Näin retkeilet koronavirusepidemian aikana

Luonnossa tartuntariski on pieni ja luonnolla on suotuisia vaikutuksia terveyteen. Siksi retkeily onkin edelleen hyvä ja suositeltava harrastus. Retkeillessä kannattaa koronavirusepidemian aikana ottaa kuitenkin huomioon muutamia käytännön seikkoja. Kokosimme tähän olennaisimmat.

Muista yleiset korona-ajan ohjeistukset

Seuraa aina viranomaisen antamia ajantasaisia ohjeita ja määräyksiä. Katso esimerkiksi Valtioneuvoston sivut.

Metrin, tai mielellään useamman turvaväli, nenäliinaan tarvittaessa niistäminen ja yskiminen, muut viranomaisten antamat ohjeet koronalta suojautumiseksi sekä erityisen hyvä yleinen hygienia on syytä muistaa myös retkellä jos kohtaat muita ihmisiä. Pese kädet ennen lähtöä sekä kotiin palatessa ja pakkaa mukaan desinfiointipyyhkeitä ja/tai käsidesiä. Jos olo ei ole terve, jää kotiin. Perusohjeita voit kerrata myös esimerkiksi THL:n sivuilta. Katso myös Metsähallituksen ohjeistus koronavirukseen liittyen.

Vältä suosituimpia kohteita

Kohde, joka tulee sinulle ensimmäisenä mieleen, tulee todennäköisesti ensimmäisenä mieleen myös monelle muulle. Pääkaupunkiseudulla esimerkiksi Nuuksio, Sipoonkorpi, Meiko ja Porkkalanniemi sekä mm. Lahden alueella Lapakisto ovat ruuhkaisia. Ei ole mitään järkeä, että ihmiset eri suunnista ajavat yhteen ja samaan paikkaan retkeilemään ja mahdollisesti tautia levittämään. Vältä siis kohteita, joissa normaaliaikoinakin on paljon väkeä – nyt sitä on todennäköisesti vielä enemmän. Lue tästä Metsähallituksen tiedote aiheesta.

Vältä suosituimpia pisteitä alueiden sisällä

Luonnossa retkeilevä väki kokoontuu herkästi esimerkiksi tulipaikoille ja autiotuville. Myös kansallispuistojen pääsisäänkäynnit saattavat ruuhkautua, joten hyvä keino on etsiä itselleen jokin vaihtoehtoinen sisääntuloväylä. Esimerkiksi Nuuksiossa Haukkalampi ja Kattila ovat suosittuja ja ruuhkautuvat helposti. Jos välttämättä haluat Nuuksioon, lue sen eri sisääntuloväylistä täältä. Kaikkien kansallispuistojen eri parkkipaikat ja sisääntulomahdollisuudet löydät Luontoon.fi-palvelusta.

Näe lähiluonto uusin silmin

Lähiluonto on aina arvokas ja hieno valinta, ja näinä aikoina se on arvossa arvaamattomassa. Mikä tahansa läheltä löytyvä metsä tai muu luontopalsta, jossa ei liiku muita ja jonka tuntumaan pääset kävellen, pyörällä tai autolla aiheuttamatta haittaa kenellekään, on loistava retkikohde. Muista, että vaikka korona tuli, niin myös kevät on täällä! Mene lähiluontoon etsimään kevään merkkejä ja harjoittelemaan vaikka valokuvausta tai tietoista läsnäoloa. Anna tutun metsän antaa sinulle uusia kokemuksia ja näkökulmia kaiken keskellä. Tästä jutusta saat seitsemän vinkkiä kuinka lähiluonnossa voi nauttia olostaan yksin.

Etsi uusia lähikohteita

Peruskartalta on helppo löytää esimerkiksi metsiä, lähteitä, rauhoitettuja kohteita, hiidenkirnuja ja kallioita. Tästä jutusta löydät yksityiskohtaisemmin vinkkejä siitä, kuinka omasta lähiympäristöstä voi löytää uusia paikkoja. Uudellamaalla asuvien suosittelemme tutustumaan myös Uudenmaan virkistysalueyhdistyksen kohteisiin. Koko maan mittakaavalla mukavia metsäkohdevinkkejä löytyy myös Luonnonperintösäätiön kohdeluettelosta sekä METSO-ohjelman sivuilta, sekä tietenkin Retkipaikan kartalta ja Luontoon.fi:stä.

Älä tee tulia – saat enemmän valinnanvaraa kohteissa

Tulenteko ei ole jokamiehenoikeus, vaan tulien tekemiseksi tarvitset joko virallisen tulipaikan tai maanomistajan luvan. Kun et tee tulia etkä roskaa, etkä vahingoita luontoa tai aiheuta häiriötä, voit retkeillä käytännössä missä vain (paitsi nyt tietenkään kenenkään pihoilla). Retkeily ilman tulta tuo siis vapautta ja valinnanvaraa. Tästä jutusta löydät herkullisia ja helppoja reseptejä sellaisiin retkieväisiin, joita varten et tarvitse tulipaikkaa.

Eväät valmiiksi kotona

Evääksi kannattaa ottaa sellaista mitä ei tarvitse paistaa tulipaikoilla. Kahvia, kaakaota tai keittoa termospulloon, voileivät reppuun ja kotona paistetut makkarat lämpöpussiin. Lämpimät nakit saa valmistumaan termospullossa, johon kotona laitetaan ensin nakit, perään kiehuvaa vettä ja sitten korkki kiinni. Ennen evästelyä vielä käsien desinfiointi ja taukopaikalla edelleen riittävä etäisyys muihin.

Vältä retkeilyä syrjäisemmillä seuduilla

Metsähallituksen tiedotteen mukaan on hyvä välttää retkeilyä ja ulkoilua syrjäisemmillä seuduilla, jonne avun saaminen on vaikeaa. Retkiin ja vaelluksiin sisältyy aina riskejä, ja vaativat maastopelastustehtävät syövät pelastustoimen ja vapaaehtoisen pelastuspalvelun resursseja. Epidemia-aikaan myös matkustaminen kauemmas kotoa on aina riski levittää virusta uusille alueille. Parempi valinta on retkeillä hyvien yhteyksien päässä lähiluonnossa, vaikka houkutus lähteä erämaahan juuri nyt onkin monilla varmasti suuri.

Muuta huomiotavaa

Metsähallitus on tiedottanut hiljattain myös sen asiakaspalveluun toistaiseksi tehdyistä muutoksista sekä varaus- ja vuokratupien sulkemisista. Luontokeskuksista ja muista asiakaspalvelupisteistä ei tällä hetkellä asiakasneuvontaa saa, joten neuvoja kannattaa kysyä tarvittaessa puhelimitse tai netissä. Vuokra- ja varaustuvat suljetaan 21.3. alkaen kevätsesongiksi – jos sinulla oli varaus tehtynä, lue asiasta lisää edellä mainitusta linkistä. Seuraa Metsähallituksen tiedotusta kohteiden sulkemisista – tilanteet voivat muuttua äkistikin.

Myös koirien kiinnipitoaika on alkanut

Vaikka asia ei suoranaisesti koronaan liitykään, niin koemme aiheelliseksi muistuttaa, että koirien kiinnipitoaika on alkanut kuun alussa. Kevättä eletään ja sen etenemisen myötä luontoon alkaa jälleen tupsahdella villieläinten pesiä ja poikasia, joille kilttikin koira voi olla valtava uhka monellakin tavalla. Vapaana oleva koira voi pelottaa myös kanssaretkeilijöitä huolimatta siitä, kuinka kiltti koira todellisuudessa on kyseessä. Pidä siis koirasi kytkettynä, niin edistät hyvää fiilistä retkipoluilla ja toimit vastuullisena esimerkkinä muille. Lue tästä vielä tarkemmin kuinka koiran kanssa voi liikkua luonnossa.

Jutun koonnut Jonna Saari.

Juttua täydennetty 27.3.2020 linkeillä Valtioneuvoston sivuille sekä Metsähallituksen koronaohjeistukseen. 31.3.2020 Poistettu vanhentunut tieto siitä, että autiotupia ei suljettaisi, ja lisätty linkki Metsähallituksen päivittyvälle tiedotesivulle.

2 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.