Palkaskurun pohjaa hiihtämässä

Helmi-maaliskuun vaihde on mitä parhainta aurinkoista aikaa viettää viikonloppua Pallaksella. Vierailin kolmatta kertaa tuolla ”Lapin vuorilla”. Tällä kertaa kohdalle osui sekä parhaat kelit, että otollisin vierailuaika Hotelli Pallaksessa. Pääsiäisestä tuttu ruuhka oli ihan tiessään ja rinteet kutsuivat upottamaan suksea hankeen.

Taivaskeron rinteellä näkyi muutama liikkuva piste ja laskettelurinteessäkin oli vain muutama onnellinen. Pyhäkero ja Palkaskero Pallaksella ovat naapurituntureita ja meidän suunnitelmamme oli huiputtamisen sijaan hiihtää Palkaskurun pohjaa pitkin tunturien takana siintäviä jänkiä ja järviä kohti.

Reitti lähtee ihan hotellin parkkipaikan vierestä ja kääntyy ennen Pyhäkeroa oikealle. Kurun hoksaa heti ja sinne tekee mieli lähteä katsomaan miltä tunturit sieltä pohjalta katsottuna näyttääkään.

Palkaskuru (1)

Jos ei muuten huomaa kääntyä, niin tästä viimeistään!

Palkaskuru (8)

Palkaskuru (18)

Suksi luisti odottamattoman hyvin ja suupielet venyivät tahtomattakin hymyyn. Keli oli täydellinen ja tunturit vain meidän. Kuruun ei mennyt yksiäkään jälkiä, joten suksi sai haukata paljasta koskematonta hankea ihan mistä tahansa.

Lunta oli varmasti melkein pari metriä kelkkamerkkien korkeuden perusteella. Onneksi hanki kantoi. Ja kantoi myös pientä riekkoa, joka tuli meitä metrin päähän ihmettelemään. Lintu kävi välipalalla ja katosi sitten päiväunille kieppiinsä.

Palkaskuru (40)

Pysähtelimme joka välissä pyörittelemään päitämme ja huokailemaan ihanalle kelille. Muutaman kilometrin mittaisen kurun hiihtäminen oli hidasta, kun ihasteltavaa oli niin paljon.

Pallaksen oma kanjoni on kuulemma vapaalaskijoiden suosiossa, enkä yhtään ihmettele! Rinteet olivat kutsuvan näköisiä, mutta vauhtia sai myös kurun pohjalla kurvaillessa. No jos totta puhutaan, en aluksi kovin uskaltanut kurvailla, sillä olen seikkailusuksieni käytössä vielä opetteluvaiheessa. Vauhtiin päästyäni laskeminen kurun reunaa pitkin oli ihan mahtavaa!

Palkaskuru (48)

Palkaskuru (46)

Palkaskuru (96)
Kuru päättyi upeisiin maisemiin tunturien takana ja lähdimme takaisin hotellia kohti lyhyen horisontin tiirailuun tarkoitetun Pyhäkeron rinteellä pidetyn evästauon jälkeen. Samalla teimme päätöksen tulla kesällä takaisin ihmettelemään noita jylhiä jyrkkiä seinämiä. Kauneutta tuntureilla riittää jokaiseen vuodenaikaan, mutta talvi on niistä ihanin ainakin Pallaksella.

Palkaskuru (68)

Palkaskuru (74)

Palkaskuru (2)

Aurinko kruunasi kauniin talvipäivän!

Kartta

ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit
N 7552756  E 378467

1 reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.