Suolaisella myslillä retkikeitot ruokaisemmiksi

Olen miettinyt ratkaisua siihen, miten retkillä ja vaelluksilla saisi sosekeitoista vähän kauemmin nälkää pitäviä. Usein lounaskeiton kaveriksi otetaan leipää, mutta itse koen sen hankalaksi ja liikaa säätämistä aiheuttavaksi. Pyörittelin mielessäni aikani kaikenlaista, kunnes suurena myslin ystävänä tuli päähäni ajatus suolaisesta myslistä.

Sain Eskimolta kokeiltavakseni paperisen paistopussin. Siihen olikin helppo laittaa kaikki ainekset, ravistaa ne sekaisin ja laittaa uuniin. Ensin silppusin raaka-aineet sopiviksi paloiksi.

Maustoin myslin savustetulla sormisuolalla ja mustapippurilla. Mysliin tuli reilusti tuoretta valkosipulia. Jokainen voi toki maustaa oman makunsa mukaan.

Kun aineet oli pussissa ravisteltu, taittelin pussin suun kiinni ja yritin levitellä myslin pussin sisällä mahdollisimman tasaiseksi kerrokseksi. Pussin sauma oli ylöspäin. 200 asteessa noin vartissa ainekset paahtuivat, ja pussi paisui täyttäen koko uunin.

Myslin kannattaa antaa jäähtyä kunnolla. Pussin voi repäistä auki saumasta. Suolainen mysli maistui hyvältä torvisienikeiton kanssa. Uskoisin tämän antavan vaihtelua ja ruokaisuutta myös puuroihmisten aamupuuroon. Ja voihan tätä tehdä kerralla kunnon satsin ja roiskautella vaikka salaattiin kotona. Tästä lähtien ainakin minä kuskaan retkillä mukana kahta myslipussia, makeaa ja suolaista!

Myslissä käytin:

  • Kuorimattomia manteleita
  • Kurpitsansiemeniä
  • Auringonkukansiemeniä
  • Ruisleipää
  • Härkäpapu-granolaa
  • Kuivattua tomaattia
  • Valkosipulia
  • Oliiviöljyä
  • Suolaa
  • Pippuria

Raaka-aineiden suhteet voivat vaihdella oman maun mukaan, kuten mausteetkin. Lorauta oliiviöljyä reilusti, jotta leipäpalat kostuvat ja rapeutuvat uunissa. Sekoita kunnolla ennen paistamista. Paista 200 asteessa 10–15 minuuttia.