Ruskaan pukeutuneella Torisevan luontopolulla, Virrat

Syyskuun hiipiessä yhä lähemmäs, alkavat monen ajatukset kääntyä jo tuleviin ruskaretkiin. Torisevan rotkojärvet ovat kuuluisa pirkanmaalainen nähtävyys ja tarjoavat jylhän ja upean retkikohteen myös ruskaretkeläiselle. Maastonmuodoistaan johtuen tämä 6,5 kilometrin kierros ei ole helpoimmasta päästä, joten aikaa kannattaa varata sopivasti. Matkan varrella nähdään niin Alainen-Torisevan kuin Kangasjärvenkin järvimaisemia. Ensiksi mainitun rannalta löytyy nuotiopaikka, jälkimmäisen rannalla on laavu. Molemmat osuvat kierroksen varrelle. Oma retkeni osui värikkäimpään ruska-aikaan!

Lähtöpaikka kartalla

Haastava rengasreitti 6,5 km

Tulipaikka, laavu

Saapuminen: kantatie 66 pitkin Virtain keskustasta Ruoveden suuntaan. N. 5 km:n päästä on oikealla puolen tietä hyvin opastettu lähtöpaikka.


Torisevan rotkojärviin lukeutuvat Alainen, Keskinen ja Yläinen Toriseva. Järvet ovat syviä ja rannoistaan äkkijyrkkiä, mikä tekee maisemasta hyvin jylhän. Alainen Toriseva on järvikolmikosta suurin, pituudeltaan yli kilometrin, joskin varsin kapea. Keskinen Toriseva puolestaan on järvistä syvin, jopa 37 metriä.

Luontopolun alkupäässä sijaitsee Lotta Svärd -järjestön vuonna 1936 perustama Kahvimaja. Jos mielessä on herkutteluhetki kahvilassa, kannattaa paikan aukioloajat tarkistaa etukäteen sen kotisivuilta.

Pysäköintipaikalta lähtee luontopolku, joka heti alkumatkasta johdattaa jyrkkiä portaita alas laaksoon. Sieltä voi oitis aistia rotkojärvien kauneuden – näkymä aukeaa oikealle puolelle, jossa voi käydä järven rantamaisemissa ihastelemassa tätä ihmettä.

Reitti jatkuu ylös rinnettä ja sivuuttaa Torisevan kahvimajan lähteäkseen pian rotkojärvien kallioisia reunoja pitkin etenemään. Reitillä on syytä katsoa mihin jalkansa asettaa, jotta ei pääse syntymään vaaratilanteita. Matkalla voi ihailla kallioiden kasvillisuutta sekä nähdä historian havinaa paikalla olevista tauluista. Usein kesäaikaan kallioilla on ihmisiä nauttimassa näistä jylhistä maisemista.

Torisevan luontopolun kokonaispituus on 6,5 kilometriä. 1,2 kilometrin kohdalla saavutaan Inkerinkalliolle, jonka historiaan voi tutustua täällä.

”Inkerinkallio on Alaisen Torisevan korkein kallionjyrkänne, jota kutsutaan myös Inkerinvuoreksi. Kallion kerrotaan saaneen nimensä nuorelta aatelisneidolta Inkeri Kurjelta.”

Jaahdyspohja.net

Inkerinkalliolta lähdettyään kulkija kohtaa I.K. Inhan, tuon kansallismaisemien ikuistajan, vanhan asuinpaikan. Hänestä saa käsityksen esimerkiksi VisitVirrat-sivustolta. Tuolla rotkojärven päädyssä on myös oiva taukopaikka, josta löytyy myös käymälät.

”I.K. Inha (s. 1865, k. 1930) oli aikoinaan suomalaisista valokuvaajista merkittävin maisema- ja miljöökuvaaja sekä dokumentaristi. Inhan kuviin on tallennettuna vanhan elämäntavan ja kansanperinteen muotoja.”

Visit Virrat
Tulipaikka Alainen-Torisevan eteläpäässä, Inkerinkallion tuntumassa.

Polku jatkuu Kolistontietä Vankkurimännikön ohi Kangasjärven laskujoelle, jossa upea Kangasjärven laavu melkein pyytää retkeilijää hetkeksi siinä pysähtymään.

Sieltä edetessään polku kulkee Kangasjärven sivulla paikoin jylhillä rinteillä, kangasmaastoissa ja sivuaa myös Lakarin leirintäaluetta, josta reitti palaa lopuksi metsän halki Torisevalle.

Lue myös:

Valloittava rotkojärvi tarinoineen – terveisiä Torisevan luontopolulta Virroilta!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.