Hiihtovaellus Hossan laduilla

Meille tuli hiukan yllättäen neljän päivän yhteinen vapaa 6.–9. helmikuuta ja halusimme lähteä jonnekin hiihtovaellukselle. Turussa ei ollut juurikaan lunta, joten jokin muu kohde piti keksiä.

Meillä ei ole paljon kokemusta hiihtovaelluksista, joten halusimme paikan, jossa on latuverkosto sekä mielellään paljon laavuja, tulipaikkoja ja autiotupia. Melkeinpä ensimmäisenä tuli mieleen meidän tuleva kansallispuistomme, Hossa. Hossan latukarttaa katsoessa näkee heti, että kohde on meille juuri täydellinen.

Leiri purettu ja into piukassa laduille!

Leiri purettu ja into piukassa laduille!

Olimme aamuyön tunneilla perillä ja latukarttaan merkittyä parkkipaikkaa ei löytynyt, mutta aika lähellä sitä oli toinen parkkipaikka. Koska olimme 12 tunnin ajomatkasta hiukan väsyneitä ja lähimmälle yöpymispaikalle oli jonkin verran matkaa, niin teimme ratkaisun, että pystytämme teltan auton viereen ja nukumme yömme siellä.

Kolmen aikaan yöllä oli kaikki valmista nukkumista varten ja kunnon talvimakuupusseilla saimmekin -15 asteen pakkasessakin hyvät yöunet.

Muikkupuron laavu on todella kauniilla paikalla puron varressa.

Muikkupuron laavu on todella kauniilla paikalla puron varressa.

Hiihdimme heti aamusta kohti Muikkupuron laavua aamupalaa tekemään. Laavulla tapasimme paikallisen kaksikon Runebergin torttuja valokuvaamassa. Toinen heistä oli paikallinen luontokuvaaja. Jos nimen muistan oikein, niin hän oli Hannu Huttu.

Heiltä saimme paljon vinkkejä alueesta ja he jäivätkin ainoiksi ihmisiksi, joita neljän päivän aikana tapasimme.

Laukkujärven autiotupa.

Laukkujärven autiotupa.

Seuraavaksi suunnistimme kohti Laukkujärven autiotupaa. Matkaa ei kilometreissä ollut paljon, mutta meillä oli paljon tavaraa matkaa hidastamassa. Rinkat selässä ja ahkio, joka oli ensimmäistä kertaa testissä.

Olin ahkion vetolaitteen ja tavaroiden kiinnityksen itse värkännyt ja se vaati pientä hienosäätöä, jotta saatiin kaikki toimimaan. Alkumatkasta ahkio kaatuikin jatkuvasti ja eteneminen oli paikoin melko hidasta.

Autiotuvassa on lämmintä tunnelmaa.

Autiotuvassa on lämmintä tunnelmaa.

Nukkumaan mennessä huomasimme, että yksi meidän kolmesta makuupussista oli pudonnut matkasta. Olimme huomanneetkin loppumatkasta, että ahkion tavaroiden ympärillä oleva kevytpeite hiukan repsotti johtuen useasta kaatumisesta ja makuupussi on päässyt sieltä putoamaan.

Lämpimässä autiotuvassa ei ollut ongelmia, mutta pussi oli löydettävä. Lähdimmekin seuraavana aamuna takaisin jälkiämme ja löysimme sen! Otin tästä opiksi ja taittelin jatkossa peitteen niin, että sieltä ei pääse enää mitään putoamaan.

HossaTalvi (12 of 68)

Ladut olivat peittyneet yön aikana pieneen lumipeitteeseen ja ladulla oli äänettömän rauhallinen tunnelma hiihdellä. Maisemat olivat kauniit, puiden oksilla oli reilusti lunta ja metsä oli lumoava.

Värikallion kota.

Värikallion kota.

Kerkesimme seuraavaan kohteeseemme, Värikallion kodalle hyvissä ajoin. Jätimme varusteemme kodan ulkopuolelle ja lähdimme tutkimaan Värikallion tuhansia vuosia vanhoja kalliomaalauksia.

HossaTalvi (23 of 68)

HossaTalvi (20 of 68)

Maalaukset löytyivät kalliosta ja näytti ihan, että joku oli käynyt niitä pyyhkimässä. Itsellä ei tulisi ikinä mieleenikään lähteä koskemaan tuhansia vuosia vanhoja maalauksia.

HossaTalvi (29 of 68)

Koska meillä oli vielä mukavasti aikaa ennen pimeää, lähdimme hiihtämää kohti Ala-Ölkyn laavua ja katselemaan maisemia. Lämpötila alkoi jo olemaan lähellä nollaa ja pakkaset loppuivat.

HossaTalvi (37 of 68)

HossaTalvi (40 of 68)

HossaTalvi (48 of 68)

Ala-Ölkyn laavulle hiihtäessä oli maisemat jälleen kohdillaan. Kauneimmat, mitä tällä reissulla tuli vastaan. Julma-Ölkylle olisi tehnyt mieli lähteä vielä hiihtämään, mutta valoisa aika ei olisi riittänyt.

HossaTalvi (59 of 68)

Meille jäi vielä hiukan aikaa yrittää pilkillä saada illalliskalaa, mutta taidot eivät riittäneet tällä kertaa saamaan saalista.

HossaTalvi (64 of 68)

Myös kodassa on tunnelmaa. Oli ehkä hyväkin tuuri, että pakkaset loppuivat, koska kotaa ei pysty lämmittämään lämpimäksi ja meillä oli mukava ilta fiilistellä nuotion ääressä. Meillä oli mukana paljon herkkuja ja mikä onkaan hienompaa, kun viettää iltaa tulen ääressä hyvin syöden ja juoden? Kodassa on vain kapeat penkit kiertämässä seinustaa, mutta lattialla mahduimme hyvin nukkumaan.

Viimeiset aamukahvit sängyssä maaten, Puukkojärven autiotuvalla.

Viimeiset aamukahvit sängyssä maaten, Puukkojärven autiotuvalla.

Seuraavana päivänä hiihdimme märässä plussakelissä Puukkojärven autiotuvalle. Minulla oli märän kelin takia kamera rinkassa, valokuvaaminen oli vaikeaa, koska linssinpinta oli jatkuvasti huurteessa ja koska objektiivini eivät ole säänkestäviä, en viitsinyt niitä kastaa. Sain kuitenkin matkasta otettua videota.

Kävimme myös tekemässä ladun valmiiksi autolle asti ja se oli helpompi hiihtää läpi sitten seuraavana aamuna. Se viimeinen etappi oli kuitenkin melkoista nousua ja sai siinä kivasti hien päälle.

Reissu oli jälleen onnistunut. Pudonnut makuupussi oli paha takaisku ja siinä olisi voinut käydä huonosti, mutta selvisimme säikähdyksellä. Tapaamamme paikallinen kaksikko kertoi, että yleensä on tuplamäärä lunta. He myöskin osasivat sanoa, että alueella ei yleensä ole hirveää ruuhkaa juuri koskaan ja varsinkaan tähän aikaan vuodesta paikalla ei käy käytännössä kukaan. Se on kyllä helppo uskoa, kun emme nähneet muiden jälkiä, kuin yksi moottorikelkkailija, joka taisi tehdä latukoneella latua ja sitten näin yhdellä järvellä kaukaisuudessa pilkkijän.

Vieraskirjojen mukaan ei myöskään hirveästi ole ihmisiä käynyt hiihtelemässä. Suosittelen paikkaa todella lämpimästi, varsinkin niille, jotka hakevat rauhallisia luontoelämyksiä. Ladut olivat hyvässä kunnossa ja puuhuolto erinomaista, kiitos siis Hossan retkeilyalueen työntekijöille, teette hyvää työtä! Tulemme varmasti uudestaan!

Kartta parkkipaikalle on tässä.

ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatitN 7264616  E 611571.

Lisää kuviani reissusta löytyy täältä.

Englanninkielinen blogikirjoitukseni täältä.

Tein kaksi videota myöskin, pitkä ja lyhyt versio.

3 replies
 1. Jan Finell
  Jan Finell says:

  Moi

  Hienolta näyttää ja komiat on maisemat. Ihan mielenkiinnosta kyselen tuosta DIY-Ahkiosta. Pulkka taitaa olla Eran, mutta minkälaisen vetolaitteen olet kehittänyt?

  T: Jan

  Vastaa
  • Caj Koskinen
   Caj Koskinen says:

   Moi! Tein pienen kirjoituksen blogiini ahkiosta. Tuossa ei näy, mutta lyhensin putkista vielä joku 60cm pois ja vetolaite oli kiinni rinkassa. Putken päähän tein narusta lenkit, ja rinkan lantiovyö pujotetaan niiden läpi ja valjaina toimii rinkka. Teen ehkä vielä vyöversion, jos tulee tilanne, ettei rinkka ole selässä, kuten pilkkireissut.

   Vastaa
 2. Jan Finell
  Jan Finell says:

  Moi kiitos tiedoista. Itselläni on suunnitelmissa vastaavan laitten teko, tosin liikkuisin ilman rinkkaa ja kaipaankin kokemuksia pelkästä vetovaljas- ahkio yhdistelmstä. Mielenkiinnolla jään seuraamaan kuinka ahkioprojekto etenee.

  Jan

  Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.