Helposti saavutettava kohdehelmi Lapissa: tältä näyttää Salmijoenkurulla Sallassa

Kartta
Janareitti 1,5 km / suunta
Puolikota, tulipaikka

Helposti saavutettava Salmijoenkuru sijaitsee Sallasta Kemijärvelle johtavan tien varrella ja on mainio kohde esimerkiksi ruskaretkeläisille poiketa veden kuohuja ihailemaan ja makkaraa paistamaan.

Kurulle johtava reitti alkaa kapeana metsätienä ja jatkuu selkeänä ja hyvin merkittynä polkuna halki kauniin ja kelorikkaan metsän. Reitin voi kulkea myös lasten kanssa, pituutta sillä on alle pari kilometriä suuntaansa.

Muuan syyskuisena iltapäivänä kävelin yksikseni Salmijoenkurulle. Polulla kohtasin muutaman muunkin hymysuisen kulkijan. Minusta on mukava huomata, kuinka luonto saa ihmiset niin iloisiksi, että keskellä metsää tervehditään tuntemattomia ja vaihdetaan mielellään vähän kuulumisiakin.

Polku risteää lopulta Salmijoen kanssa. Risteyspaikassa on hyvä tulistelupaikka ja puucee.

salmijoenkuru-1-4

On mukava saapua vieraassa paikassa olevalle kodalle, kun savusta näkee, että joku on kotona.

Kodalla oli ihmisiä nuotion äärellä. Aurinko valaisi luontoa ja nuotion savu tuoksui ihanalta. Ihmisten iloinen puheensorina väritti syysillan tunnelmaa. Itikatkaan eivät enää kiusanneet.

Tulistelupaikan takaa kuului kohinaa.

Joen yli vie siro hyvä silta, jolta joen kuohuja on mukava tarkkailla tukevalta alustalta.

Siinä se virtaa, Salmijoenkurun vuolas vesi.

Polku ei jatku kurun rantoja myöden, vaan painelee joen yli ja suoraan metsään. Vesiputouksien alueella kodanpuoleisessa rannassa kuitenkin kulkee tallattuja polkuja joita pitkin putouksia ja sen kiviä ja kuohuja pääsee tarkkailemaan eri korkeuksilta ilman mitään erityista akrobatiaa. Myös vesirajaan saakka pääsee helposti.

Salmijoen keskellä oleva kallio halkaisee vesivirran kahteen eri putoukseen. Toinen on kapea ja melko vähävetinen (kuvassa alla), toinen leveä ja vuolas (kuvassa yllä).

Korkeutta molemmilla putouksilla on muutama metri.

Kallioissa on kutkuttavia koloja ja tasanteita. Jos olisin joku pieni ja ketterä elikko, olisin tutkinut tarkasti kurun joka senttimetrin. Ehkä olisin jäänyt sinne asumaankin.

Vesi luikertelee särmikkäiden kallioiden lomasta alas kohisten. Sillan edessä vesi pyörteilee kauniisti ennen kuin se osaa päättää, mistä kohdin virrata alas. Salmijoenkuru on jääkauden sulamisvesien myllerryksen tulosta.

Seisoin sillalla tovin ja yksinkertaisesti nautin tunnelmasta. Kaikki oli kohdallaan: veden liike ja kohina, komea metsä, ruskan värit ja tuoksut, syysillan valo sekä kodasta kantautuva puheensorina ja kotoisuutta luova nuotion savu.

Rakas Suomi ja sen upea Lapinmaa antoivat aisteilleni ja hengelleni jälleen kerran parastaan.

Kurun P-paikalle on Salla-Kemijärvitieltä seitsemän, kahdeksan kilometrin ajo suhteellisen helppokulkuista hiekkatietä pitkin. Päätieltä alkaen joka risteyksessä on opasteviitta kurulle, eli oikea paikka on helppo löytää.

Kartta. ETRS-TM35FIN-tasokoordinaatit N 7404903, E 568485.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

1 reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.