Ihastuttava Saarilampi Nuuksion länsilaidalla sopii retkikohteeksi vaikka lapsiperheille

➡ Reitti lammen ympäri 3 km
⚫⚪⚪ Helppo reitti
? Yleinen tulipaikka ja vuokratupa (Tikankolo)
P-paikka kartalla

Valklammen pysäköintialue Vihdissä sijaitsee Nuuksion kansallispuiston länsireunalla. Valklammelta lähtee merkittyjä reittejä kaksi: toinen noin neljän kilometrin mittainen Klassarinkierros, joka avattiin muutama vuosi sitten, ja toinen on yhdyspolku Kattilaan ja muihin puiston osiin. Merkitsemättömiä polkuja lähtee myös kohti läheistä Saarilampea, ja lammen ympäri pääsee kulkemaan noin kolmen kilometrin mittaisen lenkin.

Kesällä reitti on kaunis ja rauhallinen kohde tutustua Saarilammen luontoon. Lammen vesi on uskomattoman kirkasta. Paikka kannattaa kuitenkin ehdottomasti käydä katsomassa myös talvella!

Polku on helppokulkuinen etenkin kesäaikaan. Kartan käyttö on kuitenkin kannattavaa, mikäli ei tunne aluetta hyvin, sillä alueella on monia risteäviä polkuja. Lammen ympäri on helppo suunnistaa, sillä polku seuraa rantaviivaa. Reitin varrella ei ole vaikeita nousuja, vaan polku on tasaista. Niinpä kohde sopii erinomaisesti myös lasten kanssa retkeileville!

Noin puolivälistä reittiä, lammen vastarannalta löytyy Saarilammen nuotiopaikka, jossa on talvella mukava paistaa vaikka makkarat. Kesäiseen aikaan lammen rannoilta löytyy useita kauniita kallioita, joilla voi pysähtyä nauttimaan eväitä tai vaikka vain ihastelemaan maisemia.

Aivan Valklammen parkkipaikan läheisyydessä ja Saarilammen rannassa on vuokrattava tupa, Tikankolo, jonka pihassa on myös nuotiopaikka. Tämä tosin taitaa olla ainoastaan yksityiskäytössä mökin vuokraajia ajatellen, joten pihapiirin ohi kannattaa hipsiä polkua pitkin jatkamaan matkaa lammen ympäri.

Tähän aikaan talvea lammen jäällä lumen alla oli aika rutkasti vettä, en tiedä kuinka hyvin siitä olisi päässyt esimerkiksi suksien kanssa, mutta jalan en lähtenyt testaamaan kenkieni vedenpitävyyttä.

Vaikka aurinko ei paistanut ja taivaalta tuprutti lunta välistä enemmän ja välillä taas lakkasi, Saarilampi oli kaunis lumipeitteessään. Sain kulkea aivan yksin ja vain nauttia luonnon rauhasta. Vasta parkkipaikalle palatessani törmäsin toiseen kulkijaan koiransa kanssa.

Nuuksion kansallispuisto on monesti hyvän sään salliessa ruuhkainen paikka, kun moni hakeutuu Etelä-Suomen luontokohteista juuri sinne nauttimaan vapaa-ajasta. Hyvä vaihtoehto suositun Haukkalammen sisäänkäynnin sijaan onkin suunnata Nuuksion vähemmän tunnetuille porteille. Valklammen pysäköintialue on hyvä vaihtoehto, ja jos puhtia riittää, voi Saarilammen lisäksi kiivetä viereisen Klassarinkierroksen kukkulalle ihailemaan huikeita maisemia yhdeltä Nuuksion korkeimmista kohdista!

Sijainti: N=6688901.215, E=358921.060

1 reply
  1. Eija / Muurahaistenpoluilla
    Eija / Muurahaistenpoluilla says:

    Minusta tuntuu, että ihmiset ovat aika hyvin löytäneet tämänkin osan Nuuksiosta. Valklammen pysäköintialue on niin pieni, että jos sieltä(kään) mielii kauniina viikonloppuna paikan saada, kannattaa olla liikkeellä aikaisin tai vasta illansuussa. Kaunis ja käymisen arvoinen paikka kyllä ehdottomasti.

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.