Molkoköngäs Rovaniemellä on upea ja helppo levähdyspaikka pitkää matkaa taittavalle

Rovaniemeltä Kittilään johtavan tien varressa piilottelee komea näköalakohde, jossa kannattaa pysähtyä haukkaamaan happea ja kuuntelemaan kosken jylinää vaikkapa pitkän ajomatkan tauoksi. Molkoköngäs ei näy tielle, eikä mikään anna viitteitä siitä, miten komea ja helppo paikka on kyseessä. Kosken törmällä voi syödä vaikka eväät mukavasti pöydän ääressä.

Kohde kartalla
Ei tulipaikkaa, mutta pöytäryhmä evästelyyn
Janareitti n. 100 m
Helppo reitti

Poikkesimme Molkokoskella mieheni kanssa silkkaa uteliaisuuttamme eräänä kesäkuun päivänä, kun olimme matkalla Rovaniemeltä Kittilään. Olin huomannut kartalta, että kosken kohdalle oli merkitty näköalapaikka, ja olihan sitä lähdettävä katsomaan.

Tilava P-paikka tekee koukkauksen päätieltä, ollen kuitenkin aivan tien vieressä. P-paikalta on puinen viittaopaste kohti näköalapaikkaa. Reitti on todella helppokulkuinen, leveä ja tasainen polku, joka sopii luullakseni hienosti myös lastenrattaille. Reitti etenee valoisassa ja tuoksuvassa havumetsässä.

Matka P-paikalta näköalapaikalle taittuu silmänräpäyksessä. Perillä odottaa upea maisema ja kaiteella kruunattu näköalatasanne. Pöytäryhmä houkuttaa eväitä syömään – olipa harmi, ettei meillä ollut mitään herkkuja mukana!

Näköalapaikka toi minulle mieleen Äijäkosken Muoniossa. Molkokönkään näköalapaikan alta on komea pudotus, kallioinen rinne laskee koskeen jyrkkänä ja näyttävänä.

Peruskartalle on Molkokönkään ympäristöön merkitty myös kivikautisia asuinpaikkoja. Millainenkohan tunnelma tällä paikalla on mahtanut kivikaudella olla?

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.