Jylhä koskimaisema ja viihtyisä pirttikahvila – Auttikönkään luontopolku Rovaniemellä

Auttiköngäs sijaitsee noin 70 kilometriä Rovaniemen keskustasta kaakkoon. Se on noin 16 metriä korkea louhikkoputous. Putousta voi ihailla paristakin eri suunnasta Auttikönkään luontopolun varrella. Luontopolulla käväistään myös Könkäänvaaran huipulla, jossa voi ihailla maisemia luontotornista.

Auttikönkään luontopolku Rovaniemellä
Päivämäärä: 19.6.2022
Luontopolkumiehen reittinumero: 326
Reitin pituus: 3,5 km
Kohokohdat: Koskimaisemat, pirttikahvila, Könkaanvaaran luontotorni ja sen maisemat
Parkkipaikka: Auttikönkään pirttikahvilan pihassa. Auttikönkääntien päässä. Paikka kartalla.
Opasteet/kyltit: Erinomaiset
Varusteet/jalkineet: Ei erikoisvaatimuksia
Keskivaativa reitti
Kaksi tulipaikkaa

Lapin kierros siirtyi Napapiirin eteläpuolelle. Olin valinnut yhdeksi retkikohteeksi itseäni kovasti kiinnostavan Auttikönkään. Etukäteistiedot olivat vähäiset: jonkinlainen koski ja muutaman kilometrin luontopolku. Netistä löydetty osoite (Kuusamontie 7724) ei vienyt aivan perille asti, mutta sen verran olin jo netistä katsonut, että lähtöpaikka olisi noin kilometrin päässä Kuusamontiestä, hiekkatien päässä. Ajelimme paikalle ja löysimme hyvin perille. Tien päässä on tilava parkkipaikka ja näkyvissä ovat heti luontopolun aloituspiste, puuseet ja pirttikahvila. Jonne suuntasimmekin heti kahveille – eväitäkään ei tällä kertaa olisi tarvittu, sillä vierailimme kahvilassa ennen ja jälkeen kävelyn.

Kahvitauon jälkeen kohti koskea ja luontopolkua. Reitin opastaulut ja lähtöpiste ovat parkkipaikan itäreunassa. Reitti kierrettäneen vastapäivään, sillä lähtöportti vie ”automaattisesti” kulkijan kiertämään luontopolun siinä suunnassa.

Opastaulussa on paljon tietoa. Seudun luonnon lisäksi tässä kerrotaan mm. uitto- ja sotahistoriaa.

Luontopolun kartta on selkeä. Kartta sisältää myös tiedon pysäköintipaikan ympärillä olevista rakennuksista. Kahvilan takana on pieni museorakennus sekä viihtyisä päivätupa, Uiton pirtti. Kävimme tutustumassa niihin kävelyn jälkeen.

Nyt vihdoin matkaan. Koskelle ei ole matkaa edes sataa metriä. Reitti on leveä ja sorastettu, lähes esteetön. Ensimmäisenä voi lukea opastaulusta tietoa tukinuitosta. Puutavaraa on täällä uitettu ainakin 1900-luvun vaihteesta aina 1970-luvulle asti.

Nykyään uittoränni ei ole ihan parhaassa kunnossa. Opastaulun mukan rakenteita yritetään pitää kunnossa, joten toivottavasti kunnostus on tiedossa lähiaikoina. Putouksen yli vievällä sillalla oli myös muutama kuva, jossa saattoi verrata kosken kuohuja toukokuussa ja juhannuksen tietämillä. Toukokuussa täällä virtaamat ovat vielä selvästi tätä kuvaa isompia, sen saattoi kuvasta todeta. Nytkin vettä vaikutti virtaavan aika runsaasti – koskenlaskuun ei tehnyt mieli.

Kosken ylityksen jälkeen lähdetään nousemaan Auttikönkään itärannan korkeille kallioille. Nousussa (kuten muuallakin täällä luontopolun varrella) on ritiläportaat, mutta niissä on myös koirille oma ”baana”. Nelijalkaisen kaverin voi siis helposti ottaa mukaan luontopolulle.

Polku nousee parikymmentä metriä joen uoman yläpuolelle. Tasanteella on opastaulu, joka kertoo itse rotkon synnystä. Ikää on jo jokunen vuosi, ruhjelaakson (johon sisältyy myös Posion tunnettu Korouoma) syntymä ajoitetaan noin 1,8 miljardin vuoden taakse.

Tässäkin on komea kuvakulma ihailla Auttiköngästä.

Nyt polku jatkaa hieman yli kilometrin matkan joen itä/pohjoispuolella (joessa on mutka heti Auttikönkään jälkeen). Polku on merkitty luontoon keltaisilla maalimerkeillä. Risteäviä polkuja ei ole kovinkaan runsaasti, joten eksymisen vaarakin on todella vähäinen.

Reitillä on muutama hieman louhikkoisempi paikka. Ne ylitetään hienoja ritiläsiltoja pitkin. Tässä kohdassa noin puolen kilometrin kohdalla koirilla on kiertoreitti, näille silloille ei ole tehty erillistä koirabaanaa.

Hetken kuluttua ollaan Auttijoen mutkan takana – täällä on jälleen yksi hyvä näköalapaikka kohden köngästä.

Ja taas uusi näköalapaikka noin 800 metrin kohdalla, nyt maisema on lähinnä kohti Auttijoen eteläpuolella olevaa Könkäänvaaraa. Tässä on hyvä paikka pieneen pysähdykseen, jos alun nousut väsyttävät jalkoja.

Seuraava noin kilometrin osuus kuljetaan metsämaisemissa, Auttijoen pohjoispuolella. Ranta siintää joissain paikoissa, mutta ihan rantaa pitkin ei luontopolku kulje. Täällä tehdään kesällä 2022 uusia pitkospuita. Työmaa saattaa kuulemma aiheuttaa pieniä muutoksia reitissä. Tänään (sunnuntaina) saimme kävellä reittiä ilman häiriöitä – tässä ollaan jo upuusilla pitkospuilla, joita oli tehty ehkä parinsadan metrin pätkälle Auttijoen laavun luo.

Auttijoen laavun kohdalla on kävelty noin 1,7 kilometriä. Pidimme lyhyen tauon. Emme olleet siellä yksin – enkä halunnut häiritä paikalla olleita muita retkeiljöitä valokuvien ottamisella. Laavun vieressä on silta, jota pitkin ylitetään Auttijoki uudestaan. Riippusillalla saa olla kaksi henkeä kerrallaan ja väliä kannattaa pitää kymmenen metriä.

Joen ylityksen jälkeen polku alkaa nousta kohti Könkäänvaaraa. ”Rantatontti” oli mielestäni hauska kyltti – tässä kerrottiin Yoldianmeren rantakivikosta, joka on muodostunut tähän kyltin yläpuoliseen rinteeseen noin 9500 vuotta sitten.

Luontotorni näkyvissä! Kävelyä takana noin 2,8 km.

Maisema tornista on avara. Auttijokea ei täältä kuitenkaan pysty näkemään. Kaukana siintää hieman leveämpi vesialue – olisiko se jo Kemijoen (johon Auttijoki noin neljän kilometrin päässä yhtyy) leveämpi suvanto, Auttinjyrhämä?

Vielä yksi otos Luontopolkumiehestä ja luontotornista taukopaikkoineen.

Luontotornilta on noin viitisensataa metriä mukavaa alamäkeä takaisin lähtöpaikalle. Mittauslaitteet seis. Käväisimme vielä kahveilla Pirttikahvilassa ja kurkkasimme museoon ja päivätupa Uiton Pirttiin. Itse kävely kuitenkin noin 3,5 km ja aikaa käytettiin noin puolitoista tuntia. Matkalla tapasimme kaksi muuta retkeilijää/geokätköilijää.

Reitti on melko vaativa. Korkeuseroja on jonkin verran ja Könkäänvaaralle taidetaan kivuta melkein 90 metriä joen rannasta, nousu ei tosin ole kovin jyrkkä. Koskelle pääsy on lähes esteetön, tosin hyvä sorastettu polku kulkee sinne rinnettä pitkin.

Auttiköngäs oli hieno luonnonähtävyys, se kannatti ilman muuta käydä katsomassa. Luontopolku on aika mukavan mittainen ja tarjoaa monet hienot näköalapaikat. Ei varmaan kaikkein tunnetuin kohde, mutta toivottavasti moni innostuu siitä vaikkapa tämän tekstin ja nämä kuvat nähtyään!

Sijainti: N=7352058.422, E=509039.309 (ETRS-TM35FIN)
GEO:lat=66.289449, GEO:lon=27.197855

Voit seurata retkitunnelmiani myös Instagramissa: @luontopolkumies ja Facebookissa

Muita Luontopolkumiehen reittejä lähistöllä:
Ounasvaaran luontopolku
Kivalonaavan niittykulttuuripolku
Suoluontopolku, Napapiirin retkeilyalue

Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.