Tällainen on viime vuonna avattu Sysipatterin luontopolku Kuhmoisten Päijälässä

Kaupallisessa yhteistyössä Päijälän kyläyhdistys

Päijälän kylä sijaitsee Kuhmoisissa Keski-Suomessa. Sieltä löytyy käveltäväksi luontopolku, jonka pituus on 2,7 kilometriä. Laavulla kruunattu kierros sopii hyvin kierrettäväksi vaikkapa lasten kanssa. Uudenkarhean laavun lisäksi reitin kohokohtia ovat pitkittäiset harjut, jotka tuovat maisemaan mukavasti muotoja, sekä kaunis ja kesäisin ihanasti suopursulta tuoksuva suosaareke. Harjuista huolimatta reitti on kaikkiaan kuitenkin helppokulkuinen, se ei sisällä hurjan jyrkkiä mäkiä.

Lähtöpaikka kartalla (Päijäläntie 12, Kuhmoinen)

Reitin pituus 2,7 km

Helppo reitti

Laavu, pöytäryhmät


Tämä varsin tuore, vuonna 2020 valmistunut luontopolku alkaa Päijälän pirtin pihasta. Pirtin pihapiirissä on iso parkkipaikka ja huussi, ja siitä on mukava lähteä retkelle. Heti polun alussa komeilee myös aivan uusi laavu tulipaikkoineen, joten evästauon voi valintansa mukaan pitää heti retken aluksi, tai vasta sen päätteeksi. Laavulla on nuotiokehä sekä pöytäryhmä.

Polku siirtyy Päijälän pirtin pihapiiristä heti sammalmattoiseen kuusikkoon ja nousee sitten mäntyvoittoiseen metsään. Kuusia on monen ikäisiä ja kokoisia, naavaa ja luppoa roikkuu oksistoissa. Reittiä on helppo seurata, se on merkitty sinisin maalitäplin puihin. Eksymisestä ei tarvitse siis olla huolissaan, vaan voi rauhassa keskittyä ympäröivään luontoon.

Luontopolun erikoinen nimi, Sysipatteri, kertoo alueen historiasta. Sysi tarkoittaa hiiltä ja patteri miilua. Luontopolun seuduilla onkin poltettu aikoinaan hiiltä. Reitin varrella olevat 15 opastaulua kertovat muustakin, kuten luonnosta, metsänhoidosta ja Päijälän kylästä. Myös hakkuuaukea osuu luontopolun varrelle.

Polku alkaa naavakuusikon jälkeen nousta. Sysipatterin mäelle on ystävällisesti asetettu penkki, josta voi ylämäen jälkeen levähtäessä ihailla metsämaisemaa. Tai sitten voi uppoutua tutkimaan palleroporonjäkälän peittämiä kiviä! 

Tässähän voi ilman muuta pitää vaikka evästauonkin, jos on ottanut mukaan sellaisia eväitä, jotka eivät vaadi tulistelua. Termarikahvit tai -teet ovat aina varma valinta.

Taukopaikan jälkeen polku jatkuu kahden pitkittäisen harjun välissä kohti suota. Vetiset paikat on helppo kulkea pitkoksia pitkin. Jokainen askel heilauttaa reheviä suopursukasvustoja, ja tuoksu on sen mukainen.

Pitkokset kuljettavat suon keskellä olevalle pienelle metsäsaarekkeelle, jossa voi taas hengähtää penkillä istuen. Suon tuoksut ja tunnelma suorastaan vaativat pientä taukoa.

Suon jälkeen on edessä männikköä. Upea vanha palokara muistuttaa aikojen takaisesta metsäpalosta. Maasto on kumpuilevaa, kunnes se alkaa laskeutua alas tietä kohti. Polku tulee hiekkatielle Kohisevan talon kohdalla ja tästä käännytään oikealle, takaisin kohti Päijälän pirttiä. 

Tieosuutta on kilometri. Matkalla vanha uimapaikasta kertova, puuhun nojaava kyltti houkuttaa kääntymään tutkimusmatkalle. Lämpöisellä kelillä voisi pulahtaa laiturista rauhallisesti virtaavaan jokeen virkistäytymään.

Löydä Päijälästä myös tämä:

Yllättävän ihana! Metsän keskellä luikertelevat virrat ja kapeikot houkuttelevat Pitkäveden melontareitille Kuhmoisiin

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.