Onnellista itsenäisyyspäivää Suomi ja suomalaiset!

Tänään vietämme jälleen Suomen itsenäisyyspäivää ja toivon, että mahdollisimman moni innostuu lähtemään kauniiseen luontoomme sen kunniaksi. Mikäpä olisi parempi tapa juhlistaa maamme itsenäisyyttä, kun nauttia sen kauniista luonnosta jokamiehenoikeuksilla kuljeskellen ja tulipaikoilla nuotiokahvit keitellen!

Siniristilippumme innoittamana keräsin kokoelman sinivalkoisia luontokuvia asuinseudultani. Kuvat on otettu viimeisten neljän vuoden aikana eri puolilla Lappia ja toivon, että ne inspiroivat juuri sinua lähtemään itsekin luontoon nauttimaan raikkaasta ilmasta, avarista maisemista ja kiehtovista yksityiskohdista.

Yllä: Porotokka liikkuu Paistunturin erämaassa, kuva otettu talvella 2014. Olimme ystäväni kanssa olleet katsomassa keskipäivän sinistä valoa kaamoksen syvimpinä aikoina Nuvvus-Ailiggaan huipulla, ja laskeutuessamme alas rinnettä huomasimme tummien eläinten liikkuvan valkoisella tunturipaljakalla. Näky oli vasta Lappiin muuttaneena minulle aivan epätodellisen hieno.

Yllä: Maisema Pyhä-Nattasen rinteeltä joulukuun alussa 2018. Pyhä-Nattasta ei usein voi lumiseen aikaan lähestyä, sillä reitin alkuun johtavaa tietä ei pidetä talvisin auki. Nyt, vähäisen lumitilanteen ansiosta, pääsimme Nattaselle vielä joulukuun alussa. Alhaalla metsässä tunnelma oli rauhallinen ja hiljainen, mutta huipulla meille seuraa piti kova, lumisateinen tunturituuli. Glögi maistui autiotuvassa taivaalliselta!

Yllä: Nilijoki laskee Tenoon Dalvadaksen kylässä Utsjoella. Kuva otettu lokakuussa 2018. Olimme mieheni kanssa tutustumassa hänen lapsuutensa lähiluontoon. Vastasatanut, tomusokeria muistuttava lumikerros antoi upean kontrastin siniselle jokivedelle, jota jään ei ollut onnistunut vielä kahlita.

Yllä: Poroja Paistunturin erämaassa, kuva otettu maaliskuussa 2015. Olimme päässeet paikallisen miehen johdattamana tunturiin katsomaan maisemia ja poroja samalla, kun hän vei poroille rehua. Tokka ei ollut siellä missä sen ennakkotietojen mukaan piti olla, joten jouduimme hieman etsimään ennen kuin eläimet löytyivät tunturista.

Yllä: Lumilautailijat etsimässä sopivaa laskupaikkaa tykkylumipuiden keskellä Luostolla. Kuva on helmikuulta 2018. Olin itse lumikenkäilemässä Luoston ja Torvisen Majan välillä olevalla lumikenkäreitillä, ja olin päättänyt poiketa reitiltä päästäkseni ylemmäs huipulle, avarampiin maisemiin. Muhkeiden tykkylumipuiden lomasta oli hauska lumikenkäillä koskemattomassa hangessa, ja siellä täällä toisinaan valkoisessa maisemassa vilahti muitakin kulkijoita.

Yllä: Vuolas vesi peilaa yläpuolella kohoavaa, lumisten kynttiläkuusien hallitsemaa maisemaa Äkäsjoella Muoniossa. Kuva on otettu helmikuussa 2016, ja lunta oli tuolloin valtavat määrät. Tulistelimme tulipaikalla ja koitimme bongailla koskikaroja veden ääreltä.

Yllä: Tunturikoivumetsikkö ja yksittäinen koivu näyttäytyvät sinisinä lumisateessa Karigasniemen Ailiggaalla. Kuva on otettu helmikuussa 2017 hieman ennen, kuin maisema peittyi lumisateeseen niin, että näkyvyys katosi lähes kokonaan.

Yllä: Näköala Sodankylän Oratunturilta erämaahan maaliskuussa 2018. Olimme mieheni kanssa liikkeellä arki-iltana, kun päivä oli jo sen verran pitkä, että töiden jälkeen vielä kerkesi tunturiin. Huipulla olo oli lähes epätodellisen hieno, sillä tuulta ei ollut laisinkaan, ja maisema oli täysin tyyni. Oratunturi on käsitykseni mukaan lähinnä paikallisten suosima kohde, eikä näköpiirissä tällä(kään) kertaa ollut muita kulkijoita.

Yllä: Jäätynyt, kivikkoinen metsälammen ranta Sodankylässä, kuvattu marraskuussa 2018. Kirkasvetinen lampi oli jäätyessään pukenut rannan kivet epätodellisen hienoon avaruusasuun, ja tätä näkyä ihmetellessä meillä menikin hyvä tovi. Lounais-Suomen sakeiden vesien äärellä kasvaneena kirkas vesi ja jää jaksavat aina vain hämmästyttää minua.

Yllä: Paras ystäväni juomassa vettä Pallastunturilla joulukuussa 2016. Olimme päättäneet, ettemme anna sankan lumisateen haitata retkeilyä, joten olimme suunnanneet Pallakselle kulkemaan Orava Avenuen kodalle saakka. Kodan takaa löysimme solisevan puron, jossa oli hyvä sammuttaa jano sakeaa lumisadetta ihastellen. Jano siinä jo olikin, sillä vastasatanut paksu lumikerros oli antanut meille kävelijöille melkoisen vastuksen.

 

Joko tiedät, minne sinä aiot tänään retkelle? Retkipaikka toivottaa kaikille suomalaisille erittäin onnellista itsenäisyyspäivää!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.