Leutsuvaara – Talvista tunturimaisemaa Suomen maanteiden huipulla

Kohde kartalla

Leutsuvaara sijaitsee Muotkatakan, Suomen maanteiden korkeimman paikan, lounaspuolella Enontekiön kunnassa Kilpisjärven kylän lähellä. Vaara lähtee kohoamaan ylös heti Muotkatakan parkkipaikan vierestä, joka sijaitsee 565m korkeudessa. Itse Leutsuvaara kohoaa 740 metriin.

Aurinko paistoi ulkona pitkän kaamoksen jälkeen ja tammikuisen taivaan värimaailma oli omiaan houkuttelemaan ulos ja vauhdilla. Päätimme lähteä kotikylästämme Kilpisjärveltä huiputtamaan Leutsuvaaraa.

Muotkatakan parkkipaikka on suuri ja ansaitusti karavaanareiden suosiossa. Talvella sen auraaminen on vähän niin ja näin, mutta siinä oleva hanki oli niin kovaa, että henkilöautolla varovasti ajaen pääsi hyvin parkkiin.

Lähdimme lumikengillä kohoamaan ylös kohti huippua. Merkittyä reittiä täällä ei mene. Välillä joutui mutkittelemaan enemmän ja miettimään parasta kulkuväylää. Suurimman osan ajasta kuitenkin pääsimme etenemään ilman sen kovempaa fyysistä ponnistelua.

Maisemat aukesivat uskomattoman kauniisti jo parkkipaikalta ja paranivat entisestään jokaisella ylös vievälle askeleella.

Keskityimme hetken etenemiseen. Muutaman tovin päästä tajusimme kääntyä ympäri ja horisontissa komeili tuttu näky. Mahtava Saana-tunturi loisti kaukaisuudessa kaikessa jylhyydessään!

Tunnelma rupesi olemaan mielettömän korkealla. Tien toisella puolella olevan vaaran korkeimpia huippuja valaisi kaamoksen ajan levännyt aurinko. Pimeyteen tottuneet silmät eivät voineet täysin käsittää miten paljon valoa voi maailmassa olla. 

Reitti meni mielenkiintoisemmaksi. Pienien mäkien ja kurujen kanssa sai tosissaan miettiä miten edetä. Suurin osa reitistä oli melko loivaa, mutta pieniä vyöryriskipaikkoja alueella saattaa olla. Tosin ne tuskin saavat koko tunturia vyörymään.

Hiljakseen pääsimme lähemmäs huippua ja maisemat rupesivat avautumaan Leutsun toiselle puolelle.

Jokilaakso aukesi edessämme ja aurinko värjäsi vielä kaamokselle ominaisin pastellivärein taivaan. Silmä siinsi kauas Ruotsin tuntureihin ja taas Suomen puolelle. Kiemurtelevat joet ja järvet loivat mielettömät kuviot jokilaaksoon. Päätä kääntämällä tuttu Saana loisti kaukaisuudessa ja Käsivarren erämaa-alue muistutti olemassaolostaan vakuuttavin elein. Pältsän erämaa-alue Ruotsin puolella kruunasi kokonaisuuden. 

Tuuli oli melko pureva, vaikka pakkasta olikin vähän, ja pian lähdimme vanhoja jälkiä pitkin etenemään takaisin alas.  

Matkaan meillä meni yhteensä alle kaksi tuntia. Reilu tunti kohoamista ylös tunturiin ja puolisen tuntia takaisin autolle. 

Autolle päästyämme jatkoimme hyvillä mielin takaisin kohti Kilpisjärveä lounaalle! 

Mitä mainion päiväretki!Sijainti: N=7657145.374, E=256755.797 (ETRS-TM35FIN)

Jos lähdet matkaan lumien aikaan, tarkista Ilmatieteenlaitoksen sivuilta ensin lumivyöryennuste.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.