Kosken kohinaa Ruotsin rajalla: Äijäkoski, Muonio

Olimme kuulleet naapuripitäjämme Muonion kutsun aiemmin samana päivänä. Vietettyäemme ensin hienoja retkihetkiä Harjujärvillä, olimme päättäneet ajaa Muonion keskustan kautta kotiin ja käydä sieltä kaupasta hakemassa iltasella vielä hieman herkkuja.

Suunnitelmat muuttuivat, kun täysin yllättäen oli tien vieressä kyltti: Äijäkoski.

Koska olimme E8-tiellä ja Ruotsi oli aivan vieressä, tiesimme, että koskelle ei voi olla kuin muutama askel. Illan tuntu oli jo laskeutumassa läntisenkin Lapin ylle – sen verran mitä se nyt Lapissa kesällä voi laskeutua – mutta kurvasimme rohkeina kyltin osoittamalle parkkipaikalle. Äijäkoski oli ollut to do -listallani jo kauan.

aijakoski-8

Valtavalta parkkipaikalta oli tosiaan vain kivenheiton matka koskelle. Siellä Äijäkoski levittäytyi valtavana, kuohuvana mattona Suomen ja Ruotsin välissä.

aijakoski-6

Kosken ihailua varten rakennettu paikka oli maastoltaan kulunut – tämä on takuulla suosittu kohde. Eikä ihme, onhan se komea paikka ja aivan suuren tien varrella.

Paikalla oli aitoja, joiden takaa kosken katseleminen oli tukevaa ja turvallista. Ylempänä kallion päällä oli myös pöytäryhmä eväiden nauttimista ja lepäilyä varten.

aijakoski-3

Ruotsin puolella metsässä näkyi jonkinlainen laavu. Kuvasimme koskimaisemaa hyvän tovin, ja näimme, kuinka kaukana jossain taisi sadekin roikkua pilvistä maahan.

Näköalapaikan kaiteet olivat pelastus, kun halusimme valokuvata juoksevaa vettä mutta jalustaa ei ollut mukana. Kaiteista sai kivasti tukea, jotta kuvista ainakin osa onnistui.

aijakoski-7

Virran tuijottaminen oli suorastaan hypnoottista. Kesä oli vielä parhaimmillaan ja koivunlehdet vihreät, mutta olen varma, että tämä on aivan huikea kohde myös ruska-aikaan nähtäväksi. Entäpä sitten talvella? Varmaan upea ilmestys talven kylmässä värimaailmassa.

aijakoski-5

Tumma karvainen sukkula luikahti suoraan varpaideni edestä – minkkihän se siinä. Ketterästi se kipitti jyrkillä kallioiseinämillä kuohuvan kosken yläpuolella. Minkki hilpaisi aivan ystäväni nenän alta, mutta hän ei huomannut sitä ollessaan juuri ottamassa kuvaa koskesta.

aijakoski

Kiertelimme aluetta aikamme ja löysimme pieniä polkuja. Omalla vastuulla (?) pääsi yhdestä paikkaa astelemaan myös alemmas rantaan. Minä tosin en sinne viitsinyt itseäni vääntää, minusta koski oli aivan huikean hieno jo aidankin takaa ihailtuna.

Koska Äijäkoski oli putkahtanut eteemme äkkiarvaamatta, ei meillä ollut kohteesta juuri ennakkotietoja. Jälkeenpäin selvisi, että lähellä näköalatasannetta on ilmeisesti laavu, vain pienen matkaa polkua etelään.

Äijäkoski sijaitsee Muonion kylältä muutaman kilometriä etelään ja on ehdottomasti pysähtymisen arvoinen paikka!

Kartta. ETRS-TM35FIN-tasokoordinaatit N 7536160, E 357591.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.