Huosiusjärven kierto maastopyörällä, Hossa

Tunnen hengitykseni kiihtyvän. Edessä oleva polku kiemurtelee puiden välissä ja tekee välillä jyrkkiä ja syviä mutkia. Käännän päätäni ihaillakseni maisemia, mutta silmät eivät ehdi katsoa järvelle kuin sekunnin ajan, ennen kuin vauhti ja epätasainen maasto pakottavat katseeni takaisin eteenpäin…

maastopyoraily-5

Maastopyöräily on oiva tapa tutustua Hossan metsä- ja järvimaisemiin. Harjuja ja kukkuloita halkovia polkuja on lukemattomia. Löytyy pidempiä ja lyhyempiä lenkkejä eri vaativuustasoille. Reiteistä voi kysyä lisää Hossan luontokeskuksesta, joka remontin jälkeen avaa ovensa jälleen keväällä 2017.

Omat kokemukseni maastopyöräilyyn rajoittuvat lähinnä Keski-Pohjanmaan tasaiseen maastoon, joten ajattelin, että odotettavissa olisi ainakin enemmän korkeuseroja – ja olihan niitä.

Reitti

Tutkimme isäni kanssa karttaa ja päädyimme pyöräilemään Huosiusjärven ympäri. Pyrimme ajamaan rantaa pitkin, jotta voisimme nauttia harju- ja järvimaisemista. Polkuja näytti maastossa menevän PALJON, joten vaihtoehtoja ainakin on.

Reitti: Luontokeskus–Iikoski–Torkonluikea–Huosiharju–Luontokeskus

maastopyoraily-1

Iikosken vanha puusilta

Matkaa kertyi yhteensä noin 10 kilometriä. Tulipaikkoja reitillä on yhteensä 4, joten makkaranpaistosta ei kannata ressiä ottaa. Vettä kyllä kannattaa varata mukaan mielellään enemmän kuin liian vähän.

Ilma oli noin +10 astetta ja pilvistä. Oikein hyvä sää siis pikku pyörälenkkiin!

Tällä pätkällä pääsi vähän kiihdyttelemäänkin

Tällä pätkällä pääsi vähän kiihdyttelemäänkin

Luontokeskukselta Iikoskelle päästään köröttelemään hiekkatietä. Vastaan tulee silta, jonka jälkeen käännyimme vasemmalle metsään. Lähdimme seuraamaan keltaisia merkkejä puissa. Kotvan kuljettua huomasin maassa selkeän pyöreän kohouman, ja tutkimalla paikkaa tarkemmin Retkipaikan mobiilisovelluksella huomasin sen olevan vanha tervahauta. Terva ei enää tuoksunut eikä haudasta sinänsä ollut mitään muuta jäljellä kuin pieni oja pyöreän kohouman ympärillä.

Myöhemmin katsottuani maastokarttaa lisää, huomasin tervahautoja olevan sielä sun täällä. Hossa on aikoinaan ollut tärkeää terva-aluetta ja niistä muistona ovat nämä metsittyneet hautakohoamat. Nyt siis poimimme marjoja tervaisten pölkkyjen sijaan.

Yllätys! Tervahauta

Yllätys! Tervahauta

Jatkoimme matkaa rantapolkuja pitkin. Välillä pysähtelimme katsomaan maisemia ja sammuttamaan janoamme. Tuli siinä samalla muutama mustikkakin heitettyä suuhun. Vaikka sää ei ollut valon puolesta täysin puolellamme, maisemat olivat silti upeat. Mieleeni palasi jälleen kerran, kuinka ainutlaatuista Suomen luonto on. Maailmalla reissatessa dramaattisia maisemia löytyy paljon, ja tietysti jokainen paikka on tavallaan ainutlaatuinen.

Hossan upeat maisemat Huosiharjulle päin

Hossan upeat maisemat Huosiharjulle päin

En yhtään ihmettele, miksi Suomen korpia kutsutaan Euroopan viimeisiksi erämaiksi. Löytyy alueita, joissa ihmisen käden jälki ei juuri näy ja voi päästää irti pankkitilillä olevasta saldosta. Kaupallisena ihmisenä näen kuitenkin vientipotentiaalia juuri luonnossa. Hossa on metsäterapiaa parhaimmillaan. Mikä sopisikaan paremmin 100-vuotiaan Suomen kansallispuistoksi?

Torkonluikean tulipaikka

Torkonluikean tulipaikka

Saavuimme Torkonluikean tulipaikalle, mikä sopii hyvin puolimatkan makkaranpaistokohteeksi. Tulipaikan tuntumassa oli pieni silta ja vähän jyrkempi nousu, mitä en itse ainakaan pystynyt polkea ylös. Varmaan menee reenin puutteen piikkiin?

Silta torkonluikealla

Silta torkonluikealla ja ”loiva” nousu

Tämän jälkeen laskettelimme Huosivirran tulipaikalle ja Huosiharjulle. Harjulla voi valita asfaltin, joka menee luontokeskukselle asti, tai voi jatkaa polkua kuten tässä jutussa Huosiharjusta.

Huosivirta

Huosivirta

Yhteenveto

Tämä lenkki soveltuu aloittelevalle maastopyöräilijälle. Joka tapauksessa maisemat ovat kunnossa ja puhdas luonto tekee hyvää. Hossan polut soveltuvat kokeneemmallekin pyöräilijälle, ja pidemmästä lenkistä esimerkkinä mainittakoon noin 30 kilometrin pituinen Hossa–Kylmäluoma-yhdysreitti. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kyseessä on tuleva kansallipuisto, joten peräänkuulutan vastuullisuutta. Emmehän halua kuluttaa haurasta luontoa turhaan.

Jos et omista omaa maastopyörää, voivat luontokeskuksen yrittäjät auttaa asiassa keväällä 2017!

Kartta luontokeskukselle | ETRS-TM35FIN tasokoordinaatit NLat 7262943 ELon 616608,500

Linkki Huosiharjun juttuun.

Tämä on Hossasta kertovan juttusarjamme 12. osa. Sarja on toteutettu yhdessä Suomussalmen kunnan kanssa. Majoituksen kunta tarjosi kirjoittajalle Camping Hossan Lumosta.

2 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.