Torkonluikean tulipaikka, Hossa

Yksi helposti saavutettava, mutta silti vaikuttavan rauhaisa paikka Hossan kauniin luonnon sylissä on Torkonluikean tulipaikka.

Torkonluikea oli ohjelmassamme vielä viimeisenä, ennen kuin jätimme iki-ihanan Hossan tältä erää taaksemme elokuun puolivälissä. Köröttelimme jo tutuksi tullutta tietä ja jätimme auton parkkiin hiekkatien päähän.

Kävelimme mieheni ja koiramme kanssa hetken aikaa Hakoharjun metsiä halkovaa polkua, ja laskeuduttuamme jyrkkää rinnettä ja sen puista portaikkoa alas, tulimme sillalle.

torkonluikea (13)

Sillan toisella puolella tulipaikka jo olikin. Oli vaikea olla miettimättä, mitä Torkonluikea mahtaa tarkoittaa. Hauskalta kalskahtavan nimen on paikka saanut!

Sillalta avautui kaunis maisema Huosiusjärvelle.

torkonluikea (5)

Ympäristössä ei näkynyt varsinaista uimiseen sopivaa rantapaikkaa, mutta koiramme Mosku kurottautui juomaan joen vettä hiekkatörmällä risteilevien puunjuurien välistä. Ennen kuin ehdimme tajuta mitä tapahtuu, oli koira pudonnut jokeen.

Onneksi rinne ja ranta olivat matalat, ja karvakorva pääsi ehjänä mutta nolona kiipeämään takaisin kuivalle maalle.

hossa-3

Episodia seurasi kohta tietenkin armoton piehtarointi Torkonluikean tomuissa.

torkonluikea (8)

Torkonluikealla oli kehämäinen kattamaton tulipaikka ja puuvaja, mutta ei laavua. Vesi ympäröi tulipaikkaa kolmesta suunnasta. Tässä olisi hieno paikka iltaturinointiin ja -tarinointiin isommallakin retkiporukalla.

torkonluikea (9)

Innostuin keräämään marjoja. Ympäristössä ja Hakoharjun metsissä oli valtavasti puolukkaa, mustikkaa ja variksenmarjaa. Vain muutamassa minuutissa oli kuksa täynnä! Ja melkein yhtä nopeasti se oli taas tyhjä, kun otin asiakseni herkutella kaikki vitamiinit kerralla.

torkonluikea (28)

Matkaa parkkipaikalta tulipaikalle on varsin vähän, selvästi alle kilometrin. Niinpä Torkonluikea on oivallinen paikka myös pikaiseen poikkeamiseen, vaikkapa pitkän ajomatkan piristämiseen nokipannukahveilla Hossan erämaiden sylissä.

Toki lämpimämmin suosittelen pidempää, ainakin muutaman päivän ajanviettoa Hossassa. Nimittäin jos Hossan joutuu jättämään liian aikaisin,  jää se kaihertamaan mieltä. Toisaalta, sinne tekee joka tapauksessa mieli palata aina uudelleen ja uudelleen.

Torkonluikea kartalla. ETRS-TM35FIN-tasokoordinaatit N 7263745, E 613854.

Retki toteutettiin 11. elokuuta 2016.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.