NUUKSIO JA NUUKSION KANSALLISPUISTO

Joko tunnet Nuuksion korpimetsien tuoksun?

Nuuksio järviylänkö kansallispuistoineen on fyysisesti lähellä, mutta tunnelmaltaan todella kaukana kaupungin vilskeestä. Monelle lapselle ja nuorelle se on ensimmäinen paikka, jossa tutustutaan retkielämään ja jossa syttyy sydämeen kipinä liikkua luonnossa ja tarkkailla erinäisten pienten elollisten aherrusta metsissä ja rannoilla. Nuuksio onkin monella tapaa yksi Suomen keskeisimmistä luontokohteista.

Nuuksion kansallispuistossa on yhteensä noin 33 kilometriä merkittyjä reittejä. Retkeilijöitä palvelevat myös keittokatokset, tulentekopaikat, vuokratuvat ja telttailualueet. Nämä yhdistettynä keskeiseen sijaintiin ja upeaan luontoon jotka tekevät siitä erinomaisen retkikohteen joko päiväretkelle tai vähän pidemmälle yliyön patikointimatkalle. Paras tapa aloittaa vierailu Nuuksion kansallispuistoon on pitäytyä luontokeskus Haltiassa.

Nuuksion metsissä ja rotkoissa siitä ei voi saada kyllikseen. Tutustu myös lähialueen luoliin, kuten Meerlammen ja Perälän luoliin ja aisti, miltä hämärä kivimaailma tuntuu ja tuoksuu. Hiidenpesä on hauska ja sopivan helppo luolakohde tutustuttavaksi myös lasten kanssa.

Ihmiset ovat kulkeneet Nuuksiossa vuosituhansia. Siitä merkkinä on esimerkiksi Pitkäjärvelta kallioseinämästä löytyvä, hirveä esittävä kalliomaalaus.

Liito-orava on Nuuksion tunnuseläin

Lentävä harmaa pallopää mustine nappisilmineen? Liito-orava on kenties maamme nisäkkäistä erikoisin. Nuuksiossa liito-oravia on varsin tiheään verrattuna muuhun Suomeen, ja se onkin valittu myös Nuuksion kansallispuiston tunnuseläimeksi.

Liito-oravan näkeminen vaatii suuresti paitsi tarkkaavaisuutta ja pitkäjänteisyyttä, myös onnea. Mutta tunnistatko liito-oravan papanat? Ne ovat kuin ruskeita tai okranvärisiä puuroriisin jyviä puun juurella. Varsinkin suuret ja vanhat haapapuut ovat liito-oraville mieluisia pesäpuita, kunhan niissä on tikkojen pakertamia pesäkoloja.

NUUKSION MAJOITUS JA PALVELUT

Nuuksion Pohjoinen Portti

Nuuksion Pohjoinen Portti eli myös Salmen ulkoilualueena tunnettu kohde Vihdissä tarjoaa rauhallisen sisääntuloportin kansallispuistoon. Täältä retkeilijä löytää monipuoliset palvelut kuten kahvilan, saunan ja monipuoliset reitit. Nuuksion Pohjoisella Portilla parkkitilaa on paljon, ja luontoon lähteminen vaivatonta. Tänne voit varata elämyksiä myös ryhmällesi – lue lisää tästä. 

Etsitkö mökkiä Nuuksiosta?

Nuuksion ja lähialueen parhaat mökit löydät tästä. Klikkaa ja katso mitä löytyy.

Nuuksion kansallispuiston alueella on myös kaksi Metsähallituksen omistamaa vuokratupaa, Tikankolo ja Oravankolo, joissa voi yöpyä ja saunoa. Tikankolo löytyy Saarilammen etelärannalta Nuuksion kansallispuiston länsiosasta, ja Oravankolo kalliolla Ruuhilammen rannalta kansallispuiston pohjoisosasta.

Nuuksion vuokratuvat ovat vaatimattomia ja edellyttävät yöpyjältä retkeilyvarusteita, lisämukavuutta haluavien kannattaa siis suunnata katse lähiseudun mökkeihin tai vaikkapa Hotelli Nuuksioon.

Telttailu on luvallista Nuuksion kansallispuistossa 12 alueella. Kansallispuistossa voi yöpyä myös laavuissa Holma-Saarijärvellä, Takalassa. Nuotiopaikoista suosittelemme kauniin erämaamaiseman ja luonnonrauhaa tarjoavia Urjaa ja Vääräjärveä. Kysy lisätietoja yöpymispaikkojen varaamiseen Luontokeskus Haltiasta.

Nuuksion ympäristössä voit viettää myös mukavan rentoa karavaanarielämää. Seudulta löydät sekä Oittaan ja Etelälahden leirintäalueet.

Haltia Suomen Luontokeskus

Kansallispuiston kupeessa sijaitseva Luontokeskus Haltia esittelee Nuuksion lisäksi koko Suomen luontoa. Rakennus jo sinänsä on arkkitehtuuriltaan erikoinen ja ehdottomasti näkemisen ja kokemisen arvoinen.

Lapsia innostaa eritoten mahdollisuus kokeilla, miltä tuntuu ryömiä karhun- tai ketun koloon. Haltian lähimaastosta löytyy myös esteetön vaellusreitti, jota pitkin luontoelämykset ovat kaikkien saavutettavissa.

Haltiassa on jatkuvasti uutta koettavaa. Lisätietoja löydät luontokeskuksen kotisivuilta.

Majoitusvinkit

Aurora Nuuksio, Green window: Majoitustilaa on 16 hengelle. Varattavissa myös mm. savusauna, hirsikota ja1880-luvun torppa.

Hawkhill: Moderni kelohuvila ja perinteinen hirsimökki Haukkamäen juurella, rauhallisen järven rannalla.

Hotelli Nuuksio: Huonevaihtoehtojen lisäksi voit myös nukkua riippumatossa hotellin metsässä, saat varusteet hotellilta.

Hotelli Lepolampi: Lepolampi sijaitsee kirkasvetisen Kivilammen rannalla. Rantasaunoilta pääsee uimaan.

Hotelli Solvalla: Hotelli urheilullisessa ympäristössä, nurkan takana Nuuksion kansallispuisto. Huoneet yhdelle ja kahdelle hengelle.

Nuuksio Hostel and full service camping, Kaikuva: Nuuksio Hostel ja leirintäalue tarjoavat puitteet yöpymiseen ympäri vuoden.

Partiokämpät: Majoitusta ja sauna Nuuksiossa. Varaamalla partiolaisten kämppiä tuet samalla nuorisotyötä.

Sea & Mountain Adventures: Karhunpesä ja Safaritalo Nuuksiossa tarjoavat puitteet yritys- ja yksityistilaisuuksille omassa luonnon rauhassa.

Tentsile Experience, Yö puussa: Maailman ensimmäinen Tentsile ExperienceEco Camp -elämyskeskus Nuuksion Pitkäjärven rannassa, Suomen Luontokeskus Haltian yhteydessä.

Valklammen kämppä, Green window: Huvilalle pääsee autolla aivan perille asti. Rannalla puusauna, laituri ja nuotiokehä.

Villa Paratiisi, Nuuksion taika: Upean huvilan yhteydessä mm. pihamökit ja rannassa palju sekä kesäkeittiö.

Ohjelmaa kansallispuistossa

MITEN NUUKSIOON PÄÄSEE?

Helppo saavuttaa julkisilla

Vältä retkeiljäruuhkat: täältä pääset kansallispuistoon rauhassa

Pääkaupungin kyljessä, Vihdin, Espoon ja Kirkkonummen kuntien alueella sijaitsevassa kansallispuistossa riittää väkeä. Nuuksion suosituin portti on Haukkalampi, joka on siksi usein myös ruuhkainen. Sille on kuitenkin erinomaisia vaihtoehtoja, joiden kautta kansallispuistosta löytää myös uusia retkipaikkoja ja kokemuksia. Me suosittelemmekin, että saavut Nuuksioon esimerkiksi näiltä rauhallisemmilta sisääntulopaikoilta tai koukkaat puistoon jonkun siihen rajoittuvan virkistysalueen kautta:

  • Nuuksion Pohjoinen Portti eli Salmen ulkoilualue Vihdissä on Helsingin kaupungin ulkoilualue, joka rajautuu suoraan kansallispuistoon ja josta löydät monipuolisesti reittejä. Lue lisää Nuuksion Pohjoisesta Portista.
  • Kattilasta löydät useita retkeilijän palveluita tulipaikoista aina varaussaunaan. Kattila sijaitsee puiston alueella, ja sieltä lähtee reittejä eri puolille kansallispuistoa.
  • Nuuksion Pitkäjärvi on hyvä oivallinen paikka lähteä liikkeelle tutkimaan kansallispuiston itäisiä osia.
  • Valklammentien pysäköintialueelta pääset lähtemään Klassarinkierrokselle. Kierros näyttää sinulle vähemmän tunnettuja kolkkia Nuuksion kansallispuistosta. Lue lisää: Luontoon.fi.
  • Veikkolan teollisuusalueen tuntumasta, Soidentaantien päästä, pääset Kaarniaispolulle. Muutaman kilometrin pituinen rengasreitti tutustuttaa sinut puiston lounaiskulman kallioiseen metsäluontoon. Lue lisää: Luontoon.fi.
  • Luukin ulkoilualue sijaitsee Espoossa ja kuuluu Helsingin kaupungille. Alueella on runsaasti erilaisia merkittyjä reittejä ja retkeilijän palveluita. Luukki sijaitsee Vihdintien varressa Nuuksion itäpuolella, ja sieltä on hyvät reittiyhteydet kansallispuistoon. Lue lisää Luukista.
  • Pirttimäen ulkoilualue sijaitsee Nuuksion kupeessa Bodominjärven rannalla. Reittivaihtoehtoja on runsaasti. Lue lisää tästä.

Suosittelemme Karttakeskuksen Järviylängön retkeilyopasta, jonka tilaat helposti tästä. Kirja esittelee seudulta 230 kohdetta, joten retkeiltävä ei aivan heti lopu.

Omalla autolla

PYSÄKÖINTIALUEET

Suomen luontokeskus Haltia, Nuuksiontie 84

Haukkalampi/pääopastuspaikka, Haukkalammentie 32, Espoo

Högbacka/pohjoisosa, Kattilantie, Espoo

Kattila/pohjoisosa, Kattilantie, Vihti

Siikaniemi/eteläosa, Kolmoislammenranta, Espoo

Veikkola/eteläosa, Soidentaantie, Kirkkonummi

Kurjolampi/länsiosa, Valklammentie, Vihti

Julkisilla

Nuuksion suosituimpiin kohteisiin pääsee helposti HSL:n liikennöimillä linja-autoilla Espoon keskuksesta ja Leppävaarasta.

  • Itä- ja Pohjois-Nuuksioon kulkee bussi 245(A) Espoon keskuksesta.
  • Puiston eteläosaan pääsee bussilla 238 Espoon Leppävaarasta.
  • Busseja kulkee tiuhaan, joten juuri itselle sopivan päiväretken pituus on helppo suunnitella. Toki toisinaan kannattaa jäädä myös yöksi Nuuksion kauniiden salomaiden syliin!

Vuokraa retkiauto Sixtiltä

Vuokraa juuri omiin tarpeisiisi sopiva retkiauto Sixtiltä. Retkipaikan lukijana saat autovuokrasta 10% alennuksen.

Vertaa vaihtoehtoja!

NUUKSION REITIT

Nuuksion kansallispuistossa on yhteensä noin 33 kilometriä hoidetttuja, merkittyjä reittejä ja niihin yhdistyvät vielä lukuisat virkistysalueiden reitit varsinaisen kansallispuiston ulkopuolella.. Retkeilijöitä palvelevat myös keittokatokset, tulentekopaikat, vuokratuvat ja telttailualueet.

Kansallispuistossa voi myös uida, kalastaa, kiipeillä, pyöräillä ja ratsastaa. Pyöräily ja ratsastaminen on sallittu vain erikseen merkityillä reiteillä. Näiden osalta kannattaa myös tarkkailla puiston hoito- ja käyttösuunnitelmaa.

Ensi kertaa Nuuksiossa?

Luontokeskus Haltia esittelee paitsi Nuuksion, myös koko muun Suomen luontoa ja on ehdottomasti tutustumisen arvoinen kohde, jota suosittelemme ilman muuta etenkin ensimmäistä kertaa Nuuksioon saapuvalle. Haltian pihapiiristä löydät monia retkeilijän palveluita ja pääset useille reiteille. Lue lisää tästä.

Kansallispuiston jännittävintä päätä edustaa vaikuttava Vähä-Hauklammen luola. Suosittelemme tutustumaan myös Nuuksion pallokiveen, Paratiisin taukopaikkaan sekä Urjan jylhään järveen.

Rengasreitit

Nahkiaispolku, 2 km: Nahkiaispolulla teemana on luonnon ennallistaminen. Lähtö Haukkalammen luontotuvalta.

Punarinnankierros, 2 km: Aloittelijalle hyvä ja helppo rengasreitti. Lähtö Haukkalammen luontotuvalta.

Kaarniaispolku, 2,7 km: Etenkin koululaisille suunnattu monipuolinen luontopolku, lähtö Soidentaantien päästä.

Haukankierros, 4 km: Jyrkkäpiirteinen reitti johdattaa jylhiin maisemiin. Lähtö Haukkalammen luontotuvalta.

Klassarinkierros, 4 km: Rengasreitti Saarilammen jylhissä maisemissa. Lähtö Valklammentieltä.

Korpin kierros, 8 km: Mainio ja erämainen maistiainen ensimmäistä kertaa Nuuksioon saapuville. Lähtö Haukkalammen luontotuvalta.

Nuuksion kaikki reitit näet kartaltamme.

JUTTUMME NUUKSIOSTA

Suomen suosituimmilla jalanjäljillä – tällainen on Korpinkierros Nuuksiossa

14.11.2019/by Mika Markkanen

Talvikurssit tulevat! Opi talviretkeilyn salat 1–3 päivän kursseilla Nuuksion, Isojärven tai Leivonmäen kansallispuistoissa

16.10.2019/by Toimitus

Nuuksioko muka läpeensä kuljettu? Uuden palvelun kautta lisää reittivaihtoehtoja, vinkkejä ja saapumisohjeet julkisilla!

10.10.2019/by Karoliina Säkö

Ympäristöahdistusta luontopolulla? Nuuksion pieni luontopyhiinvaellus käsittelee mieltä vaivaavia asioita

27.8.2019/by Sini Malminiemi

Laamavaellusta, konsertteja, Poika ja ilves valkokankaalla – tällainen tapahtuma on Erämessut Goes Haltia 31.8.

22.8.2019/by Toimitus

Nuuksion Pohjoisella Portilla riittää luonnonrauhaa ja tilaa hengittää

21.7.2019/by Laura Musta

Nuuksion vähemmän tunnettuja kulmia – tällainen on Klassarinkierros Vihdissä

11.7.2019/by Mika Markkanen

Pehmeä lasku kämppäelämään: Nuuksion Tikankolo on ihana glamping-retken kohde

12.3.2019/by Karoliina Säkö

Hiihtoretki Solvallasta Espoon keskuspuistoon

11.2.2019/by Eija Vartiainen

Ihastuttava Saarilampi Nuuksion länsilaidalla sopii retkikohteeksi vaikka lapsiperheille

31.1.2019/by Kaija Ryytty

Podetko ympäristöahdistusta? Haltian Jälki-näyttely herättää tunteita ja voi auttaa kääntämään ahdistuksen sisuuntumiseksi

24.1.2019/by Toimitus

Uudenlainen viinitasting saapuu Vihtiin kesällä 2019: tällainen on Wine in the Woods!

19.12.2018/by Kaija Ryytty

Etsimässä värejä marraskuun harmaudesta – tällainen on Nuuksion Pohjoinen Portti

15.11.2018/by Kaija Ryytty

Jaa retkikuvasi maailman luontopääkaupungista – voit voittaa vaikka luontoretken tai yön Tentsilessa!

22.10.2018/by Toimitus

Lähdimme vauvan kanssa Nuuksioon – testissä uusi Parkkihaukka-palvelu ja Punarinnankierros lastenrattailla

5.10.2018/by Emilia M

Vinkit aloittelevalle tai autottomalle retkeilijälle Nuuksioon: Testasimme Korpinkierroksen Nuuksioon.fi-palvelun avulla

14.9.2018/by Mia Sinisalo
Load more

NUUKSIO KARTALLA

Nuuksiosta löytyy kiinnostavien reittien lisäksi kattavasti retkeilijöitä palvelevia rakenteita, kuten keittokatoksia, tulentekopaikkoja, vuokrattavia tupia ja telttapaikkoja.

Kartaltamme löydät helposti kansallispuiston tuli- ja taukopaikat, reitit sekä tarinamme puistosta.

Käytätkö mobiililaitetta? Lataa Retkipaikka-sovellus, niin saat käyttöösi upeasti mobiilissa toimivan karttamme, joka kattaa koko Suomen. Lue lisää!

%d bloggaajaa tykkää tästä: