Kommatonvuoren kolmikerroksinen luolasto

Retkipaikka_Rantasipi_625x90

Karttamme antoi vihiä kommatonvuoren kätkevän sisälleen muutakin kuin graniittia. Puhetta oli tuvasta ja tuvan yläkerrassa sijaitsevasta makuukammarista, mutta kuitenkin tietämättä lähestyimme kohdetta. Tällä reissulla tuli huomattua se, että vaikka kuinka sen etukäteen kuvaili, ei sitä nähdessään osannut odottaa.

kommatonvuoren luolasto (3)

Kommatonvuoren jyrkännettä lähestyessä auto kannattaa jättää postilaatikkojen viereen tienristeykseen, jatkaa hetki pienenpää tietä myöten ja poiketa metsään. Tien viereen parkkeerattuammw ja pienen nyppylän yli tarvottuamme päädyimme kartalla näkyvän jyrkänteen reunalle. Kallion jyrkänne se oli täälläkin osattu leikata justiisa pystysuoraan muottiin ja sen reunaa seurasimme eteenpäin. Vaan ei se kovin pitkälle johdattanut kun alkoi musta näkyä kallion pielestä.  Mustaa oli se minne valo ei päässyt, luolan suulla olimme ja lamput suunnaten reunoja pitkin.

kommatonvuoren luolasto (5)

Päädyimme luolan alakertaan n. 10m kallion jyrkänteen alle. Kymmenen metrin leveys luokkaa ja pari kolme syvälle. Lattiana luolan pohjalla oli vettä, mutta mikäs luolan pitäjä se ei toivoisi itselleen allasta alakertaan. Lampun valokeilan tutkiessa luolaa kävi nopeasti selväksi, että eihän se kaikki ollut tässä. Ohut, kapoinen välikkö johdatti luolan vasenta reunaa valoa kohti. Vuoren välikkö oli nopeasti analysoitu ja tässäkin tapauksessa uteliaisuus vei pelosta voiton ja kiivettävä oli rakoa pitkin.

kommatonvuoren luolasto (7)

Reunalta noustaan päästiin tasanteelle ja pihalle. Nousun jälkeinen tasanne, joka oli puoliksi luolamainen ja puoliksi kuin parveke ulkopuolella. Mielen malttaessa tälle kuistille löytyi helpompikin nousureitti suoraan ulkopuolelta. Kiistatta sitä oltiin toisessa kerroksessa.

kommatonvuoren luolasto (8)

Poistuessamme luolasta oli mielemme rauhoittunut ja tarkastelimme maltilla kallion seinää. Korkea ja jyrkkä seinä ei ollut vielä paljastanu kaikkeaan. Jos luolan vasemmasta reunasta pääsi nousemaan toiselle kerrokselle, löytyi myös oma halkeamansa oikealta. Oikealta noustiin korkeammalle. Korkeammalla oli vielä tasanne, josta tämä kohde jäisi varmasti mieleen. Nopean tarkastelun ja yrittämisen jälkeen oli annettava periksi. Ei ilman kiipeily kamppeita tai kokemusta.

Tämän ylimmän kerroksen tarkastelua suosittelemme ehdottomasti lähiseudun kiipeilyharrastajille, mikäli se on turvallisesti saavutettavissa. Nimittäin melko varmasti voimme sanoa aika harvan tuonne asti yltäneen.

kommatonvuoren luolasto (11)

Pois matkatessamme tietä pitkin osui vielä järven rannassa kiven järkäle silmäkulmaan. Järven rannassa oli kokoluokkaa sellainen järkäle, että tämä kiviherra tuli kyllä nähdyksi. Auto sivuun ja tutkimaan. Vaan kun kääntöpuolelle kerkesi, alkoi tämänkin kivenmurikan sielun elämä tulla hyvin äkkiä selväksi. Halki lyöty kivi avaa järveä vasten sen verta leveän lipan jossa saattaa vaikka matkamies tai koko perhe keitellä kahvit kovempanakin sadepäivänä. Siinä sitä saattaa hetken käydä katselemassa vaikka järven alkua.

kommatonvuoren luolasto (12)

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6852961 E 581296

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.