Nuvvus-Ailigas avaa upean maiseman Tenolle

Kaamoksen vielä puskiessa päälle saimme ystävän kanssa päähämme lähteä katselemaan Nuvvus-Ailiggaan huippua. Nuvvuksen kylään on Karigasniemestä noin 50 kilometriä matkaa Utsjoen suuntaan.

Meille sattui suhteellisen pilvetön päivä ja koska alhaalla kylässä ei tuullut, niin päättelimme, että tunturissakaan ei ehkä tuule aivan liian kovaa.

Saimme kavereilta kelkkakyydin tunturin huipulle ja suunnitelma oli, että kävelemme alas. Heti huipulla oli kuitenkin pysähdyttävä ihailemaan mieletönta maisemaa Tenojokilaaksoon.

Samojeditkin ihmettelivät upeaa maisemaa.

Samojeditkin ihmettelivät upeaa maisemaa.

Nuvvus-Ailiggaan huipulla seisominen keskipäivällä syvimmän kaamoksen aikaan on voimaannuttava ja avartava kokemus.

Tuuli oli kohtalainen ja se kiiritti puuterimaista lunta ohuena verhona pitkin tunturin pintaa. Seurasimme kyyditsijöidemme jättämiä kelkkajälkiä alkaessamme laskeutua alas.

Hieman ennen puurajaa pysähdyimme suojaisassa paikassa keskelle hankea evästämään teetä ja suklaata. Sen verran kylmä oli, että suklaa ei maistunut oikein miltään. Päädyin juomaan teeni perinteiseen tapaan, vaikka mieli olisi tehnyt tunkea sormet teehen sulamaan.

Mutta ai että mikä piknikpaikka!

nuvvus2

nuvvus3

En ole koskaan ennen nähnyt näin sinistä maailmaa.

Pian huipulta saapuessamme matkallemme osui suuri tokka poroja. Porot tiesivät, ettei meillä olisi ruokaa mukana, koska liikuimme jalan emmekä kelkalla. Niinpä ne väistivät meitä sen sijaan, että olisivat tulleet norkoamaan rehua.

Ystäväni kaksi samojedia olivat mukana ja pidimme ne tiukasti kiinni koko matkan ajan. Muutoin porot olisivat saaneet kyytiä ja poromiehet olisivat aiheestakin suuttuneet.

nuvvus4

Porotokka kiersi meidät, kun laskeuduimme tunturin rinnettä.

Avoimella paikalla reitti on merkitty kepein avoimelle tieelle saakka, joka puolestaan johdattaa alas kylään.

Matkan pituus on joitakin kilometrejä. Välillä hanki oli upottavaa, välillä se kantoi. Kuljimme kaikessa rauhassa, koska tarkoitus oli ihailla, ei kuntoilla.

Matka huipulta alas Nuvvuksen kylään vei meiltä pari tuntia.

nuvvus5

Minulla oli mukana monta opasta, joten en epäillyt hetkeäkään ettenkö lähtisi matkaan talvisaikaan. Kuitenkin jos olisin matkannut ilman paikallisia ihmisiä, olisin varmasti valinnut ajankohdaksi kesän, kun paleltumisen ja eksymisen määrä on aika paljon kaamosaikaa pienempi!

Osviittaa antava kartta löytyy täältä.

1 reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *