Utsjoen retkeilyreitit: Härkävaara–Luontotupa

Utsjoella on monia kiehtovia ja ympäristöltään erilaisia merkattuja ja merkkaamattomia retkeilyreittejä, joiden kulkemisen olen ottanut projektikseni tänä kesänä.

Ensimmäiseksi reitiksi sattui Utsjoen kirkon parkkipaikalta lähtevä reitti, joka kiertää Härkävaaran (Heargevárri) kautta avotunturiin Vuolleseavttetvárrin päälle ja sieltä Johtalanvárrille, josta reitti jatkuu kylän keskustaan luontotuvan pihaan.

pölö2

Kirkolta Härkävaaraan reitti on lähinnä suon ympäröimää ja metsäistä. Kuljettavuudeltaan maasto on koko reitin varrella helppoa ja hyvin merkattu. Jostain syystä suoalueen pitkospuut on purettu, joten reitille kannattaa varautua vedenkestävillä kengillä.

Härkävaaran kupeessa söimme eväitä hyväkuntoisen leirintäpaikan nuotiopaikalla. Vaikka maasto onkin hieman pounikkoista vaaran alapuolella, löysin muutaman tasaisen telttapaikan nuotiopaikan yläpuolelta, halkovajan ja huussin lähettyviltä.

pölö3

Matka jatkui kohti Vuolleseavttetvaaraa, jolle oli pitkä mutta hyvin loiva nousu. Maisemat olivat upeat ja vaaralta näki kauas Seitikkoniitylle ja Loazzejärvelle, sekä seuraavan vaaran rinteeseen. Pieni kuuroissa satanut sadekaan ei haitannut kulkemista.

pölö5

Johtalanvaaralta reitti oli meille tuttu, joten poikkesimme rinteestä suoraan itään, kohti Kalkujoen laavua joka näkyy vaaran itäpuolen rinteestä kaakossa. Kulku laavulle on hankalaa kivikkoisen poluttoman maaston takia, ja laavu katoaa näkökentästä heti vaaralta laskeuduttua. Merkattu reitti jatkuu merkittynä vaaralta metsän läpi aina reitin loppuun luontotuvalle, joka on kesäaikaan avoinna joka arkipäivä 10–18. Luontotuvalta on 200 metriä keskustaan ja 8 kilometriä kirkkotuville reitin lähtökohtaan.

pölö4

Reitti oli helppo kulkea ilman karttaakin, eikä se vaadi täydellistä kuntoa retkeilijältä. Valokuvausta harrastavana suosittelen reittiä kaikille maisemanautiskelijoille, jotka tahtovat nähdä helposti ja vähällä ajalla Lapin luontoa parhaimmillaan.

Reitin voi myös kulkea toisin päin, jolloin alussa on nousua. Reitillä on kaksi nuotiopaikkaa, Härkä- sekä Johtalanvaaralla. Sään vaihtelevuuden takia parikalle kannattaa pakata mukaan myös sateen- sekä tuulenkestävää vaatetta. Vaelluskenkiä suosittelen ehdottomasti tunturien rinteiden kivikkoisuuden takia.

Reitin kokonaispituus on 8,8 kilometriä kartasta laskettuna.

pölö6  pölö7

Kartta.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.