Talvian hiidenkirnut Lohjalla

Joulunalusviikonloppu ei antanut lunta. Sen sijaan suihkuvirtaus pakotti lounaasta lämmintä iltaa Suomen ylle. Vielä kun aurinko pisti päiväksi esiin, niin sään puolesta olisi hyvin voinut kuvitella elävänsä lokakuun loppua. Niin tai näin, koska taivaalla oli outo valoilmiö, päätimme ottaa siitä kaiken irti ja suunnata retkelle lähimatkailun merkeissä. Kohteeksi valittiin Talvian hiidenkirnut, jotka läntisellä Uudellamaalla ovat hyvinkin edustava esimerkki lajistaan.

Kurvailimme pieneneviä teitä idyllisiksikin kehuttavissa maisemissa. Pohdin, jotta jos tulisi sellainen kuulaan kirkas pakkaspäivä ja lunta maahan, niin niille sijoille pitäisi tulla talvisydämenä kuvaamaan. Ajatukset kaikkosivat siinä kohtaa, kun tieltä erkaantui toinen, joka kanti Hiidenkirnuntien nimeä. Sitä körötimme vielä reilun kilometrin, niin kohtasimme hiidenkirnujen infotaulun. Olimme perillä.

talviankirnut-1

Olin käynyt paikalla puoli vuosikymmentä aikaisemmin. Silloin aivan sattumalta. Niinpä tiesin, että parkkipaikalta kirnuille olisi kuljettavaa noin 400 metriä.

talviankirnut-12

Kallion päällä tähysti korea petäjä. Kyllä sen kelpasi olla siinä, tavoitella sinitaivasta.

talviankirnut-11

Enin osa taipaleesta sujui polkua pitkin. Vain hieman ennen määränpäätä jouduimme tuolta polulta poikkeamaan. Ensin kallionotkelmaan kerääntyneen veden takia, sitten polun kanssa ristenneen metsäkoneuran. Nuorta männikköä oli harvennettu, mutta onneksi itse kirnut saivat oleilla suurten kuusten katveessa.

talviankirnut-4

Pelimäen eteläpuolella olevan kallion päällä meitä odotti kaksi kirnua. Ensin kohtasimme pienemmän. Sen leveys on puolisen metriä ja syvyys reilut kolmekymmentä senttiä.

talviankirnut-5

Taempana väijyi tätä paljon suurempi kirnu. Jättimys on leveydeltään noin kolme metriä ja syvyyttä sillä on viisi metriä.

talviankirnut-6

Nyt se oli täynnä mustaa vettä, mutta tässäkin asussa se herätti suurta kunnioitusta. Liian lähelle reunaa ei halunnut mennä, ettei kirnu vain ottaisi pyöritykseensä.

Lopuksi muistutetaan, että Talvian hiidenkirnut sijaitsevat yksityismailla, vaikka perille johtavatkin kyltit. Alueella liikkuminen on sallittua jokamiehenoikeudella.

Talvian kirnut kartalla. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6688342 E 333158

1 reply
  1. Lohjantyttö
    Lohjantyttö says:

    Iskä vei tutkaileman tuota Hiidenkirnua kun olin pieni. Isonakin pitää aina välillä käyä seikkailemassa tuolla Lohjan Talvian kirnuilla. Lohjal kun kerran asutaan. Isi opetti luonnon kunnioituksen, ettei sinne jätetä mitään roskia, vaan kaikki retkiroskat tuodaan pois. Kiitos hänelle siitä. Näin olen aina toiminut. Retkeily on parasta maailmassa. Pienenä ihan pikku retketkin tuntuivat aivan suurilta seikkailuilta. Eikä maksanut paljon.

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.