Kotitekoiset energiapatukat

Olen reissuilla huomannut, että vaikka suklaa onkin hyvää, se sulaa tai on jäässä. Viimeksi pitkälle vaellukselle olin ostanut taatelipohjaisia patukoita, jotka olivat tosi hyviä. Niiden ainoa vika oli se, että olivat kaikki samaa makua. Sitä makua, mikä sattui olemaan tarjouksessa. Söin yhden joka päivä kuukauden ajan.

Päätin kokeilla tehdä patukoita itse. Löysinkin jotain valmiita ohjeita, mutta muuttelin niitä ja päätin kokeilla eri makuisia. Tässä on siis perusmassa, jota voi maustaa mielensä mukaan.

Homman juju on se, että haluaisin energiapatukat mahdollisimman helposti tehtyinä ja edullisesti. Oli siis kiva kokeilla erilaisia. Perusmassaan käytin ihan halvimpia taateleita, mitä kaupasta löysin, maapähkinöitä ja mantelirouhetta.

Laitoin tehosekottimeen ensin pähkinät ja mantelirouheen, surruuttelin niin kauan, että oli karheeta rouhetta, lisäsin sitten taateliblokista pilkottuja palasia vähän kerrallaan. Massasta tuli semmosta, mikä pysyi kasassa jos sitä puristeli kädessä.

Otin sitten perusmassaa vähän eri astiaan ja lisäsin siihen haluttuja makuja ja makeutukseksi hunajaa tai siirappia. Massa kunnolla sekasin käsin vaivaamalla. Vuorasin sitten astian elmukelmulla ja painelin massan siihen. Samaan astiaan sai hyvin laitettua useaa massaa, kunhan muisti jokaiselle oman elmukelmun. Kun astia oli täynnä, laitoin jääkaappiin jähmettymään. Hyvä olis malttaa antaa jähmettyä rauhassa. Sitten vaan leikkaus ja kapalointi.

Kaakao ja kaakaonibsit massassa oli hyvää, mutta rakenne jäi turhan rakeiseksi. En laittanut tähän makeutusta. Siirappi olis tehny hyvää. Makuyhdistelmä oli kuitenkin todella hyvä!

Tässä voittajapatukka! Kookoshiutaleita, hunajaa ja limen kuorta. Ihan superhyvää!!!

Marjajauheet ja kuusenkerkkäsiirappi oli hyvä yhdistelmä. Keitän siirappia itse joka kevät.

Olen vähän hippi siinä mielessä, että en tykkää kantaa turhaa roskaa metsäreissuille. Kääräisin nämä vaan voipaperiin, narulla kiinni ja sujautin muovipussiin jääkaappiin. Samalla tavalla otan reissulle myös. Paperit voi huoletta polttaa tulilla, eikä tarvitse miettiä missä foliot kuskaa takaisin kotiin.

Perusmassalle kertyi kaloreita 2150 ja patukoita tuli ohjeen määrästä 10 kappaletta. Eli jokaisessa patukassa on 215 kaloria plus siirapit sun muut siihen päälle.

Ei muuta kun herkuttelemaan!

Alkuperäinen juttu Minnan blogissa: www.aloneinthewild.net

IMG_9566

4 replies
 1. Mika
  Mika says:

  Mielenkiintoinen ohje, pitää harkita testaamista. Osaatko arvioida miten energia jakaantuu proteiinin, rasvan ja hiilihydraattien kesken? Nopeasti katsottuna energia ei koostu ainakaan sokerista tai epäterveellisistä rasvoista joten niitä voi syödä kohtuu hyvällä omatunnolla vrt. osa kaupan valmis patukoista.

  Itse en juurikaan retkeile mutta nuo voisi olla sopivia eväitä esimerkiksi kun menee suoraan töistä kuntosalille tai hiihtämään.

  Vastaa
  • Minna Jakosuo
   Minna Jakosuo says:

   En ole perehtynyt niin tarkkaan miten energia jakaantuu, mutta toki ovat vähän terveellisempiä kuin lisäaineelliset kaupan versiot. Välipaloina on meilläkin käytetty retkien lisäksi, maistuu myös lapsille.

   Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.