Kalliojyrkänteitä, laaksoja ja lampia moottoritien päällä – tämä on Karnaistenkorven luontopolku Lohjalla

Karnaistenkorpi on Lohjan laajin ulkoilualue ja sieltä löytyy kaksi luontopolkua. Perinteinen luontopolku esittelee Karnaistenkorven jyrkänteitä ja laaksopainanteita, suolaikkuja ja kauniita lampia. Polun 21 rastipistettä kertovat retkeilijälle Karnaistenkorven luonnon kasveista ja eläimistä ja kahden lammen rannalta löydät mukavat taukopaikat laavuineen ja nuotiopaikkoineen!

Karnaistenkorven luontopolku Lohjalla
Päivämäärä: 5.9.2020
Luontopolkumiehen reittinumero: 185
Reitin pituus: 4,7 km (Jantoniemen parkkipaikalta luontopolulle ja luontopolkukierros)
Kohokohdat: Ahvenalammen ja Sorvalammen maisemat taukopaikkoineen sekä kalliojyrkänteet ja niiden väliset laaksot
Parkkipaikka: Urheiluopisto Kisakeskus ja Suoniementaipale alueen pohjoispuolella tai pieni Jantoniemen parkkipaikka eteläpuolella. Jantoniemen parkkipaikalle mahtuu noin kymmenkunta autoa. Linkki Jantoniemen parkkipaikalle.
Opasteet/kyltit: Hyvät
Varusteet/jalkineet: Muutama kostea kohta, joten vedenpitävät jalkineet ovat hyödylliset.
Keskivaativa reitti.
Kaksi laavua tulipaikkoineen.

Lähdimme kolmen hengen porukalla syysretkelle ja valitsimme kohteeksi Karnaistenkorven. Olin käynyt kerran aiemminkin kävelemässä siellä ja ehdotin samaa reittiä – lähtisimme eteläiseltä Jantoniemen parkkipaikalta ja kävelisimme luontopolkuun kuuluvan ympyräreitin, jonka varrella on myös kaksi mukavaa lampea tulipaikkoineen. Saavuimme Karnaistenkorpeen melko harmaana lauantaiaamupäivänä. Parkkipaikalla oli pari autoa, tilaa oli vielä hyvin. Parkkipaikalla on myös infotaulu, jossa on paljon erilaista tietoa seudun luonnosta.

Reittikartta löytyy infotaulusta ja myös monesta risteyskohdasta reitin varrelta. Sen voi myös tulostaa Lohjan nettisivuilta. Samasta paikasta voi tulostaa myös luontopolkuun ja lapsille suunnattuun tarinapolkuun liittyvät materiaalit.

Ensimmäinen nousu parkkipaikalta kohti ympyräreittiä on helpohko, mutta korkeuseroa kertyy kuitenkin 30 metriä. Puissa näkyy punaisia reittimerkintöjä (vaikka alla olevassa kuvassa niitä ei taidakaan näkyä). Reilun viidensadan metrin jälkeen ollaan mäen huipulla ja myöskin hyvin lähellä moottoritietä – tässä kohdassa ylitetään nimittäin Helsinki–Turku-moottoritien pisin 2,3 kilometrin tunneli. 

Laskeudutaan jyrkkä lasku kauniin ja rauhallisen Ahvenalammen etelärannalle. Polku kulkee länsirantaa pitkin, ja täältä löytyi myös meidän reittimme ensimmäinen taukopaikka. 

Laavusta en ottanut kuvaa, koska muitakin ihmisiä oli paikalla eväineen. Pääsimme valmiille tulille – pistämään makkarat nuotiolle ja nauttimaan kunnon lounastaukoa heti tässä kävelymme alkupuolella. Lukiko muuten laavun seinässä, että tässä oltiin n. 70 metrin päässä moottoritiestä? Siihen nähden täällä oli todella rauhallista

Varsinainen Karnaistenkorven luontopolun ympyräreitti alkaa etelästä päin kulkijalle laavun luota. Lähdimme kulkemaan reittiä vastapäivään. Luontopolkuun liittyviä rasteja on ympyräreitillä kymmenkunta.

Seuraavalla välillä on tarjolla paljon pitkospuita – vai pitäisikö näitä kutsua mieluummin lankkupoluiksi. Rakenteet olivat melko hyvässä kunnossa, tosin näin sateen jälkeen vanhemmat lankut olivat paikoin liukkaita. 

Noin kahden kilometrin kävelyn jälkeen saavuimme risteykseen, josta voisi jatkaa pohjoiseen kohti pohjoisia parkkipaikkoja. Myös virallisen luontopolun ensimmäiset rastit ovat tällä janareitillä, jota emme tänään kävelleet. Käännyimme kohti Sorvalampea (kyltti blogin aloituskuvassa oli tässä risteyksessä). Hetken päästä saavuimme jylhien ja hienojen kalliojyrkänteiden laitaan. 

Ja mikä täällä oli kalliossa erikoista: kallion pinnassa on erikoista neliöiden ja suorakulmioiden verkostoa.

Rakoilun syntyä selitetään paikalla olevassa rastitaulussa. 

Luontopolkumies kalliojyrkänteiden tuntumassa.

Lampien lisäksi tämä oli mielenkiintoisin osuus reitillä. Muutaman sadan metrin matkalla kuljetaan pitkin hauskoja laaksopainanteita kalliojyrkänteiden välissä.

Sorvalammen laavulla oli rauhallista, joten pidimme tässäkin kahvitauon. Tässä vaiheessa oli kävelty noin kolmisen kilometriä.

Sorvalammelta noustaan tiukka noin 25 metrin nousu tiheässä metsikössä. Sorvalammelta on vain muutama sata metriä takaisin Ahvenalammen laavulle. 

Ohitimme Ahvenalammen laavun ja palasimme eteläistä janareittiä parkkipaikalle, joka oli tällä välin täyttynyt. Ja mikä tuuri, melko ravakka sade alkoi juuri kun auton viereen palailimme, olimme saaneet kuitenkin nauttia poutasäästä koko patikoinnin ajan. Kävelyyn kului aikaa noin kaksi ja puoli tuntia, mutta pidimme tänään kaksi pitkähköä taukoa. Reitillä oli myös melko paljon muita ulkoilijoita, Karnaistenkorpi tuntuu olevan melko suosittu retkeily- ja ulkoilupaikka.

Karnaistenkorpi tarjoaa varmasti jokaiselle jotakin. Lapsien kanssa voi vaikka tutustua tarinapolkuun. Täällä voi marjastaa ja sienestää – ja positiivista on myös se, että täällä on useampi taukopaikka tulentekomahdollisuuksineen! Erinomainen kohde – ja hyvin lähellä moottoritietä, silti rauhallisella paikalla!

Sijainti: N=6688692.736, E=335925.182 (ETRS-TM35FIN)
GEO: lat=60.30255900907321, lon=24.038958727846204

Voit seurata retkitunnelmiani myös Instagramissa: @luontopolkumies ja Facebookissa

Luontopolkumiehen muita reittejä Lohjalla:
Paavolan luontopolku ja tammi
Karkalin luonnonpuisto
Paloniemen luontopolku
Pähkinäniemen luontopolku

Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *