Kolmas kerta toden sanoo! Riisin rääpäsy hoidettu.

Riisitunturista on tainnut tulla viime vuosina oikea kävijöiden suosikki. Vuonna 2020 Riisitunturi kasvatti kävijämääräänsä eniten kansallispuistoista. Talvella reiteillä voi ihailla tykkylumipuita, joita jokainen suomalainen on varmasti nähnyt kuvissa. Kesällä maisemat ovat yhtä lailla ihastuttavia!

Riisin rääpäsy Riisitunturin kansallispuistossa Posiolla
Päivämäärä: 19.6.2022
Luontopolkumiehen reittinumero: 327
Reitin pituus: 4,5 km
Kohokohdat: Maisemat Kitkajärvien suuntaan, Ikkunalampi, Riisitunturin huippu.
Parkkipaikka: Riisitunturin tilava parkkipaikka, osoite Patoniementie 180, Posio. Paikka kartalla.
Opasteet/kyltit: Erinomaiset
Varusteet/jalkineet: Leveä sorastettu reitti, mutta rinnesuot pitävät reitin hieman kosteana monin paikoin. Kesällä pärjännee lenkkareilla.
Keskivaativa reitti
Yksi tulipaikka

Joihinkin paikkoihin pääseminen vaatii useamman yrityksen. Minulle Riisitunturi oli sellainen. Tarkoitus oli käydä siellä jo kesällä 2018 Rukan reissun yhteydessä – silloin käynnin esti vesisade, joka jatkui koko päivän ja lyhensi lopulta koko reissua yhdellä päivällä. Toinen yritys oli viime talvena, maaliskuussa 2022, kun Lappiin mennessä yövyin Posiolla ja ajattelin nauttia aamulla Riisitunturin talvisista maisemista. Tuli kova lumisade, joka jatkui illan ja yön – ja esti taas menon Riisitunturille, kun ei ollut varmuutta edes tien aurauksesta. Pääsisinkö tällä kertaa Kriisitunturille, kuten sitä jo mielessäni nimitin, vai tulisiko taas jokin este?

Keksin vielä toisenkin varanimen, Ryysistunturi. Muutaman kerran sai lukea, että tiet ja parkkipaikat ovat olleet tukossa, kun kävijämäärät ovat päässeet yllättämään. Kävijämäärän kasvu on ollut kovaa, vuonna 2018 kävijöitä oli noin 40 000, vuonna 2021 jo melkein 90 000.

Tänään kaikki onnistui! Löysimme retkikaverin kanssa paikalle helposti, parkkipaikalla oli runsaasti tilaa ja sääkin suosi. Auto parkkiin ja kohti reitin aloituspistettä, jossa on pieni opastuskatos/portti.

Katoksen vieressä on välimatkakyltti. Meidän suunnitelmamme oli selkeä, tällä kertaa kiertäisimme Riisin rääpäsyn, jonka pituudeksi on merkitty 4,3 km. Ympyräreitit Riisin rääpäsy ja Riisin Rietas on merkitty vihreällä värillä.

Katoksen sisällä on tietoa niin Posion retkikohteista kuin Riisitunturistakin. Kolmannessa taulussa kerrotaan Riisitunturin päiväreiteistä. Riisin rääpäsystä kerrotaan kätevästi etapit – Riisitunturin huipulle 1,7 km, Ikkunalammelle 2,2 km ja autiotuvalle 2,6 km. Kulkusuuntakin mainitaan, reitti kierretään myötäpäivään.

Reittikartasta voi halutessaan ottaa kuvan. Riisin rääpäsy on merkitty ruskealla karttaan.

Reitti on suureksi osaksi sorastettua ja helppokulkuista. Nousu alkaa välittömästi, mutta se on koko ajan mukavan loivaa. Puissa on sekä oransseja että vihreitä maalimerkkejä.

Vain parisataa metriä loivaa nousua ja ensimmäinen risteys. Tästä alkaa varsinainen ympyräreitti. Molemmat ympyräreitit kuljetaan myötäpäivään. Riisin Riettaasta on vielä erillinen kyltti, jossa kerrotaan nimen syntyhistoria.

Heti ympyräreitin alussa voi käydä tutustumassa Tapion pöytään eli kuuseen, joka kasvattaa leveyttä eikä latvaa. Muinoin metsän kuningas Tapiolle uhrattiin osa kauden ensimmäisestä saaliista juuri tällaisten kuusien luona.

Loiva nousu jatkuu. Muista kurkata myös taaksepäin! Upeat maisemat avautuvat oikeastaan ensimmäistä kertaa parkkipaikalla, josta Kitkajärvi on jo näkyvissä. Maisema lienee Rukan suuntaan – jotain vaaleampaa on havaittavissa kaukaisuudessa, lieneekö se Rukan hyppyrimäki? Välimatkaa on linnuntietä yli 25 kilometriä, mutta kyllä Ruka taitaa siellä taivaanrannassa tosiaan näkyä.

Muistin nähneeni hienoja kuvia pienestä lammesta, jonka takana sitten näkyy Kitkajärvi kaukana taustalla. Tämä pieni suolammikko Riisitunturin rinteellä ei kuitenkaan ole vielä se paikka, Ikkunalampi. Kaunis oli maisema tässäkin. Takana on reilu kilometri kävelyä ja sata nousumetriä.

Lähestytään Riisitunturin huippua. Puita on yhä harvemmassa. On helppo kuvitella tämän maiseman olevan komea myös talvella, kun tykkylumi peittää harvassa olevat pienet kuuset.

Saavutaan Riisitunturin huipulle 465 metrin korkeuteen. Tässä Riisin Rietas kääntyy eri suuntaan.

Kuva korkeimmalta paikalta. Kuvan ulkopuolella oli myös penkki taukoa varten.

Reitti jatkuu nyt vielä hetken kohti pohjoista. Ja täällähän tämä kuuluisa maisema, infinity pool -allasta muistuttava Ikkunalampi, oli. Sen laidalla on myös penkki, johon voi istahtaa ihailemaan tätä hienoa näkymää.

Vielä jokunen sata metriä ja saavutaan risteykseen, josta reitti kääntyy kohti lähtöpistettä. Rääpäsyä oli minun mittauslaitteeni mukaan takana noin 2,6 km.

Hetki loivaa alamäkeä ja saavutaan autiotuvalle. Tuvan vieressä on hulppea keittokatos, johon mahtuisi melkeinpä bussilastillinen ihmisiä syömään yhtäaikaa. Autiotuvan yhteydessä on luonnollisesti myös puuvaja ja käymälä.

Keittokatoksen jälkeen kuljetaan vielä hetki näissä avarissa ja vähäpuisissa maisemissa. Loivaa ylämäkeäkin on ihan hetken ajan taas vuorossa. Pian reitti kaartaakin alamäkeen ja kohti pysäköintipaikkaa. Matkaa jäljellä reilu kilometri.

Ympyräreitti päättyy ja hetki sen jälkeen palataan pysäköintipaikalle. Napsautin mittauslaitteen pois päältä. Noin 4,5 kilometriä kävelyä, aikaa käytimme puolitoista tuntia. Tänään täällä oli melko rauhallista, tapasimme reitillä ehkä 5-6 retkeilijää eikä parkkipaikallakaan ollut kymmeniä autoja (parkkipaikka on nykyään mitoitettu noin 200 autolle). Kesäkuun alku tuntuu olevan oivallista aikaa täällä retkeilyyn.

Ymmärrän Riisitunturin suosion hyvin. Kävelyreitti on mukavan leppoisa, vaikka korkeuseroa onkin yli sata metriä. Nousut ja laskut ovat loivia, ja maisemia voi ihailla moneen suuntaan. Metsä – tai puhuisimmeko mieluummin matalakasvuisesta puustosta – on veistoksellista ja kuvauksellista. Riistunturilla on useampikin reitti käveltäväksi ja lähiseudulta löytyy paljon lisää kohteita, joihin voi seuraavaksi suunnata. Ehdottomasti tutustumisen arvoinen paikka, onneksi minäkin sain kolmannella kerralla käynnin onnistumaan!

Sijainti: N=7344843.211, E=571379.735 (ETRS-TM35FIN)
GEO:lat=66.215432, GEO:lon=28.588334

Voit seurata retkitunnelmiani myös Instagramissa: @luontopolkumies ja Facebookissa

Muita Luontopolkumiehen reittejä lähistöllä:
Pieni Karhunkierros
Auttikönkään luontopolku

Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.