Luonnon oma lumipesu ja raikasta juomavettä Pallaksella

Taivas oli paksussa pilvessä ja siitä paksusta pilvestä tuprutti paksusti lunta, jota oli maassa jo valmiiksi paksu kerros. Niinpä en ollut erityisen toiveikas, kun suuntasimme ystäväni kanssa Pallastunturin luontotalolle kävelyretken toivossa. Juuri päivää aiemmin Kellokkaan luontotalolla olin saanut todeta, että siellä ei käveltäviä reittejä ollut lumen vuoksi yhtä ainutta ainakaan sillä hetkellä. Ainakaan infopisteen työntekijän mukaan.

Pallaksella meillä oli parempi tuuri. Luontotalon työntekijä kertoi, että valittavanamme olisi peräti kaksi reittiä. Toinen lähtisi hotellin takaa, toinen kohti Pallaskeron ja Palkaskeron välissä olevaa pientä tunturipuroa.

pallas-7

Reitti oli talloutunut sopivasti. Jalka upposi lumeen silti juuri sen verran, että jaloille sai mukavasti treeniä.

Joku herkempi Metsähallituksen työntekijä olisi saattanut suositella, että emme lähtisi hankeen tarpomaan. Onneksi meidän kohdallemme osui ihminen, joka luotti meihin ja siihen, että selviämme hengissä. Reitti oli sen verran lumessa, että ilman hänen kannustustaan emme olisi tuleet sinne lähteneeksi. Ilman häntä emme olisi varmaan koko reittiä edes hoksanneet.

pallas-6

Matkaa kodalle oli kyltin mukaan vain puolisen kilometriä. Maailma näytti todella erikoiselta. Lunta tuli niin sakeasti, että ympärillä kohoavia valtavia tuntureita ei näkynyt lainkaan. Näimme vain lumen kuorruttamia puita niin kauas kuin näkö kantoi.

Lisäksi polun varrella oli erikoisia oravapatsaita, jotka totta puhuen herättivät enemmän epäileväistä kummastusta kuin ihailua. Yhdellä oravalla näytti olevan kaasunaamari päässä? Jälkeenpäin kävi ilmi että kyseessä oli Mats Wikströmin taideteos Orava Avenue.

Putsailimme oravia lumesta ymmärtääksemme niiden pointin. Mutta emme ymmärtäneet.

Putsailimme oravia lumesta ymmärtääksemme niiden pointin. Mutta emme ymmärtäneet.

pallas-2

Näyttää kuin yksi puu leijuisi ilmassa. Se on ainoa merkki siitä, että edessä kohoaa tunturin huippu.

Matka eteni hitaasti, koska ihailimme puita ja nautimme rauhasta. Eipä tarvinnut paljon miettiä, että tuleeko joku vastaan. Ei ollut muita liikkeellä, sen osasi jo koskemattomasta hangestakin päätellä.

Opaskyltit olivat pitkälti jään peitossa, mutta eipä siinä eksymisen mahdollisuutta ollut. Kodalle oli niin lyhyt matka ja oudot oravat pitivät meidät reitillä.

Kodan alue oli hulppea. Varauskodan lisäksi paikalla oli yleinen kota ja tietenkin puucee ja tulistelupaikka. Puitakin oli, mutta meillä ei ollut eväitä mukana.

pallas-14

Pällistelimme hetken aikaa kodassa ja pihalla. Sitten korviin kantautui vieno veden solina. Oja oli sula!

pallas-16

Astelimme sillalle tuijottamaan vettä. Se on meillä perinne, veden tuijottaminen. Oli erityisen ihanaa löytää sulaa vettä täältä, kun emme olleet lainkaan osanneet odottaa sitä.

Ojassa vaaleanvihreä levätuppo oli kirkkaan jään jähmettämä.

Essi kaivoi repustaan kuksan ja riensi rantaan vettä hakemaan. Pelkäsin, että mitä jos käy horjahdus, mutta ei onneksi käynyt.

Minäkin sain maistaa vettä, vaikka omaa kuksaa ei ollut mukana. Ai että kuinka se oli hyvää, kylmää ja raikasta! Ei mitään sivumakuja, vain makeaa luonnonvettä parhaimmillaan.

pallas-18

Juomatauon jälkeen kuikuilimme, olisiko polkua voinut jatkaa vielä eteenpäin. Hangessa rämpiminen ei haitannut, mutta lähes heti sillan jälkeen opasteet lakkasivat näkymästä. Ne olivat hautautuneet lumeen.

Niinpä käännyimme kannoillamme ympäri ja matkasimme takaisin luontotalolle.

Törmäsimme ajotiella suureen porukkaan ulkomaan kieltä puhuvia ihmisiä. Autoja oli monta ja miehet lennättelivät kuvauskopteria. Mietin, mitä ne tässä säässä saavat kopterilla kuvattua. Jälkeenpäin kävi ilmi, että porukka kuvasi Mersulle uutta mainosta. Pimeään aikaan kuvatessa ei lumisade kuulemma haittaa, kun on hyvät valot.

Kaikkea sitä näkeekin täällä Lapin takamailla.

Kota kartalla. ETRS-TM35FIN-tasokoordnaatit N 7550476, E 378158.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.