Kymijoen uusi ulkoilureitti hurmaa koko perheen! Polkaisimme nauttimaan hienoista retkirakenteista vaikuttavien maisemien äärellä

Kaupallisessa yhteistyössä Elinvoimaa Kaakkois-Suomeen matkailuyhteistyöllä -hanke

Kymijoen ulkoilureitti on uusi, suunnilleen 25 kilometrin mittainen lenkki, joka kulkee Kouvolan keskustan läpi Kymijoen rantaan ja siellä toinen toistaan hienommille retkiseuduille. Lähde pyöräilemään Kymijoen rannoille, tulistelemaan sen rantatörmälle sekä kulkemaan kiehtoville poluille ja näyttäville silloille! Reitin varrella on useita opas- ja infokylttejä sekä lukuisia taukopaikkoja. Ulkoilureitille voi lähteä haluamastaan kohdasta ja sen voi kiertää kumpaan suuntaan tahansa. Kaupunkipyörän omatoimivuokraus kannattaa, jos omaa pyörää ei ole.

Reitti on suunniteltu sekä pyöräiltäväksi että patikoitavaksi, mutta muutamissa kohdissa pyörä- ja kävelyreitit erkanevat toisistaan. Kymijoen ulkoilureitti myös yhdistyy Käyrälammen ulkoilureitistöön.

Lähtöpisteemme kartalla (Matkakeskus)

Rengasreitti 25 km

Useita tulipaikkoja – omat puut mukaan

Kartta

Lokakuinen harmaus ja pieni tihkusade peittävät Kouvolan alleen. Aseman seudulla liikkuu vain muutama ihminen ja baarin edessä yksittäinen kaupunkipyörä odottaa käyttäjäänsä. Ihan heti ei ehkä arvaisi, että tästä alkaa todellinen unelmien ulkoilureitti hienoine maisemineen, lankkupolkuineen ja lukuisine upeine taukopaikkoineen. Lähdetään siis tutustumaan!

Sääksniemen lenkki sopii kaikille

Me lähdemme retkelle koko perheen voimin. Starttaamme Matkakeskukselta kohti pohjoista ja poljemme Kauppalankatua Sääksniemen suuntaan. Urbaanius ja tietyöt värittävät alkumatkaa, mutta jo pian opaskyltti ohjaa meidät metsään.

Kaupunkielämä vaihtuu luonnon rauhaan, asfaltti syyslehtien koristelemaksi poluksi. Me painelemme menemään kiemurtelevalla reitillä ja annamme renkaiden rullailla pehmeällä pohjalla. Vesi kimmeltää puiden takana ja taukopaikat kutsuvat hengähtämään.

Vaikka matkamme on vasta alussa, päätämme levätä ja nautiskella Sääksniemen hienoista puitteista. Pöytäryhmiä löytyy kaksin kappalein, ja rannassa on jopa komea laituri. Täällä voi kalastaa, ja alueelle pääsee vaikka veneellä. Kanssaretkeilijät kulkevat ohitsemme täydet sienikorit käsivarsillaan. Sateinen syysmetsä antaa parastaan.

Kymijoen pitkän ulkoilureitin varrella on useita joen rantaan laskeutuvia pätkiä, jotka voi halutessaan kiertää ihan omina, pieninä retkinäänkin. Monet reiteistä sisältävät paljon portaita, mutta Sääksniemen lenkki on mahdollista kulkea myös lastenrattailla, pyörätuolilla tai koko matkan helposti polkien.

Tämä mahdollisuus kannattaa hyödyntää.

Kulttuurimaisemaa ja kaupunkipalveluita

Sääksniemestä matkamme jatkuu kohti Kymin Ruukin ja Kuusankosken siltoja. Poljemme kepeästi pyörätietä pitkin ja pysähdymme lukemaan opaskylttejä. Kyltteihin sisältyvä etsintäleikki innostaa erityisesti yhdeksänvuotiasta kuopustamme, ja uusia tauluja kohti pyöräillään vauhdikkaasti. Me luemme tietoa Kymin Ruukista ja -tehtaasta, Rapakosken sillasta, Koskenrannan huviloista ja lukuisista muista kohteista.

Kuka tietää, mitä tarkoittaa varppaus? Tai miten korkea on Kymintehtaan piippu?

Siellä täällä näkyy jo ruskan sävyttämiä lehtiä, ja pikkuhiljaa pilvipeitekin alkaa rakoilla. Perusreitiltä voi tehdä pienen piipahduksen ruukkialueelle, ja Kuusankosken puolella voi tarvittaessa käydä vaikka kaupassa hakemassa lisää evästä. Kymijoen ulkoilureitillä palvelut ja luonto kulkevat käsi kädessä, sillä niin Kouvolan päästä kuin Kuusankosken alueeltakin löytyy monenlaisia hyödyllisiä palveluita.

Reitti etenee Ekholmin siltaa Kymijoen pohjoislaidalle ja suunnilleen parin kilometrin jälkeen heti seuraavaa siltaa takaisin joen eteläpuolelle. Opaskylttejä kannattaa seurailla tarkasti, jottei huomaamattaan jatka matkaa väärällä puolen jokea tai muuten eksy reitiltä.

Sillat näkyvät kauas ja komeilevat välkähtelevässä auringossa. Hoidetut istutusalueet ihastuttavat, ja joessa suihkuava vesi hurmaa. Välillä sataa ja välillä paistaa. Ja maisemat muuttuvat yhä vaan hienommiksi.

Pyörällä, kävellen vai molempia?

Suurten siltojen jälkeen ajetaan pieni matka omakotitaloalueen läpi, ja pian saavutaan kohtaan, jossa pyörä- ja kävelyreitit erkanevat ensimmäisen kerran toisistaan.

Jos haluaa polkea tavallisella kaupunkipyörällä sujuvasti pyöräteitä pitkin, kannattaa valita pyöräilijöille suunnattu reitti. Jos taas toivoo näkevänsä kaikki huikean hienot lankkupolut, pienet sillat ja muun muassa rannan tulipaikat, kannattaa ihan ehdottomasti kulkea kävelijöille tarkoitettuja reittejä.

Kävelyreittien alku- ja loppupäissä on polkupyörille varattuja lukitsemispaikkoja, eli kävelyosuuksiin voi käydä tutustumassa pyöräilyn lomassa ilman kulkupeliä. Mutta kävelyreiteillä on sallittua myös pyöräillä.

Mikäli suunnittelee pyöräilevänsä kävelyosuudet, on hyvä tiedostaa, että reittien varrella on pitkiä ja jyrkkiäkin portaita, joissa pyörää on talutettava. Mutta koska kyse on erittäin upeista paikoista, tämä kannattaa ilman muuta tehdä – jos vain taidot ja voimat riittävät.

Taukopaikkoja, lankkupolkuja ja satumaisen kaunista maisemaa

Rauhanharjun alueen taukopaikalle pääsee vielä sujuvasti pyörällä tai esimerkiksi rattailla, ja ihan vieressä on jopa autojen pysäköintipaikka. Täällä voi tehdä tulet ja ihailla vieressä kulkevaa jokea. Täällä voi istahtaa ja lukea ympäröivän lehdon kasvillisuudesta. Tänne voi saapua jopa veneellä.

Kun taukopaikalta lähtee kulkemaan joen rantaan rakennettua kävelyreittiä, saa kokea entistä upeampaa luonnon kauneutta ja valtavan hienoja, pitkospuumaisia pätkiä.

Meillä lapset polkaisevat innoissaan puupolulle. He taituroivat satumaisessa metsässä ja nautiskelevat lankkureitin tuomasta lisähaasteesta. Vastaantulijoita varotaan ja puitteita fiilistellään.

Reitin varrella on näköalapenkkejä, ja aika ajoin rannassa näkyy veneitä. Välillä maa peittyy uskomattomaan sammalmattoon, ja pilkahteleva aurinko saa syysmetsän täyttymään taianomaisista säteistä. Ei arvaisi, että rautatieasema ja keskustan kadut ovat vain pyörämatkan päässä.

Voiko mennä vieläkin hienommaksi?

Pian ollaan jälleen leveämmällä reitillä ja hetki ajetaan jopa maantien reunaa. Mutta ei mene kauaakaan, kun kävelykyltti osoittaa kohti Aholanmäkeä. Me suuntaamme tänne.

Ylämäki polttelee reisissä ja väsymys alkaa jo pikkuhiljaa painaa, mutta niinpä vaan kolmosluokkalainenkin jatkaa reippaana matkaansa. Odotettavissa on nimittäin jälleen uusia luontopolkukylttejä, entistä komeampia siltoja ja lisää lankkupolkuja…

Seuraava tuli- ja taukopaikka komeilee korkealla mäellä. Me hengähdämme hetken, mutta suuntaamme uteliaina pian taas eteenpäin.

Vuorossa ovat jyrkät metalliportaat alas joelle, ja täältä Keltinrannasta löytyy jälleen yksi ihastuttava levähdyspaikka. Kyllä tällä reitillä kelpaa, paitsi polkea, myös levätä.

Kymijoen ulkoilureitti jatkaa kulkuaan läpi luonnonsuojelualueen ja peltojen. Jos voimia riittää, kannattaa piipahtaa edestakaisin vilkaisemassa myös Ruotsulan reduttia, eli maalinnoitusta. Eikä enää ole pitkäkään matka siihen, että saavutaan Korian komeille silloille.

Korian siltoja ja Alakylän luontopolkua ei kannata jättää näkemättä

Korian siltojen kupeessa sijaitsee jälleen pysäköintipaikkoja niin autoille kuin pyörillekin, ja täällä on taas myös yksi sellainen reitti, joka toimii loistavana päiväretkikohteena ihan sellaisenaan.

Alakylän luontopolku on 3,5 kilometrin mittainen rengaslenkki, jonka varrelle mahtuu huikea kattaus erilaisia maisemia, luontotyyppejä ja retkirakenteita. Mutta samalla se on osa laajempaa Kymijoen ulkoilureittiä; toisen puolen pääsee pyörällä, toisen kävellen. Osa reitistä on myös esteetön.

Me valitsemme pätkän, joka suuntaa aluksi tiukkoja portaita suoraan siltojen alle ja kulkee sieltä jälleen yhdelle Kymijoen rannan tuli- ja taukopaikalle. Hienous seuraa toistaan, mutta ruuhkasta ei ole tietoakaan. Täälläkin saa kalastaa ja tännekin voi rantautua veneellä.

On kauneutta ja komeutta. On hehkuvaa luontoa ja hienoja puitteita.

Mutta matka jatkuu jälleen. Portaiden sivulaudat auttavat taluttamaan pyörät ylös polulle ja odotettavissa olevat hienoudet kannustavat eteenpäin.

Olemme polkeneet jo parisenkymmentä kilometriä, mutta vieläkin jaksamme ihastella sitä kaikkea upeutta, joka ilmestyy eteemme. Korkealla mäellä komeilee suuri laavu ja alas laskee näyttävä silta.

Hienoa on. Todella.

Takanamme on jo viitisen tuntia matkantekoa. Ilta alkaa hämärtyä. Me poljemme ohi lammashaan ja heinäpaalien. Me pyöräilemme läpi idyllisen Alakylän. Me ihastelemme, miten aurinko laskee peltojen taakse.

Matka on ollut todella hieno, mutta tässä vaiheessa tuntuu hyvältä, että opaskyltit osoittavat jo ”Keskustaan”.

Pian me olemme siellä. Ja lopulta kuljettuna on yhteensä reilut 30 kilometriä. Me olemme väsyneitä mutta onnellisia – niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin.

On aika nostaa omat pyörämme takaisin auton perään ja hyvästellä pimenevä Kouvola. Mutta tänne me haluamme palata! Ja ihan kuin Matkakeskukselle parkkeerattu Jarkko-pyöräkin vielä vilkuttelisi ja koittaisi kertoa haluavansa päästä kokemaan Kymijoen ulkoilureitin. Ehkä juuri sinun kanssasi? Lisätietoja kaikkien käyttöön tarkoitetuista kaupunkipyöristä ja mm. niiden sijainneista löytyy osoitteesta kaakau.fi.

Katso myös

Lisätietoja ja mm. kartta Kymijoen ulkoilureitistä löytyy täältä.

Reitin alkupisteeseen pääsee junalla! Katso aikataulut osoitteesta vr.fi.

Kymijoen ulkoilureitti Kouvolan sivuilla

Kymijoen ulkoilureitti Outdoor Activessa

Palveluita matkan varrella mm.: Kymin Huvila, Taideruukki, Vanha Kauppa

Hanketta rahoitetaan osana Euroopan Unionin covid-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia.

1 reply
  1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
    Mikko / Matkalla Missä Milloinkin says:

    Näyttääpä tämä kivalta reitiltä, ja todella upeat syksyiset värit! Meillä ei olisi tuonne edes mahdottoman pitkä matka. Pitääkin laittaa harkintaan, jos lähtisimme viikonloppuna pyöräilemään – jos vain säät sen verran suosivat. Kiitos vinkistä!

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.