Retki Pikku-Parikkaalle Nuuksiossa

Toukokuisen viikonlopun sääennusteet olivat sateiset, silti toiveissamme oli retki perheen kanssa. Valonpilkahdus häämötti ennusteissa viikonlopun ehtoopuolella. Sunnuntain ylittäessä puolivälin satoi vielä kaatamalla, joten tarkistimme vielä ennusteet ennen kuin reppuja uskalsimme pakata. Aurinkoa oli luvassa – ei siis muuta kuin tavarat kasaan!

Suuntana meillä oli Pikku-Parikkaan järvi. Pikku-Parikas sijaitsee Nuuksion pohjoisosassa, Salmen ulkoilualueella. Varsinaisen Nuuksion kansallispuiston raja kulkee Pikku-Parikas-järven eteläpuolella.

Salmen ulkoilualueella reittivaihtoehtoja löytyy lyhyistä, muutaman kilometrin reiteistä, pitkiin reitteihin. Keittokatoksia, uimarantoja sekä telttapaikkoja on useita. Tämä Helsingin kaupungin ylläpitämä ulkoilualue sijaitsee Vihdin kunnan alueella.

VahaParikas 21

Polkuja pitkin pääsee muualle Nuuksioon; muun muassa Reitti2000 kulkee etelään päin mentäessä suoraan Haukkalammelle. Salmen alueen lähtöpaikka on Salmijärven länsipäädyssä sijaitseva keskus. Meillä oli perheen pienokainen mukana matkassa, joten etsimme alueelta lyhyemmän reitin. Kantorinkka oli meillä nyt ensimmäistä kertaa tositoimissa.

VahaParikas17

VahaParikas16

Lähdimme matkaan Etelälahden leirintäalueelta Salmijärven itäpuolelta. Alueen huoltorakennuksen takaa lähtee tie, joka yhtyy Salmen retkeilyalueen reittiin. Suunnitelmana oli kiertää länsikautta Vähä-Parikkaan keittokatokselle ja palata sieltä lammen itäpuolta takaisin Tapion taival -reittiä seuraten.

Kartasta päättelimme, että tie voisi olla melko hyväkuntoinen. Paikan päällä se osoittautui leveäksi baanaksi, ollen näin siis sopiva vaikka lastenrattailla kuljettavaksi. Pituutta reitille tuli alle 5 kilometriä, pienet poikkeamat mukaan laskettuna.

Kuljimme hiekkatietä pitkin kohti Pikku-Parikasta. Tuomi kukki ja metsä tuoksui raikkaalta sateen jälkeen. Ohitimme solisevan puron ja Iso Sammakko -nimisen lammen. Maasto vaihteli suomaisemista aina kuiviin männiköihin. Kaikkialla luonnossa näki kuinka kevät alkoi taittua kesäksi.

VahaParikas20

VahaParikas5

VahaParikas3

Risteyksestä, josta suuntasimme Pikku-Parikkaan järvelle päin, on selkeä viitoitus sekä Salmen että Nuuksion alueen muihin osiin. Pikku matkalainen viihtyi kantorinkassa; sieltä hän pystyi näkemään enemmän ympärilleen kuin rattaissa. Uusi matkustustapa oli mieleinen, sillä pikkuisemme on tällä hetkellä erityisen kiinnostunut tutkimaan ympäröivää maailmaa.

VahaParikas12

Tie kulki järven rantaa myötäillen, kunnes tulimme Vähä-Parikkaan keittokatokselle. Keittokatoksen nimi on jäänne järven vanhasta nimestä. Tämä kaunis ja hyväkuntoinen keittokatos on varmaankin yksi miellyttävimmistä koko Nuuksion alueella. Se sijaitsee männikköisellä rannalla. Täällä on leiriytyminen sallittua ja paikalla on pieni uimaranta.

VahaParikas

Saapuessamme katokselle siellä oli isompi retkeilijäporukka syömässä eväitään ja nauttimassa sunnuntaista. Etsimme suosiolla rauhallisemman paikan rannalta. Aurinkoinen kallio houkutteli istahtamaan ja syömään mukaan ottamiamme eväitä. Olimme tehneet lapselle eväät valmiiksi kotona – välipalaksi tarjoiltiin itsetehtyä banaani-vesimeloni-päärynäsosetta. Pienokaisen nälkä olikin jo suuri tässä vaiheessa, joten oli hyvä, että eväitten ääreen päästiin nopeasti.

VahaParikas15

VahaParikas2

VahaParikas11

Tauon jälkeen jatkoimme matkaamme. Löysimme hienon kallion sekä upean lehdon. Lehdossa  ketunleivät ja valkovuokot taistelivat keskenään elintilasta. Valkoinen kukkameri jatkui silmän kantamattomiin eikä tuota näkyä ihastellessa tarvinnut vielä hyttysiä väistellä.

VahaParikas8

Tässä kohtaa alkoi rinkassa matkustavaa väsymys painaa ja pian uni veikin voiton – ei ihme, olimmehan jo monta tuntia olleet ulkosalla.

Vastaan tuli muutamia ulkoilijoita, ruuhkasta ei voi puhua. Salmen alue on siitä miellyttävä, että täällä on ulkoilijoita, mutta ei ruuhkaksi asti kuten Nuuksion eteläisemmissä osissa on kesäisinä viikonloppuina. Salmen alue on monelle tuntematon Nuuksion osa. Alue on monipuolinen ja toimiva kokonaisuus!

Kartta ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6692872 E 362447.

Kuvia perheemme seikkailuista löytyy myös Instagram-tililtämme: pienivaeltaja.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.