaan – jos sienet eivät maistu, voit keksiä mitä tahansa muuta. Katso kantarellipiilojen resepti tästä. Myös kaalipiiraat ovat makoisa ja täyttävä retkieväs, jonka voi kotona tehdä täysin valmiiksi. Niiden reseptin löydät tästä. Ideaalitilanteessa näitä herkkuja voi reissun päällä vielä hieman lämmittää nuotiolla tai vaikka risukeittimellä, mutta se ei ole välttämätöntä.

Jälkkäriksi jäätelöä

Jäätelö on kestosuosikki, jota Suomessa syödään kesät talvet. Oletko tullut ajatelleeksi, että ottamalla jätskiä mukaan ruokatermoksessa saat siitä juhlavan retkievään ainakin hieman lyhyemmälle päiväretkelle? Tätä hellekesän reseptiä voi tuunata aivan oman mielensä mukaan!

Muista myös!

Oma lempiruokasi

Muistathan, että jos sinulla on ruokatermari, voit ottaa käytönnössä mitä tahansa lämmintä ruokaa mukaasi retkelle. Olemme päässeet todistamaan jopa sellaista eväshetkeä, jossa retkeilijä tempaisi ruokatermaristaan ulos rullalle käännettyjä pizzasiivuja! Mitä evästä itse pakkaisit ruokatermariin?

2 replies
  • Karoliina Säkö
   Karoliina Säkö says:

   Mahtavaa, että tuutti pääsee teillä kokeiluun! Se ilahduttaa kaikkia, kun jokainen voi täyttää omanlaisensa herkun. Makoisia retkiä! T. Karo

   Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *