Pumminmäen puolikirnu, Lohja

Tähän mennessä olemme esitelleet Retkipaikassa kolme näyttävää osakirnua, jotka ovat Karstun Linnamäen puolikirnu, Mäntyharjun Turunvuoren osakirnu sekä näistä ehkä näyttävin, Konian luolakirnu. Loppukevästä näiden omalla tavallaan poikkeuksellisen näyttävien kohteiden tarina sai jatkoa, kun suuntasimme lukijalta saamamme vihjeen perässä kohti Karkalinniemen tyvipäästä löytyvää Pumminmäen osakirnua. Vihje kertoi sen olevan jopa näyttävämpi kuin Karstun Linnamäen kirnun.

Aikamme taas kurvailimme alati kapenevaa tietä, jotka nöyrästi myötäili maaston muotoja. Ja jyrkät, vaihtelevat ja oikukkaat ne olivatkin Karkalinniemellä, joten kuljettaja ei saanut jäädä liikoja ihastelemaan maisemia. Pumminmäen läheltä löytyikin oiva levike, johon auton saattoi jättää. Varmuuden vuoksi ajoimme sen ohi ja saimme kokea tien kaikkein jyrkimmät ja kapeimman osuuden. Sanottakoon varoituksena, että älkää kokeilko liukkaalla kelillä samaa. Hetken pöllönpolkuja kurvailtuamme palasimme levikkeelle ja jalkauduimme kohti kirnun oletettua sijaintia.

pumminmäki (8)

Kotvan kuljettua jyrkänne alkoi siintää etuoikealla jylhän kuusikona takaa. Eikä se kauaa kätkenyt aarrettaan, vaan tämä oli niitä paikkoja, joissa tiesi heti löytäneensä sen, mitä oli etsimässä. Yksikään kuva ei tee oikeutta sille mielikuvitukselliselle näkymälle, kun kierteisesti valtavaan rinteeseen syöpynyt kouru kurkottautuu kulkijan ylle. Neljä, viisikin metriä se kurottautuu ulos. Muoto tekee etäisyyden arvioimisen hankalaksi. Korkeutta lipalla on reunan ylimmäisellä kohtalla noin kahdenksan metriä.

pumminmäki (16)

Pohdimme, että avonaisuudestaan huolimatta lippa toimisi takuulla kelvollisena suojapaikkana. Maasta löytyneet ruostuneet rautaiset renkaat kertoivat, ettemme olleet ensimmäisiä, jotka samaa olivat pohtineet. Mikä lien ollut esineitään? Myös tulenpidon merkkejä löytyi, vanhoja nekin.

Aikansa tuota näkyä ihastelikin, läheltä ja loitompaa. Toiveikkaita kuljimme jyrkänjuurta vielä kohti pohjoista, mutta keväisen sulamisputouksen suurella paineella runnomia sammaleikkoja suurempaa ihmettä se ei tarjonnut. Vaan sen putouksen olisi nähnyt mielellään voimiensa huipulla!

pumminmäki (10)

Paikalla kannattaa ehdottomasti pistäytyä, jos suuntana on Karkalin luonnonpuisto tai Torholan luola. Oikeastaan on jälleen kerran hassua huomata, millaisten aarteiden ohi ihmiset pyyhältävät ihan vain siksi, etteivät tiedä niistä.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6687007 E 329133

1 reply
  1. Lohja
    Lohja says:

    Kyllä mieleenpainuva paikka oli tämä Lohjan Pumminmäen puolikirnu. Kävin siellä parhaan ja rakkaimman ystäväni kanssa ihmettelemässä. Mahtavaa oli se. Ilmeisesti sinne ylöskin pääsee, se jonain toisena päivänä. Sieltä ennen näköalaa katseltu.Tänään oli ihastuttava sateinen sää ja sadepisarat putoili kauniisti kirnulta alas. Tekisi mieli kiertää paikka kunnolla. Mistähän tuo nimi juontaa juurensa?

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.