Ämmänuuninnokka, Lohja

Viikko sitten Retkipaikassa oli juttua erittäin kiehtevasta ja omintakeisesta luonnonmuodostelmasta, Lohjansaaren Ämmänuuneista. Niin ainutkertainen paikka kuin Ämmänuunit olivatkin, niin ne eivät ole suinkaan ainoa paikka, jossa nimike ämmänuuni on käytössä.

Noin kymmenen kilometriä jo esitellyistä Ämmänuuneista sijaitsee Ämmänuuninnokka. Siitä erikoinen paikannimi oli kysymyksessä, että sen tarina oli lähdettävä selvittämään. Varsinkin kun jäät vielä kantoivat, eikä lumesta ollut enää riesaa. Näin kohteen lähestyminen onnistui avonaisesta suunnasta ilman, että kenenkään mökkiä tarvitsi liipata turhan läheltä.

Tällä kertaa hyvä parkkipaikka löytyi reilun puolen kilometrin päässä määränpäästä. Näyttipä joku rokea ajaneen autollakin jäällä, mutta matalasta maavarasta ja vetävien pyörien liian vähäisestä määrästä johtuen totesin, ettei tempun toistaminen ollut vaihtoehto.

Jäätaipaleen jälkeen aloin olla pelipaikoilla. Matkalla ohitin komean jyrkänteen, johon jää oli koristellut muotojaan. Määränpään lähestyessä alkoi usko taas kerran olla koetuksella. Takana oli jo pitkä matka upeaa jyrkännettä. Edessä siinsi vain vaatimaton nyppylä. Pitäisikö nyt sellainen sisällään jotain katsottavaa?

Viimein niemennokkaa kyllin kierrettyäni aukesi edessäni luolamainen syvennys järven selän suuntaan. Pituutta sillä oli reilut kaksi metriä, mutta se kapeni ja madaltui nopeasti liian pieneksi ihmisen mennä. Vieressä näkyi kalliossa, kuinka vesi oli liuttonut osan pehmeämpää kiviaineista pois. Mikäli muodostelmat olivat suurempia tai erikoisempia, voisi kohdetta suositella laajemmin, mutta sen verran pienipiirteinen paikka on kysymyksessä, että paikalle kannattaa suunnistaa lähinnä, jos on erityisen kiinnostunut geologiasta.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6686962 E 333774

2 replies
 1. Marjatar
  Marjatar says:

  Kiitos paljon tästä jutusta.

  Mistäköhän tuon paikan nimi juontuu? Pitänee käyä tuolla joskus tutkailemassa.

  Vastaa
  • Toimitus
   Toimitus says:

   Hei Marjatar ja kiitos kommentista, mahtavaa, että juttu oli mieleesi! Kyseisen paikan nimi tosiaan antaa tilaa mielikuvitukselle 🙂

   Ystävällisin terveisin,
   Jonna / Retkipaikka

   Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *