Karkauspäivän kirjaesittelyssä: Taika päivässä

Tässäpäs mainio kirja kotimaisen arkipakanuuden elvyttämiseksi, tuumasin, kun teosta tarjottiin minulle luettavaksi. Taika päivässä -kirja esittelee suomalaisia taikoja kokonaiset 366 kappaletta. Yksi taika joka päivälle – jopa näin karkausvuonna!

Ensivaikutelmaa hieman horjutti suomalaisiin olosuhteisiin nähden kansikuvan vähintäänkin eksoottinen lintu. Mutta päätin, että kirjaa ei saa tuomita kansilinnun perusteella.

taikapaivassa-2

Teos on paksu, kevyt ja käytännössä kuvitukseton. Jokaisella sivulla on taika, ja taiat on järjestetty kuukausien mukaan.

Heti aluksi on esitelty eri taioissa esiintyvät symbolit, kuten esimerkiksi tuonpuoleinen, varjelus ja suojaaminen. Näiden symbolien hyöty ei totta puhuen minulle ihan auennut, koska kustakin taiasta käy muutenkin nopeasti ilmi, mistä on kyse. Mutta eipä symboleista haittaakaan ole.

Kirjassa ei ole pahantahtoisia taikoja tai sellaisia, joilla jotakuta pyrittäisiin vahingoittamaan.

taikapaivassa-6

Melkein kaikissa taioissa on aluksi kerrottu sopiva paikka taian tekemiseen, sopiva aika sekä tarvikkeet. Kirja on varsin käyttäjäystävällinen, sillä näiden taikojen tekeminen ei vaadi kovin ihmeellisiä.

Esimerkiksi Tuulennenän tuulentaika, jolla karkoitetaan vilutauti, voidaan suorittaa milloin tahansa. Paikaksi sopii korkea kivi ja tarvikkeeksi tarvitaan sulka. Kiipeä kiven päälle ja kumarra itään, etelään ja länteen. Sitten nosta sulka otsallesi ja kumarra vielä Kipuvuoren suuntaan pohjoiseen. Päästä sulka irti. Jos se lähtee tuulen mukana, niin paranet, jos se putoaa maahan, uusi taika seuraavana aamuna.

Ei kovin vaikeaa, vai mitä!

Usein tarvikkeita ei tarvita lainkaan, tai sitten ne ovat luonnosta helposti löydettäviä juttuja tai arkisia asioita, kuten esimerkiksi lapio, kiviä tai hyväuskoisia lapsia.

Toki aivan kaikkia taikoja ei tehdä tuosta vaan. Esimerkiksi Kuukkelitaiassa tarvikkeeksi on merkitty kuukkeli. Ihan elävänä tosin, kuukkeliin ei tule kajota vaan sitä pitää tervehtiä, jos haluat sen osoittavan tien marja- ja sieniapajille. Syksyn taittuessa talveksi kuukkelin tehtävä on kuitenkin eksyttää metsästäjiä, eli silloin sitä ei tule seurata.

taikapaivassa-5

Kirjan lopusta löytyvä sisällysluettelo on järjestetty aihepiireittäin, mikä on ihan loogista. Aiheita ovat esimerkiksi lemmenostatus, pikkulapsi, kotipirtti ja ruokapöytä sekä tietenkin luonto eri muodoissaan. Myös vilutauti, päänsärky ja pari muuta vaivaa ovat mukana, eli pieniin tarveyspulmiin kyllä löytyy taika jos toinenkin varsin helposti.

Taikojen nimet kertovat toisinaan selkeästi, mistä on kyse: esimerkiksi Pienen lapsen suojataika ja Liikojen lupausten perumisen taika paljastavat heti, mistä on kyse. Mutta entäpä Varjon vihtomisen taika, Kurkitaiat tai Tanssivan auringon taika? Niistäpä ei nimen perusteella ihan otakaan selvää, minkä vuoksi näiden nimien lueskelu sisällysluettelosta ei paljoa kerro. Kirja kannattaakin lukea kokonaan, vaikkapa yhden taian päivätahdilla, ja painaa mieleensä ne taiat, joita joskus uumoilee tarvitsevansa.

taikapaivassa-4

Jotkut taioista, kuten juuri karkauspäivän kosiotaika, ovat suurelle yleisölle tuttuja. Eli taika, jossa nainen saa kosia miestä ja jos vastaus on kieltävä, saa hän ainakin hamekankaat. Ei ehkä päätähuimaavinta magiaa, mutta hauskaa yhtä kaikki!

Tämä taika on osoitus myös siitä, että kirjailijan ote on mukavan kepeä. Tekstit, joskin ne ovat vain lyhyitä taikoja, ovat hauskaa luettavaa. Pilke on silmäkulmassa.

”Pojan on helpompi saada vaimo, kunhan vain menee ja kosii. Tyttöjen tilanne on hankalampi, sillä poikamiehet eivät huomaa kosia kaikkia. (…) Kerran neljässä vuodessa on karkauspäivä, jolloin on tyttöjen vuoro kosia. (…) Jos taas tyttö kosii lemmittyään muina päivinä, niin ei siitäkään taida haittaa olla, mutta hamekankaasta on turha tuolloin haaveilla.”
Otteita Karkauspäivän kosiotaiasta (Aika: 29.2., paikka: kylillä, tarvikkeet: ei tarvikkeita.)

taikapaivassa-7

Tässä hyödyllinen taika kaikille retkeilijöille ja luonnossa yöpyjille: muistakaahan pyytää lupa ennen kuin pystytätte leiriänne!

Kaiken kaikkiaan Taika päivässä on minusta mainio kirja, josta ei olisi haittaa vaikka joka kodissa. Kirja on mukava muistutus suomalaisuuden alkuajoista eli siitä, keitä me olemme. Lahjaksi se on mitä mainioin ainakin, jos lahjansaajalla on taipumusta innostua vanhasta kunnon pakanasuomalaisuudesta.

Taikoja on kirjassa erittäin monipuolisesti, joten siitä löytyy kyllä monenlaista iloa elämän eri tilanteisiin ja vuoden moninaisiin juhla- ja pyhäpäiviin. Kunhan nyt ei turhan vakavasti ala asioihin suhtautua.

Paula Havaste: Taika päivässä, 365+1 suomalaista taikaa
Gummerus Kustannus Oy 2015
ISBN 9789512400928

Kirjan voit tilata verkkokaupastamme!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.