5 parasta näköalapaikkaa Jyväskylässä – näillä huipuilla näet upeimmat auringonlaskut

Moni Jyväskylässä asuva tunnistaa erään seikan, mihin ei välttämättä kaikilla muiden paikkakuntien asukkailla tunnu riittävän ymmärrystä. Jyväskylässä voisi helposti sanoa olevan tarvetta useammalle kuin yhdelle vaihteelle polkupyörässä. Täällä nimittäin maisema liikkuu sen verran tiuhaan ylös ja alas, että mäet tulevat Jyväskylän kulkijalle nopeasti tutuiksi. Mäki voi toki alkuunsa tuntua raskaalta kulkea ylöspäin, mutta se kuka ylös asti jaksaa, kyllä ymmärtää sen vaivan.

Tässä viisi omasta mielestäni Jyväskylän merkkitävintä näköalaa ja maisemapaikkaa!

Kanavuoren kalliot

Jyväskylän itäpuolella sijaitseva Kanavuori on yksi parhaista paikoista hyvästellä aurinko päivän päätteeksi. Kanavuoren kallioiset reunat nimittäin nostavat kulkijan sen verran tavallista maaperää korkeammalle, etteivät liikenteen häly tai muut arkiset askareet enää paljoa ylhäälle kavunnutta muistuttele.

Kanavuorelle pääsee kapuamaan muutamaa vaihtoehtoista reittiä, jos jyrkemmän ja kivisemmän polun kulkeminen kuulostaa haasteelliselta. Liukkaiden kelien aikaan kannattaa valita loivempi reitti. Varsinaisesti pimeyteen asti ei vuorella kannata kuitenkaan odotella, sillä vuoren melko jyrkkä profiili saattaa pilkkopimeällä käydä tottumattomalle hankalaksi kulkea. Kartta.

Paljaspää

Paljaspää on yksi monista Muuratsalon vuorista ja myös täydellinen paikka aloittaa tutustuminen Jyväskylän saaristoon.

Helpon polun päässä odottaa silokallio, jonka Pohjois-Päijänteelle aukeavia näkymiä ei voi moittia kesällä, eikä liioin muinakaan vuodenaikoina. Nälkäisemmälle retkeilijälle Paljaspäältä aukeaa myös aikamoinen polkuverkosto, jota pitkin voi kulkea vaikka ympäri Muuratsalon saaren. Kartta.

Laajavuori

Laajavuori on yksi tunnetuimmista Jyväskylän näköalapaikoista, sillä tällä paikalla pääsee myös laskettelemaan ja hiihtämään talven tullen.

Retkeilijälle Laajavuori kuitenkin tarjoaa myös luontopolun, jota pitkin pääsee kiertämään Laajavuoren laelle ja kauniiden luonnonsuojelualueiden lomitse. Laajavuori palkitsee aikasen madon, sillä aamuaurinko ei tätä vuorta paremmaksi muutu. Kartta.

Vaarunvuoret

Vaarunvuorelle lähdettäessä tutustutaan täysin erilaiseen Jyväskylään, kuin mihin on tottunut kaupungin läheisyydessä. Matka Vaarunvuorelle kulkee maisemallisen Kärkisensalmen ja Taipaleenharjun ylitse, kunnes lopulta saavutaan Vaarunvuorien levikkeelle. Luonnoltaan erityistä Vaarunvuorten aluetta pääsee kulkemaan 5 kilometriä pitkää rengasreittiä pitkin.

Polku mutkittelee vanhojen metsien lävitse ja kahden lammen välistä, unohtamatta matkalla pysähtyä Särkijärven nuotiopaikalla. Melko tarkalleen puolessa välissä reittiä alkaa sitten maisema puhua, kun polku kulkee Vaarunjyrkän vierestä. Päijänteelle avautuva maisema kannattaa nauttia etenkin kesäiltana ilta-auringossa, vaikka tuskin siitä pahastuu muinakaan aikoina. Kartta.

Harju

Jokainen Jyväskylässä kulkenut tietää Harjun, sillä se sijaitsee keskellä kaupunkia. Helpoiten Harjulle löytää, kun vain alkaa kulkea viettävää katua ylöspäin. Lopulta päätyy sitten Harjulle.

Harju on jyväskyläläisten rakastama virkistysalue, jota saattaa kulkea sen hiekkaisia polkuja pitkin tai nousta suoraan ylös pitkin Neron portaita. Olitpa frisbeegolfin ystävä tai kiinnostunut pelkästä rauhallisesta piknikistä ilta-auringossa, niin Harjulta löytyy sopiva paikka. Parasta Harjussa kuitenkin on sen torni. Harjun laella nouseva vanha vesitorni päästää maisemanjanoiset tutustumaan näköaloihin ilmaiseksi. Tällä reissulla Jyväskylän horisontti ei jää näkemättä. Kartta.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Juttu on toteutettu yhteistyössä Jyväskylän kaupungin kanssa.