Mikä maistuisikaan retkellä yhtä hyvältä kuin nämä herkkupalat? Näin teet karpalomarmeladia kotona!

Syksyn marjakauden jälkeen innostuin keittämään puolukoista ja karpaloista marjahyytelöä. Pian minulla oli käsissä positiivinen ongelma: Jääkaapin täytti marjahyytelöpurkkien rivi. Ruokien kanssa makea hyytelö tuntui liiankin imelältä, joten sille piti keksiä myös muuta käyttöä. Hetken tuumailtuani päätin kokeilla karpalomarmeladin tekemistä.

Aloitin marmeladin teon kaatamalla kattilaan litran karpalohyytelöä ja 2 ruokalusikallista Agar Agaria, joka on kasvipohjainen hyytelöimisaine. Kuumensin keitosta kunnes se kiehui ja annoin sen poreilla hiljalleen noin 5 minuuttia. Vaihtoehtoisesti marmeladin voi tehdä kaatamalla kattilaan 8 desilitraa vahvaa mehua, 2 desilitraa sokeria ja 2 ruokalusikallista Agar Agaria, jota saa nykyisin myös tavallisista ruokakaupoista. Litrasta saa noin 200 kappaletta 2x2x1 sentin kokoisia marmeladikuutioita.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Kiehuva seos kaadetaan vuokaan tai uunipellille jähmettymään. Kerroksen paksuus riippuu siitä, kuinka suuria marmeladikuutioita haluaa tehdä. Vuorokauden kuluttua marmeladi kuutioidaan ja nostellaan kuivumaan. Kuutiot saavat kuivahtaa 2–3 päivää huoneenlämmössä. Kuivattaminen on tärkeää, ettei sokeri sula valmiin karkin pinnalla.

Sokeria kannattaa ripotella karkkien pinnalle ennen irroittamista. Tällä vältetään niiden tarttuminen toisiinsa, jos karkit jostain syystä osuvat toisiinsa paperilta ottaessa. Tämän jälkeen karkit pyöräytetään sokerikulhossa ja ladotaan kerroksittain rasioihin.

Pieniin rasioihin pakattuna nämä luonnonantimista valmistetut herkut kulkevat näppärästi vaikka repussa. Mikä maistuisikaan retkellä yhtä hyvälle kuin itse kerätyistä marjoista valmistettu marmeladi?

Marmeladin tekeminen on erittäin yksinkertaista ja helppoa, mutta monen työvaiheen takia kohtuullisen aikaavievää. Lopputulos palkitsee kuitenkin kaiken vaivan.

Juttu marmeladin tekemisestä on julkaistu alunperin Tervastulia-blogissa.