Lihapiirakat retkelle
Tämä on oikeastaan perinteinen jouluruoka rajantakaisen Karjalan ortodoksipiireissä. Itse tutustuin tähän herkkuun varmaan jo 10 vuotta sitten. Tajusin vasta paljon myöhemmin, että tämähän on todella nerokas retkiruoka!
Ajatus on siis se, että levyksi leivottu lihapiirakka on kylmää ja syönnin hetkellä päälle kaadetaan kiehuvan kuuma lihaliemi. Liemi lämmittää piirakan juuri sopivaksi syödä. Tätä on helppo tehdä vaikka uunipellillinen, leikata sopiviksi annospaloiksi ja pakastaa retkiä odottamaan. Sitten onkin helppo aina napata pakkasesta valmiit eväät mukaan.
Kokkailu aloitetaan keittämällä kananmuna ja riisi ja paistamalla sipulia ja jauhelihaa. Ainekset sekoitetaan. Pohjana ja kuorena käytin valmista torttutaikinaa. Uunivuokani oli niin pieni, että sain tehtyä kahden syöjän annoksen.
Ohje kahdelle:
- 1,5–2 dl riisiä
- 1 keitetty muna
- noin 100 g jauhelihaa
- puolikas sipuli
- kaksi torttutaikinalevyä
- lihaliemikuutio + vettä
Voitele vuoka, kauli taikinalevyä vähän, mutta ei paljoa. Painele täyte tiiviisti vuokaan, peitä taikinalevyllä. Voitele munalla, töki haarukalla reikiä. Koristele halutessasi taikinasuikaleilla.
Paista 225 asteessa 15–20 minuuttia. Anna jäähtyä. Parasta on tehdä piirakka jo edellisenä päivänä ja pitää se jääkaapissa. Leikkaa vasta kylmänä, niin piirakka pysyy paremmin kasassa.
Keitä retkellä lihaliemi tai tee se jo kotona valmiiksi termariin. Asettele piiraspalat syville lautasille, kaada kuuma lihaliemi päälle ja nauti.
Piirakka on helppo muokata kasvisversioksi laittamalla riisin sekaan tummaa soijarouhetta tai pieniä juurespaloja. Lihaliemi korvataan tällöin kasvisliemellä.
Äidin suku on Karjalasta joten ”meillä” tätä on syöty satoja vuosia. Herkkua! Nykyisin jos ei jaksa itse tehdä lihalientä, Campbellin Kirkas Liemi on parasta levylihapiirakan päälle kuumana.