Koivuköngäs, Korouoman rotkolaakso

Koivuköngäs on 4-metrinen putous Kurttajoessa, Korouoman rotkolaaksossa Posiolla. Koivuköngäs on myös yksi kolmesta Korouoman reittien päälähtöpisteistä. Korouomassa voi retkeillä monen pituisilla reiteillä, 5 kilometrin patikkareitistä 30 kilometrin Korouoman vaellusreittiin, tai vaikka vain pistäytyä laavulla eväsretkellä.

Koivuköngäs ja Koivukönkään laavu ovat puolen kilometrin päässä parkkipaikalta. Helpon saavutettavuutensa ansiosta Koivuköngäs soveltuu eväsretkikohteeksi myös lapsiperheille, mutta monimetristen jylhien rotkonseinämien, ja syvällä kanjonissa voimalla kuohuvan joen vuoksi on syytä olla tarkkana lasten kanssa retkeillessä. Myös koirat täytyy muistaa pitää kytkettyinä.

Parkkipaikalta matkaan lähdettäessä kuljetaan Korouoma–Koivuköngäs-portin läpi, ja jatketaan kulkua pitkin helppokulkuista polkua läpi kuivan kangasmaaston kohti Kurttajokea. Joen kohinan voi kuulla jo hetken polkua kuljettuaan.

koivukongas1

Koivukönkään maaston heinäkuinen syvä vihreys lumoaa metsässä kulkijan.

koivukongas2

Siellä täällä kasvavat lilansävyiset kanervat tuovat oman lisänsä vihreyden keskelle. Vierellä kulkevan joen kohina, metsän harmoniset värit ja puhdas, raikas tuoksu vievät mielen mennessään, rauhoittavat kaupunkilaisen kiireiset ajatukset tähän hetkeen. Täällä on hyvä hetki kulkea, tuntea jälleen itsensä osaksi luontoa ja sen kauneutta.

koivukongas3

Polku saavuttaa jyrkänteen reunan. Kurkistan yli, siellä syvällä rotkon pohjalla Kurttajoki virtaa vauhdilla kohti Korouoman pohjoispäätä ja Korojokea. Sitten olemmekin jo tulleet Metsähallituksen ylläpitämälle laavulle.

koivukongas4

Emme jää tulistelemaan, vaan jatkamme matkaa jyrkästi alaspäin viettävää polkua putoukselle. Polku vie aivan putouksen vierelle.

Putous avautuu eteemme koko leveydessään ja komeudessaan. Se näyttää valtavalta, jylhältä ja voimakkaalta. Kosken kuohut kastelevat meidät pärskeillään. Kameran linssi täyttyy pisaroista, ja sitä täytyy välillä puhdistaa ja kuivailla.

Putous ei ole kovin korkea, mutta leveä se on. Koivukönkään putous on näyttävä, vaikka näyttävyyteen varmasti vaikuttaa sekin, että putousta pääsee ihailemaan hämmästyttävän läheltä.

koivukongas6

Koivukönkään putoukseen liittyy erityinen tarina. Putous ei ole luonnostaan syntynyt, vaan ihmisten vahingossa aikaansaama nähtävyys. Könkään synty sijoittuu 1800-luvun loppupuolelle vuoteen 1893. Tuolloin Kurttajoella harjoitettiin tukinuittoa, ja uiton yhteydessä jokeen oli rakennettu uittopatoja, niin sanottuja tammeja. Kurttajoen uiton tammivahdit olivat iltaa viettäessään humaltuneet ja nukahtaneet. Vahtien nukkuessa oli Kurttajoki tulvinut yli padon, murtanut sen ja vyörynyt nykyiselle sijalleen, uuteen uomaansa.

Vanhan jokiuoman voi vielä tänäkin päivänä löytää joen länsipuolelta. Tässä tapauksessa ehkä voi sanoa juopottelusta olleen jotain hyötyä, sen verran hienon putouksen juopuneet tammivahdit saivat aikaiseksi Kurttajokeen.

Näin löydät perille: Rovaniemeltä kantatietä 81 Posiolle 100 kilometriä, tai Posiolta Rovaniemelle päin 35 kilometriä. Kurttakalliontien risteys kääntyy Rovaniemeltä tultaessa oikealle, risteyksessä puinen opastekyltti Korouoma.  Kurttakalliontietä Korouoman parkkipaikalle on noin 2 kilometriä. Kurttakalliontie on hiekkatie, ja heinäkuussa 2016 hyvässä kunnossa.

koivukongas5

 

Kartta ETRS-TM35FIN-tasokoordinaatit N/lat 7341258 E/lon 520503

Korouoman rotkolaakso (luontoon.fi)

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.