Jaipaljukka on ainutlaatuinen päiväretkikohde Pellossa

Aurinkoisena elokuun päivänä lähdimme päiväretkeilemään kotiseutuni luontokohteisiin, yksi niistä on E83 Rovaniementien varrella oleva Jaipaljukka. Jaipaljukassa pääset ihailemaan jääkauden jälkiä sekä retkeilemään kauniissa ja rauhallisessa luonnossa, joka on pysynyt muuttumattomana vuosien saatossa. Paikalta josta lähdimme, johtaa polku noin 400 metrin päässä olevalle jääkauden sulamisvesien synnyttämälle purkausdeltalle. Kallioperän ruhjetta pitkin purkaustiensä löytäneet vesimassat kuljettivat aikoinaan suuriakin lohkareita, ja näin syntyi noin 40 metriä korkea lohkareikko. Reitti nousee lohkareikon päälle, joten korkeuseroa ja kivikkoisuutta riittää. Polku on merkitty puunrunkoihin punaisilla maalimerkeillä sekä tolpilla.

P-paikka kartalla

Reitti 4,5 km (ei sovellu liikuntarajoitteisille)

Tulipaikka/kuivakäymälä/puuliiteri

Luontopolku etenee monenlaisten luontotyyppien kautta. Yksi reitin (lähtö Salmilompolon tien varresta) hienoimmista ihmeistä on pienen lammen rannalla oleva jättiläishaapojen metsikkö. Matkan varrella voi lisäksi havaita merkkejä 1800-luvun lopulla roihunneesta metsäpalosta. Muistathan myös pysähtyä kilpikaarnaisen aihkimännyn kohdalla. Tämä kyseinen mänty on vuonna 1997 tehdyn kairauksen perusteella 417 vuotta vanha. Mieti, kuinka huikeita tarinoita tämä mäntyvanhus voisi meille kertoa? Siinä se on uljaasti seissyt tuulessa ja tuiverruksessa, ja siinä se on edelleen tänä lämpimänä elokuun päivänä.

Alan kirjallisuuden mukaan vanhin Suomesta löydetty mänty on ollut 840 vuotta vanha, sekin on tavattu Lapista.

Reitin varrelta löytyy myös tuulenpesämäntyjä, jotka tutkijoiden mukaan saavat alkunsa silmussa tapahtuneen mutaation (muutos perintötekijöissä) seurauksena. Muita havupuiden erikoismuotoja kansankielessä ovat mm. mukura, luuta, pilari sekä kampa- ja käärmekuusi.

Jos pidät sienestyksestä ja marjastuksesta, paikka avaa sinulle ovet luonnon ruoka-aittaan. Ota kori tai sanko mukaan, jos syksyn aikana paikalla satut liikkumaan.

Retkeilypolun kosteimpiin paikkoihin on rakennettu pitkospuut, mutta varsinkin keväällä ja syksyllä vettä pitävät jalkineet on hyvä olla jalassa. Jaipaljukan alueella saa liikkua ja leiriytyä joka miehen oikeuksin. Polun puolivälissä olevan mutterikodan Metsähallitus rakensi vuonna 1999. Siellä voit levähtää ja tehdä tulet ja nauttia ympäröivän hongiston hiljaisuudesta. Kodalla ei ole vedenottopaikkaa, joten oma juomavesi on hyvä olla mukana. Puhtaan paperin ja pahvin voit polttaa nuotiossa sekä biojätteen laittaa kuivakäymälään, muu jäte on tuotava mukanasi pois maastosta.

Nauti sinäkin paikan hiljaisuudesta ja puhtaudesta, niin mekin teimme.

Sijainti: N=7412486.848, E=375663.712

Lue myös:

Jai-Paljukan purkausdelta, Pello (2013)

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *