Rokuan kansallispuisto on oma pieni maailmansa – Harjunpolku johtaa suoraan sen lumoon

Rokuan kansallispuisto sijaitsee Vaalan, Utajärven ja Muhoksen alueella ja sijoittuu kartalla Oulun ja Kajaanin väliin, Oulujärven luoteispuolelle. Peltolakeuksien keskellä Rokua levittäytyy kumpuilevana männiköiden, jäkälämattojen ja kirkkaiden suppalampien maailmana. Kylpylähotellin kulmalta alkava Harjunpolku on vaikka iltakävelyksi sopiva pieni kierros, joka tutustuttaa Rokuan luontoon.

Reitin alkupiste kartalla

Ei tulipaikkaa

Reitti 2,5 km

Kylpylähotellin kulmalta löytyy opasviittojen rykelmä, josta Harjunpolku on viitoitettu. Sinisin maalitäplin merkittyä reittiä on melko helppo seurata koko matkan. Heti ennen liikkeelle lähtöä huomio kiinnittyy ensin kuitenkin viereiseen Ahveroinen-nimiseen lampeen, jossa on kaunis kirkas vesi sekä komea laituri. Lammen ympäri kiertää leveä ja tasainen reitti, ja alue vaikuttaakin olevan monenlaisten kuntoilijoiden suosiossa.

Harjunpolkukin alkaa tasaisena väylänä, joka halkoo mäntykangasta. Metsän pohjalla levittäytyy kirjava ja ehyt jäkälä- ja varpumatto. Reitin molemmin puolin on puupökkelöistä tehtyjä veistoksia – en tiedä varmaksi mistä on kyse, mutta veikkaisin, että melko nuoret ihmiset ovat olleet niitä tekemässä ja ne on kenties tehty moottorisahalla? Hauskoja hahmoja tuntuu riittävän kymmenittäin, niiden seurassa on mukava kulkea eteenpäin.

Polku kumpuilee ja hiljalleen noustaan ylemmäs. Olin itse liikkeellä aika myöhään illalla, mutta harjun laelta ja sen jälkeen avartuvalta lammen rinteeltä yhytin vielä auringon. Ketään muita ihmisiä en nähnyt ja tuntuikin hauskalta kokea nämä maisemat ihan omassa rauhassa.

Harjunpolun merkkiväri on sininen.
Lianjärvi nähdään reitillä ensin ylempää rinteestä, sitten polku koukkaa kulkemaan sen rantaa pitkin.

Oma mieleni tekee aina ja kaikkialla päästä veden äärelle, joten olin innoissani kun tiesin että tämäkin reitti kulkisi pienen matkaa rannassa. Pitkän ja komean alamäen jälkeen polku koukkasikin melko äkkijyrkässä kulmassa kohti lammen rantaa ja pieneni samalla selvästi – onneksi reittimerkit ohjasivat oikeaan suuntaan, muutoin olisin epähuomiossa jatkanut suoraan.

Rannan polku oli paljon kauniimpi kuin mitä ikinä osasin odottaa. Männikkö vehreytyi, rannassa kasvoi lehtipuita. Polku, joka oli kapea ja hiekkainen, kulki todella lähellä vesirajaa. Vesi oli kirkasta ja kaunista, kaloja kävi pinnassa siellä täällä ja lummekasvit koristivat rantaviivaa. Auringon vielä laskiessa suoraan lammen takana oli maisema ja hetki todella kuin paratiisi.

Rantapolun varrella oli myös hyvin havaittavissa se, kuinka herkkää tällainen luonto on kulumiselle. Rokualla onkin erityisen tärkeää pysytellä valmiilla poluilla, sillä hiekkamaasto ja sen päällä kasvava jäkälä kuluvat todella helposti. Rokuan kansallispuiston erikoisuuksiin kuuluu myös se, että täällä ei saa metsäpalovaroituksen aikaan tulistella lainkaan – ei minkäänlaisilla tulipaikoilla, oli hormia tai ei. Niin herkästi syttyvää on tämä maasto.

Verrattuna reitin aiempaan osuuteen männikössä, rantapolun kulkemiseen meni minulla paljon enemmän aikaa. Reitti oli niin kaunis ja viehättävä, että sitä oli pakko tutkia hitaasti. Pysähtelin koko ajan ihmettelemään milloin mitäkin. Reitti kulkee lisäksi Lianjärven tuntumassa sen verran pitkään, että se ehtii näyttää järvestä monet eri kasvot – toisaalla selkeämmän järvenselän, toisaalla rehevämmän lahden.

Lianjärven rantaa.

Kun polku suuntaa pois Lianjärveltä, alkaa melko suoraviivainen paluumatka takaisin lähtöpisteeseen. Luonnonpolku muuttuu kivituhkareitiksi ja puiset hahmot ilmestyvät jälleen kavereiksi, kunnes ollaan takaisin kylpylähotellin kulmalla. Jos kierroksen aikana on tullut hiki niin onni on, että Ahveroisessa on mainio ranta käydä uimassa – oli kello mitä hyvänsä.

Kävin Rokua-reissuni aikana kulkemassa myös palovartijan tornistaan kuuluisan Pookin reitin (n. 2 km) sekä Pitkäjärven esteettömän reitin (0,8 km/suunta). Kirjoitan näistä pian omat kertomuksensa!

Lue lisää:

Retkipaikan tarinoita Rokualta

Rokuan kansallispuisto Luontoon.fi-palvelussa

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.