Tee nojatuolimatka tuntureille – kokosimme 12 tunnelmallista tunturitarinaa sinun iloksesi!

Kevättalvella mieli halajaa herkästi tunturiin, mutta monien retkisuunnitelmat ovat koronatilanteen vuoksi vaarassa mennä mönkään. Pahinta tunturikaipuuta lievittämään kokosimme runsaslumisen lukupaketin, jossa on 12 kutsuvaa ja tunnelmallista retkikertomusta Suomen tuntureilta. Mukavia lukuhetkiä!

Peurakero, Pyhä-Luoston kansallispuisto

Teksti ja kuva: Petri Pihko

Sumu ja pakkanen tekivät Peurakeron tykkymaailmasta ehkä vieläkin epätodellisemman tuntuisen. Olimme kuin vieraalla planeetalla, retkeilyastronautteina tarkastelemassa meille vielä tuntemattomia maastonmuotoja. Peurakeron takaa kajasti nousevan auringon kellanoranssi valo, muuten maisema oli peittynyt siniviolettiin pehmeään sumuun.

Lue koko artikkeli >>

Leutsuvaara, Kilpisjärvi

Teksti ja kuva: Antti Uski

”Tunnelma rupesi olemaan mielettömän korkealla. Tien toisella puolella olevan vaaran korkeimpia huippuja valaisi kaamoksen ajan levännyt aurinko. Pimeyteen tottuneet silmät eivät voineet täysin käsittää miten paljon valoa voi maailmassa olla.”

Lue koko artikkeli >>

Lommoltunturi, Pallas-Yllästunturin kansallispuisto

Teksti ja kuva: Jonna Saari

”Huipun tuntumassa päätimme jäädä evästauolle matalan männyn juurelle. Arvelimme männyn antavan meille tuulensuojaa, mutta ei se tainnut antaa. Päin vastoin, kova tuuli ropisteli männystä jääkikkareita päällemme. Tunnelma oli silti kohdillaan ja eväshetki mitä parhain. Minulla oli meille mukana pähkinäsuklaata sekä termarillinen kuumaa teetä.”

Lue koko juttu >>

Montellin maja, Pallas-Yllästunturin kansallispuisto

Teksti ja kuva: Eija Vartiainen

”Olin jo näkeväni kahden rakennuksen kattojen ääriviivat hämärän keskellä. Saatoin tosin vain kuvitellakin, nähdä mitä toivoin näkeväni. Katsoin toisaalle, ja kattojen hahmot olivat hävinneet. Jatkoimme matkaa, ja kohta olin varma. Tupa oli melkein edessämme.”

Lue koko juttu >>

Kiilopää, Urho Kekkosen kansallispuisto

Teksti ja kuva: Antti Kulmanen

”Lunta oli yön aikana satanut muutama sentti, mutta polku erottui selkeästi maastossa. En ottanut edes lumikenkiä mukaan. Yön eläimet ovat jättäneet omat jälkensä tuoreeseen lumeen. Yllätyksekseni olin päivän ensimmäinen tunturiin kapuaja!”

Lue koko juttu >>

Halti ja rajapyykki 303B, Kilpisjärvi

Teksti ja kuva: Joonas Talka

Tauon jälkeen lähettiin laskeutumaan siihen suureen painanteeseen ennen Háldičohkkaa. Korostettakoot, et tää väli oli koko muuhun ähkimiseen verrattuna aika erityisen per***stä. Yritettiin edetä hyppien suoraan kiven käreltä toiselle, mutta entistä epävakaampaa tästä boogiesta teki se, ku ne oli nimenomaan kärkiä mihin astuttiin, eikä mitään tasasia astinkiviä. Aina törötti joku yksittäinen terävä särmä ylöspäin ja siihen oli yritettävä harpata tasapainoilemaan.

Lue koko juttu >>

Sallatunturi, Salla

Teksti ja kuva: Marja Utela

”Huipulla näkyvyys on olematon, tuuli viuhuu ja minä huohotan. Maisemat peittyvät valkoiseen tuiskuun. En löydä etelärinteen polun alkua lumipöllyn keskeltä eikä missään ole viittaa opastamassa siihen suuntaan. Yksi viitta vain seisoo näkötornin kupeessa, sekin jään peitossa, ja osoittaa takaisin tulosuuntaan.”

Lue koko juttu >>

Sallatunturi

Hiihtoretki Kilpisjärvellä

Teksti ja kuva: Eija Vartiainen

”Maisema muuttui koko ajan vain satumaisemmaksi. Täydenkuun valossa otsalamppua ei tarvinnut, lumi tunturikoivikon juurella loisti valkoista valoa. Hetken kuluttua kuulin virtaavan veden kohinaa. Olin saapunut Tsahkaljoelle.”

Lue koko juttu >>


Korvatunturin erämaa, Savukoski

Teksti ja kuva: Sini Malminiemi

”Kuten tähtitaivas erämaan yössä, revontulet pohjoistaivaalla ja kaamosauringon herättämät pastellin sävyt, sai majesteettinen Korvatunturi meidät joka kerta haukkomaan henkeä. Se tunturi on kerta kaikkiaan maaginen! Näyssä oli myös jotain pahaenteistä. Mieleeni tulivat alkuperäiset kansantarinat joulupukista, ne versiot, joista lämmin, punaposkinen Coca-Cola-pukki on kaukana. Kuinka tuon näköisellä vuorella voi asua ketään kilttiä?”

Lue koko juttu >>

Haavepalo, Pallas-Yllästunturin kansallispuisto

Teksti ja kuva: Anna Toivonen

”Reitin kohotessa kohti Totovaaran huippua, alkaa näkyä yhä enemmän sinistä taivasta. Metsä tuntuu kuitenkin jatkuvan loputtomiin, kunnes yllättäen puiden välistä alkaa avautua maisema, joka hakee vertaistaan. Saavutamme vaaran laen, Haavepalon, ja samalla aurinko kurkistaa pilvien takaa. Maisema on mykistävä, talvisen maailman kaunein paikka.”

Lue koko juttu >>

Sorsatunturi, Salla

Teksti ja kuva: Petri Pihko

”Päätimme, että kun olemme jo näin lähellä, yritämme huiputusta, vaikka valo alkoikin jo vähetä. Onneksi nyt pääsimme hiihtämään suhteellisen tasaista tunturin lakea. Sorsatunturin huippua lähestyttäessä rinne jyrkkeni jälleen, mutta kyllä huipulle suksilla kiipeää siksak-uraa tehden. Huipulle pääsimme vihdoin iltapäivän hämärässä klo 14.25. Riemulla ei ollut rajoja!”

Lue koko juttu >>

Vaiscohkka, Utsjoki

Teksti ja kuva: Jussi Judin

”Ja erämaassa kun ollaan, niin siellähän ei tietysti ole samalla tavalla saatavilla tietoliikennettä, eikä muitakaan verkkoja tai yhteyksiä. Myrskyistä sitä on silloin helppo olla tietämätön, varsinkin, jos radiossa ei ole pattereita.”

Lue koko juttu >>

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.