Lounatkosken puromyllyllä vesi virtaa ja vadelmat vievät kielen mennessään, Hossa

Yksi Hossan kenties helpoimmin saavutettavista erityisen viehättävistä kohteista on Lounatkosken puromylly.

Oli elokuun alku. Jättäessämme auton parkkiin pienelle P-paikalle saimme mieheni kanssa huomata, että sade oli tainnut piiskata näitä nurkkia vain hetkeä ennen tuloamme. Nyt aurinko oli kuitenkin ottamassa yliotetta Hossan taivaasta.

hossalounatkoski

Pysäköintipaikalta on vain muutaman askeleen matka ensimmäiselle sillalle, jonka edessä kaksi virtaa yhdistyy.

hossalounatkoski-4

Ensimmäiseltä sillalta näkyi kapea vetotaival.

Sillan jälkeen reitti haarautuu, ja me suuntasimme oikealle. Toisessa polunhaarassa olisi ollut vuokrakämppä, joka todellisuudessa on museoviraston suojelema vanha uittokämppä ja yksi Hossan nähtävyyksistä. Polun varressa ollut kyltti kuitenkin kehotti, ettei kämpälle tulisi mennä sen kulloisiakin vuokra-asukkeja häiritsemään. P-paikalla oli pari autoa ja päättelimme, että kämpällä oli joku, joten emme menneet sitä katsomaan.

Pian tulimme myllyrakennukselle.

hossalounatkoski-5

Mylly ei näillä sijoillaan ole alkuperäinen, vaan se on tuotu Lavajärveltä. Sen pitäisi kuitenkin olla kutakuinkin samanlainen, kuin mitä alkuperäinenkin mylly on ollut.

Päästäksemme myllylle ylitimme vielä toisen pienen sillan. Näillä nurkin ei näkynyt minkäänlaista infotaulua paikasta.

Huomasimme myllyn oven olevan auki.

hossalounatkoski-17

Myllyssä oli niin pimeää, että kesti pitkän aikaa, jotta silmä tottui sen verran, että sisustusta alkoi erottaa. Kamera tuntui näkevän siellä paljon paremmin kuin omat silmämme. Mylly oli todella hieno!

hossalounatkoski-20

Vesi solisi tunnelmallisen rakennuksen ohitse ja alitse. Vihreät kasvit hulmusivat tummassa vedessä, jonka lävitse pohjan kivenmöhkäleiden muodot erottuivat punertavina.

hossalounatkoski-21

Minua hämmästytti paikan rauha. Autotielle oli melkein kirjaimellisesti vain kivenheiton matka, mutta ketään muita ei näkynyt missään. Vuokramökin asukkaat olivat kyllä kotona, siitä saimme varmuuden, kun heidän koiransa tuli meitä moikkaamaan. Ihmiset pysyttelivät kuitenkin omissa oloissaan, kuten mekin. Täydellinen rauha, veden solina, vehreä metsä. Se oli ihanaa.

Polku jatkui myllyltä eteenpäin kohti kovempaa kohinaa. Aivan pienen matkan päässä olikin todellinen koski!

hossalounatkoski-32

Kuvauksellisessa paikassa riitti ihmeteltävää pitkäksi aikaa. Kuljeskelimme sillalla edestakaisin ja ihailimme kosken kuohuja molemmilta rannoilta.

hossalounatkoski-36

Tällaisissa koskikuvauksissa jalusta olisi ehdoton, mutta tietenkin olin unohtanut omani mökkiin. Asustelimme Hossa-päiviemme aikana Hossan Lumossa, josta Suomussalmen kunta oli tarjonnut meille majoituksen. Sinne oli nyt sen verran matkaa, että päätin pärjätä ilman jalustaa tällä kertaa. Onneksi rannalla oli kallioita ja kiviä, joiden päälle kameran sai tukevasti asetettua kuvien ottamista varten.

hossalounatkoski-25

Aurinko alkoi puskea valoaan veden kuohuihin ja metsän vehreyteen nyt toden teolla. Palatessamme myllylle äkkäsin sillanpielestä vadelmia, ja syöksyin pusikkoon. Minua alkoi naurattaa Kummelin Kultakuumeen kohtaus, tääl on vattuja!

hossalounatkoski-43

Ja voi pojat, vattuja oli paljon, ja ne olivat suuria, maukkaita, makeita ja madottomia. En ole eläessäni syönyt niin täydellisiä vadelmia.

Lounatkosken puromyllyllä ei ole tulipaikkaa. Kuitenkin ajomatkalla Luontokeskukselta myllylle tulipaikkoja ohitetaan melko läheltä useita. Lähin Metsähallituksen Hossa-kartalla osoitettu tulipaikka näkyy tässä, maastokartalla niitä näkyy useampikin.

Puromylly kartalla. ETRS-TM35FIN-tasokoordinaatit N 7261166, E 612880.

Tämä on Hossasta kertovan juttusarjamme 10. osa. Sarja on toteutettu yhdessä Suomussalmen kunnan kanssa.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.