Posion Alaköngäs ja Koivuköngäs – Kurttajoen Stan ja Oliver

? Kartta N 7340541 E 520617

Korouoman rotkolaakso on tunnettu avarista maisemistaan. Huikaisevien näkymien lisäksi Korouomassa on erityisen monta vesiputousta pienellä alueella. Missään muualla Suomessa ei ole yhtä tiheässä vesiputouksia kuin Kanjonin läheisyydessä.  19 kilometrin säteellä löytyy seitsemän köngästä. 50 kilometrin säteelle mahtuu yhdeksän vesiputousta. Vastaavasti esimerkiksi Kuusamossa virtaa 22 kilometrin matkalla kuusi putousta. Mikäli Korouomaan talviaikaan muodostuvat jääputoukset lasketaan mukaan, nousee putousten määrä yli kymmeneen.

Korouoman rotkolaakson läpi patikoidessa tai muuten alueella liikkuessa monet vierailevat Koivukönkäällä. Se on lyhyt ja leveä vesiputous. Koivukönkäällä kävijän kannattaa köpötellä karttaan merkittyä pistopolkua pitkin noin 500 metrin matka Alakönkäälle. Alaköngäs on Koivukönkään vastakohta. Pitkä ja kapea. Ala- ja Koivuköngäs ovat kuin Ohukainen ja Paksukainen. Koivukönkäällä vesi syöksyy alas poikkeuksellisen leveänä virtana lähes pystysuoran kallion jyrkänteen yli. Alakönkään virta venyy pitkänä ja hoikkana nauhana kohti Korouoman rotkoa.

Alaköngäs on Kuusamon Kiutakönkään pikkuserkku. Pitkänomainen erämaaputous, kuin Kiutaköngäs pienemmässä koossa.

Koskea on vaikea nähdä kokonaan yhdellä vilkaisulla. Kallion laelta alkava koski kaartaa jyrkästi kulman taakse. Korouoman putouksista Alaköngäs oli poikani suosikki. Jyrkkien kallioseinien reunustamaa putousta voi valokuvata useista paikoista. Joissain kohdin kalliolta pääsee laskeutumaan aivan virran ääreen. Poikani kuvasi putousta varsinkin kallion korkeimmilta kohdilta. Jylhiltä kallioilta saa lintuperspektiivimäisen kuvakulman alapuolella pauhaavaan koskeen.

Lue myös juttusarjan muut osat:

Vähänojanköngäs Rovaniemellä on yksi Suomen kauneimmista tiimalasivesiputouksista

Paloköngäs – kiehuva koski ja koskikarojen koti Posiolla

Teksti on mukailtu Kuvakulmilla -blogin jutusta Alaköngäs ja Koivuköngäs -Kurttajoen Stan ja Oliver. Blogista löydät myös videon Korouoman vesiputouksista.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *