Kaupungin lähellä korpimaisemassa: Soininmäen luontopolku Savonlinnassa

Syksy 2018 yllätti: vielä marraskuussakin oli niin mukavia kävelykelejä, että pakko oli lähteä tutustumaan johonkin luontopolkuun. Retkipäivä oli aurinkoinen, ja lämmintä oli noin 6–7 astetta. Savonlinnan Soininmäen luontopolulla olen piipahtanut noin kymmenkunta vuotta sitten keskikesällä, ja ajattelin, että se olisi varmaan mukava kävellä näin marraskuussakin.

Reitti n. 9 km
Kulkuaika 2,5 h
Keskivaativa
Paikka kartalla

Koska olin edellisenkin kerran selvinnyt koko 9 kilometrin luontopolun ympäri, niin päätin nytkin lähteä sitä kokeilemaan. Kello oli noin 13 ja ajattelin, että valoisaa aikaa on kolmisen tuntia – sen pitäisi kyllä riittää.

Parkkipaikka löytyi sieltä mistä viimeksikin, mutta viimeksi sen vieressä ei muistaakseni ollut ratsastuskoulua. No, reitin lähtöpiste löytyi kuitenkin ratsastuskentän vierestä. Kartalla ladut on merkitty selkeästi, mutta luontopolku erottuu heikommin, eikä netissä mainittua luontopolkuvihkosta tällä kertaa löytynyt postilaatikosta. Toivottavasti tilanne saadaan kuntoon taas viimeistään kesäksi!

Reitti on merkitty keltaisin merkein. Heti ensimmäisessä risteyksessä tuli pieni harha-askel, koska keltaisia merkkejä oli molempiin suuntiin, mutta nuoli näytti kyllä kiertosuunnan. 

Alkumatkalla käydään lähellä Saimaan rantaa, mutta suurin osa ensimmäisistä kilometristä on vaihtelevaa metsää, ehkä yleisimmin kuusimetsää.

Välillä reitti kulkee hetken matkaa hiekkatietä, sitten sukelletaan taas metsään. Metsätietä, taas hiekkatietä. Pari muutakin retkeilijää käveli vastaan, reittiä kävellään hiekkatien kohdalla molempiin suuntiin. Numerokylttejä näkyi aina välillä, mutta niiden merkitys jäi minulta luontopolkuvihkosen puutteessa tosiaan selvittämättä. Muistelin edelliseltä kerralta, että kyltti numero 9 oli valtavan muurahaispesän vieressä. Nyt kyltti 9 on avohakkuualueen laidassa, juuri alla olevan kuvan tienoilla.

Noin neljän kilometrin kohdalla alkaa reitin ehdottomasti mukavin osio, Soininmäen ylitys. Ensin saavutaan risteykseen, josta matkaa voi jatkaa joko Soininmäelle (keltainen merkki) tai Olavin Retkeilijöiden ylläpitämälle Tervastuvalle sekä samalla suunnalla sijaitsevalle Suurjärvelle ja sen laavulle, Kuikankololle. Minun matkani kävi vasemmalle, Soininmäelle.

Kuusimetsän halki nousin Soininmäen laelle. Korkeuseroa näytti kelloni mukaan kertyvän yli 70 metriä Saimaan rannasta. Mäen laella mutisin ääneen, että maisema on kuin Lapissa tai Kolilla. Järviä ja mäkiä siintää kaukaisuudessa. Mäen päällä on pari kulunutta penkkiä.

Polku kulkee hetken Soininmäen laella ja lähtee sitten laskeutumaan kohti Mustalampea.

Mustalammelle saavuttiin tasan viiden kilometrin kävelyn jälkeen. Laavu ja puuvarasto näkyvät jo!

Puuvarastossa oli mukavasti polttopuuta.

Laavu on mukavalla paikalla, kymmenkunta metriä Mustalammen rannasta, kalliolla. Voileivän mittainen tauko! 

Paluumatkan neljä kilometriä sujuu osittain samaa reittiä. Hakkuuaukealla polku katosi minulta hetkeksi, mutta kun siirryin viereiselle hiekkatielle kävelemään, löysin sen taas komean puupinon vierestä. Jälleen kerran oli kyllä hyödyllistä tutkia reittikarttaa kännykästä.

Reitti käväisee vielä Saimaan rannassa, sitten nousu lähtöpaikalle Vuohimäkeen. Aikaa oli kulunut noin kaksi ja puoli tuntia, ja metsässä oli jo vähän hämärää, kun käännyin puoli neljän aikoihin viimeisestä risteyksestä kohti lähtöpaikkaa. Vastavaloon otetussa kuvassa sitä ei edes huomaa, onneksi sattui aurinkoinen päivä!


P.S. Reittikartan (PDF) löysin tältä sivulta. Suosittelen ottamaan kartan esille puhelimeen tai vaikkapa printtaamaan sen mukaan.

Juttu julkaistu myös Luontopolkumiehen blogissa.

N=6860117.933 E=594929.089

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.