Talvinen Haavepalo mykistää kauneudellaan

Helmikuun hiihtolomareissulla latukahvilan seinältä osuu silmään vanha hiihtoretkeilijän eväslaukku. Siihen on kiinnitetty eri värisiä villalankatupsuja, jotka ovat merkkeinä tunturin huippujen valloituksista. Päätämme seurata esimerkkiä, huiputtaa tuntureita, ja tehdä niistä omat merkkimme reppuun kiinnitettäviksi. Aakenus valikoituu retkemme kohteeksi, kun seuraavana päivänä ilma on tyyni. Minulla on kuitenkin salainen haave. Jos lapsi jaksaa vielä Aakenuksen huiputuksen jälkeen, voisimme poiketa Haavepalolle, jossa olen kauan sitten käynyt.

Jylhä Aakenus Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa on pitkulainen tunturi, jolla on useampi huippu: Vasalaki, Moloslaki, Pallilaki sekä Vareslaki. Aakenuksen jatkeena kohoavat matalammat Iso-Totovaara ja Pikku-Totovaara, joista ensimmäisen laella sijaitsee Haavepaloksi kutsuttu näköalapaikka.

Aakenukselle johtaa Ylläksen alueen hoidetuilta laduilta erämaalatu. Tunturin yli kymmenen kilometriä pitkää huippujonoa pitkin kulkee merkitty reitti, ja lisäksi Vasalaen yli poikittain johtaa lyhyempi reitti, jonka päätämme valita.

Lähdemme laturetkellemme Totovaaran pirtiltä kunnon pakkaskelissä. Vähän matkaa hiihdämme hoidettua latua, mutta heti nousun alkaessa se muuttuu hoitamattomaksi kapeaksi uraksi. Sää on pilvinen ja aika harmaa, mutta puut metsässä tunturin alarinteellä ovat kauniissa kuurassa.

Nousemme korkeammalle, ja puusto alkaa harventua. Taivaanrannassa näkyy pilvien alapuolella hieno punertava valon kajo. Tuuli pakottaa suojamaan kasvoja, ja huppu on laitettava päähän.

Saavutamme Vasalakea, ja huipulla on pitkät matkat tasaista. Onneksi reitti on merkitty, koska tuuli on puhaltanut kaikki jäljet näkymättömiin. Pilvisellä säällä kaikki ympärillä on valkoista, ja saattaisimme lähteä väärään suuntaan.

Aakenuksen huippu on aukeaa paljakkaa, jossa käy kova tuiverrus. Kun pääsemme korkeimmalle kohdalle, aukeavat näkymät Ylläkseltä pohjoiseen jatkuvalle tunturijonolle. Hetken sitä ihailtuamme lähdemme laskemaan alas kohti Moloslehon porokämppää.

Kämppä on Metsähallituksen päivätupa, ja puuvaraston lisäksi pihassa on myös laavu. Yritämme syödä eväitä ensin laavulla, mutta pakkanen pakottaa sisälle pikkuruiseen kämppään, joka on yllättäen ihanan lämmin. Joku on varmaan yöpynyt täällä, koska merkintä kämppäkirjassa on edelliseltä päivältä ja tulisijan muuri on vielä lämmin.

Kämpältä lähdemme reilun kolmen kilometrin suon ylitykseen, jonka jälkeen erämaalatu yhdistyy taas hoidetulle ladulle. Suuntamme on takaisin kohti lähtöpaikkaamme. Seuralaiseni on sinnikäs 11-vuotias, mutta Aakenuksen huiputus vaatii veronsa. Latu takaisin autolle ei kulje Ison Totovaaran huipun kautta, ja poikkeaminen Haavepalolle tuo 4 lisäkilometriä retkeemme. Päätämme jaksaa ne suklaan voimalla.

Reitin kohotessa kohti Totovaaran huippua, alkaa näkyä yhä enemmän sinistä taivasta. Metsä tuntuu kuitenkin jatkuvan loputtomiin, kunnes yllättäen puiden välistä alkaa avautua maisema, joka hakee vertaistaan.

Saavutamme vaaran laen, Haavepalon, ja samalla aurinko kurkistaa pilvien takaa. Maisema on mykistävä, talvisen maailman kaunein paikka. Ylläs kohoaa tummana vastavalossa, ja sen alla leijuu utua. Ylläksen vieressä erottuu Kellostapuli, ja jonossa seuraavana Kesänki, Lainio ja Pyhätunturi.

Tunturijonon pyöreisiin muotoihin tekevät poikkeuksen Pyhätunturin itäisen rinteen kurut, jotka erottuvat nyt hyvin vallitsevassa valossa.

Haavepalolle tekisi mieli jäädä loppuelämäksi, mutta pakkanen pakottaa jatkamaan matkaa. Palaamme Totovaaran pirtille johtavalle ladulle, joka laskee loivasti koko loppumatkan. Koko retken aikana emme tapaa muita ihmisiä.

Haavepalo on nimensä veroinen, se jättää palon päästä takaisin, ja seuraava retki on jo suunniteltu. Aakenuksen huipulla käynyt voi kiinnittää laukkuunsa ruskean tupsun. Ison Totovaaran tupsun värin saamme päättää itse, koska sitä ei vanhoissa laukuissa ole. Haavepalo on vaaleanpunainen.

Haavepalo sijaitsee Ison Totovaaran huipulla Pallas-Yllätunturin kansallispuistossa latuverkoston varrella. Hoidettu latu kulkee vaaran laen yli, ja lähin parkkipaikka on Totovaaran pirtillä. Hiihtokaudella kevätviikoilla Totovaaran pirtille pääsee bussilla torstaisin Ylläsjärven ja Äkäslompolon kylistä sekä matkan varrelta. Tällöin voi hiihdellä Haavepalon kautta takaisin kylille. Lisätietoja löytyy paikallislehti Kuukkelista.

Haavepalo kartalla ETRS-TM35FIN-tasokoordinaatit N=7504721, E=392647.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.