Huutavanholman kierros vie läpi lehtometsän vehreyden uudistettua reittiä pitkin Tahkon maisemissa

Huutavanholman lehtojensuojelualue Nilsiän Tahkolla täyttää tänä vuonna 30 vuotta. Alue perustettiin vuonna 1992 suojelemaan Suomessa harvinaisen, rehevän lehtoluonnon säilymistä. Tahkolla varttuneena olen kiertänyt Huutavanholman reitin monta kertaa vuosien varrella. Nyt paikka on kuitenkin saanut näin savolaisittain sanottuna ”veisliftin” ja aluetta on paranneltu rakentamalla reitille jykeviä puisia portaita ja kävelysiltoja. Lähdin katsomaan millaiselta Huutavanholman reitti näyttää kunnostuksen jälkeen.

Pituus: 4,4 km

Näkötorni, tulipaikka, ei puuhuoltoa

Lähtöpaikka kartalla

Tahkon kartta

Huutavanholman kierroksen voi aloittaa joko Tahkolahden parkkipaikalta, tai kulkemalla Tahkolahden yli Suomen pisintä ponttonisiltaa pitkin. Reitin varrella koet vuonna 2017 valmistuneet Tahkon portaat, jotka ovat Suomen pisimmät portaat. Porrasaskelmia on 1054 ja nousua tai laskua (riippuen kulkusuunnasta) tulee 800 metriä. Reittiä kulkiessa ohitat myös näköalatornin, josta avautuvat komeat näkymät jokaiseen ilmansuuntaan.

Lähdin matkaan Tahkolahden parkkipaikalta, jonka vieressä on näyttävä opaste Huutavanholman kierrokselle. Reitti lähtee pian kohti kuusimetsää, josta alkaa nousu uusia portaita pitkin kohti Huutavanholmaa.

Ennen polku oli kivikkoinen ja haastavakulkuinen. Etenkin syksyllä kivilouhikko saattoi olla liukas ja puunjuuret hankaloittivat kulkemista. Nyt kulkeminen käy vaivattomammin puusiltoja ja portaita pitkin. Kulkuväylät on tehty paksusta lankusta ja tuntuvat tukevilta jalkojen alla. Kävelysillat on toteutettu hienosti luontoa mukaillen, ja väliin on jätetty myös luonnon tarjoamia tasaisia pintoja, kuten kuvassa näkyvä suuri kivi. Tästä matka jatkuu ylös kohti voimistuvaa puron solinan ääntä.

Huutavanholmaa halkoo kirkasvetinen puro.

Saavun puron luo, jota reunustavat tuuheat saniaiset, pehmeä sammal ja jylhät kalliot. Pitkospuiden ja portaiden lomassa on ajoittain penkkejä, joissa voi hengähtää aistimaan lehtojensuojelualueen monipuolista vehreää luontoa, nauttimaan raikkaasta ilmasta ja kuuntelemaan puron solinaa.

Reitti jatkuu puron reunaa pitkin Huutavanholmassa.

Linnut säestävät ja puro solisee taustalla, kun saavun risteykseen, joka yhdistää monen eri Tahkon alueen reitin. Luonto on monipuolista, saniaiset kasvavat puron kosteikossa ja komeat kuuset kurottelevat pystysuorina taivasta. Sammal peittää kallioita ja jättää vain pystysuorat kielekkeet paljaiksi. Ristyksen kohdalle on rakennettu uusi komea silta, joka ylittää puron. Uutta on myös iso levähdystasanne penkkeineen. Lähden kiipeämään uusia portaita pitkin kohti Tahkon huippua ja näköalatornia.

Saavun suuren kallion laelle, josta avautuu näkymät Tahkon kylän yli Syväri järvelle. Vaikkei Tahkon luonto ihan vedäkään vertoja Kolin luonnolle, niin jotain yhtäläisyyksiä niissä on, ainakin hienoja kallioita ja jarvimaisemia! Tässä näköalapaikan ja suuren kallionkielekkeen alla on tulipaikka, mutta siinä ei ole polttopuuhuoltoa. Omat puut on siis tuotava mukana, jos aikoo tulistella. Paikalla olevan opaslapun mukaan Kuopion kaupunki aikoo selvittää tämän tulipaikan kehittämismahdollisuuksia jatkossa. Nyt siellä ei ole jätehuoltoa, joten muista retkietiketti ja vie roskat mukanasi pois.

Reitti vie pois metsästä ja nyt saavutaan Tahkon laskettelurinteiden reunaan. Kiipeän rinteiden päältä, ravintola Pehkun vierestä kohoavaan noin 13 metriä korkea näköalatorniin, josta avautuu upeat maisemat jokaiseen ilmansuuntaan. Torni on avoinna ympäri vuoden, ja talvisin kolmikerroksisen tornin ensimmäinen kerros toimii myös laskettelijoiden lähtölavana. Jos sattuu olemaan sateinen sää, niin maisemia voi ihailla sateen suojassa toisessa kerroksessa. Ylimmästä kerroksesta avautuvat maisemat kuitenkin kaikkein parhaiten ja kun osaa katsoa tarkkaan, niin horisontissa voi myös hyvällä ilmalla nähdä kaukana siintävän Puijon tornin. Tahkon näköalatornilta Huutavanholman reitti jatkuu vähän matkaa laskettelurinteiden päällä Tahkon portaille asti.

Suomen pisimmissä portaissa on 1054 askelmaa.

Saavun Tahkon portaille ja lähden laskeutumaan alas kohti Tahkolahtea ja reitin loppua. Tahkon vuonna 2017 valmistuneet portaat kulkevat laskettelurinteiden välissä olevan metsäkaistaleen läpi. Pituutta portailla on 800 metriä ja ne ovat avoinna lumettomaan aikaan. Huutavanholman reitin voit siis kiertää joko vasta- tai myötäpäivään, joko aloittamalla nousemalla portaat tai jättämällä ne reitin loppupään laskeutumiseksi.

Lisää tietoa Tahkon alueen reiteistä.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.